Godina investicija u u marikulturi, pomorskom prometu i metalnoj industriji

Slika korisnika admin
cromaris
PIXSELL
U rujnu prošle godine Cromaris je u Ninu otvorio novo postrojenje za uzgoj riblje mlađi

Objavljeni gospodarski rast Hrvatske u zadnjem tromjesečju često prate ovakve ili onakve analize. Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju ove godine 2,8 %, a prema podacima Eurostata Hrvatska je u trećem tromjesečju zabilježila najsnažniji rast gospodarskih aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje. Jedni tvrde kako je takav rast početak ozbiljnog uzleta domaćeg gospodarstva nakon osam sušnih godina recesije, drugi tvrde da je to samo refleksija općeg stanja u Europskoj uniji i okruženju, a ne posljedica sistemskih promjena za kojima vapi hrvatsko gospodarstvo. Naime, neki drugi ekonomski pokazatelji u RH, ne daju za sad razloga za jači optimizam.

Gospodarstvo Zadarske županije u 2015. u suprotnosti je s nekim pokazateljima koji vladaju u ostalim dijelovima države. Na sreću, kaže direktor Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Zadar Denis Ikić.

- Pravi učinak tog rasta koji se prikazao u posljednjem tromjesečju prošle godine znat ćemo u svibnju. Tad će biti razvidni financijski učinci. No već sad možemo reći da je nakon sedam godina, 2015. godina također bila zahtjevna, ali s izrazito pozitivnim trendovima. No za sad pozitivne efekte možemo točnije sagledati samo kroz prizmu: turizma, zaposlenosti i vanjsko-trgovinske razmjene, rekao je Ikić.

Pad nezaposlenosti

Zaposlenost u Zadarskoj županiji, po Ikiću, bilježi suprotne trendove od državne razine. Za ilustraciju, od 2008. do rujna 2015. u Hrvatskoj je izgubljeno 170.000 radnih mjesta. Zadarska županija je te prve krizne 2009. bilježila 52.732 zaposlena. No 2014. i 2015., posebno ističe Ikić, županija broji više zaposlenih. Tako u lipnju prošle godine Zadarska županija broji 53.556 ili oko 800 radnih mjesta više nego što je brojala prije krize.

- Naravno, najveći porast je u sektoru ugostiteljstva i pripreme hrane ili jednom rječju, turizmu. Slijedi malo ribarstvo, ali je važnije istaknuti da smo 31. prosinca 2015. u odnosu na isti datum 2014. zabilježili pad nezaposlenosti od 9,6 posto. Istina je da se u tim brojkama krije i visoka sezonalnost zapošljavanja, do 6.000 radnih mjesta u godini. Ali i ovdje, na kraju 2015. brojimo 943 registrirane nezaposlene osobe manje nego na kraju 2014., dodao je Ikić.

Glavni problem županijskog gospodarstva je udjel vlastitih sredstava u tvrtkama. U 2009. on je iznosio 30 posto, da bi 2012. na vrhuncu krize, taj postotak bio svega 18,5 posto. Udio se 2014. popravio na nekih 21,5 posto, ali da bi se tvrtka smatrala zdravom potreban je - kaže Ikić - najmanje udjel vlastitih sredstava od 30 posto. U protivnom, ako prevladavaju krediti i pozajmice, pitanje je "de facto" tko je stvarni vlasnik poduzeća.

Analiza vanjskotrgovinske razmjene temelji se na analizama značajnih tvrtki koje su nositelji izvoznih poslova i čini 22 posto ukupnog prihoda županijskog gospodarstva. Ove godine će sigurno pokazatelji biti bolji od 2014. kad je izvezeno 1,4 milijarde kuna robe i 1,150 milijarde kuna usluga.

Investicije

- Posljedica je to ostvarenih investicija u marikulturi, pomorskom prometu i metalnoj industriji. Do 2008. imali smo vanjskotrgovinski robni deficit. Izvoz nam je iznosio 152 milijuna eura, a uvoz 190 milijuna eura. Već 2014. bilježimo 180 milijuna eura uvoza, a 182 milijuna eura izvoza robnih proizvoda. U roku od tri godine, očekujemo da će izvoz roba i usluga biti 30 posto vrijednosti ukupnog prihoda gospodarstva Zadarske županije. Za ilustraciju, 2014. je iznosio 22 posto. Imamo sreću da je županijsko gospodarstvo sve više izvozno orjentirano pa bi se na tome mogao graditi optimizam od 30-50 posto udjela u ukupnom prihodu u budućnosti. Optimizam nam sve više 'podgrijavaju' i stranci koji u Hrvatskoj, napose u našoj županiji, vide ogromne potencijale, iako je hrvatsko gospodarstvo vrlo malo u odnosu na svjetsko pa tako i više ovisimo o globalnim tokovima. No pomalo se stvaraju sve pretpostavke za ubrzani razvoj za koje se nadam da će naši građani, nakon proteklih kriznih godina, vrlo brzo osjetiti pozitivne učinke, rekao je na kraju kratke analize gospodarstva u Zadarskoj županiji u 2015. direktor HGK - Županijske komore Zadar Denis Ikić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno