Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Karamarku 29, a Vrkiću 28 mjeseci zatvora

10.01.2017. 23:00
Karamarku 29, a Vrkiću 28 mjeseci zatvora


Zbog niza provalnih krađa na obrovačkom području, Ana Zrilić, sutkinja Općinskog suda u Zadru, dvojicu Kruševljana – Antu Vrkića (37) i Tomislava Karamarka (44) proglasila je krivima i osudila ih na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Vrkiću je odmjerila jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i četiri mjeseca, a Karamarku jedinstvenu kaznu od dvije godine i pet mjeseci. Istom presudom, na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine osuđen je i Davor Narančić, 56-godišnji elektirčar iz Obrovca koji je u dva navrata od Anića i Karamarka kupio vrijedan alat, gorivo i ronilačku opremu iako je znao da je ukradena.
Vrkić i Karamarko su recidivisti koji su do sada osuđivani svaki po pet puta, no izricane su im uvjetne osude od kojih im je svakome po jedna zamijenjena radom za opće dobro. Stoga su obojici opozvane po dvije ranije uvjetne osude i ubrojene u konačnu kaznu.
Sutkinja Zrilić utvrdila je kako je nedvojbeno dokazano da su prvookrivljeni Ante Vrkić i drugookrivljeni Tomislav Karamarko zajednički i po prethodnom dogovoru, u nakani da se domognu tuđih stvari tijekom siječnja i veljače 2015. počinili više kaznenih djela teške krađe, a Davor Narančić kazneno djelo prikrivanja.
Optužnicom općinskog državnog odvjetništva u Zadru Vrkiću i Karamarku se na teret stavlja da su početkom siječnja 2015. u Kruševu, predio Ribnica, otkopčali ceradu glisera parkiranog uz cestu i pomoću metalne poluge na tri spremnika uklonili lokot te iz njih uzeli jedan PVC rezervoar zapremnine 25 litara s ispunjenim gorivom Super 95, a iz drugog rezervoara 25 litara goriva Super 95, te jedan sonar marke “Navman”, dvije gumene cijevi s priključkom za motor, više komada sitnog alata, jedan akumulator marke “Varta” snage 60A, jedno sidro, svjećice i metalne priključke za motor, neutvrđene vrijednosti veće od 2.000 kuna. PVC rezervoar, sonar, dvije gumene cijevi s priključkom za motor i dva metalna priključka od pogonskog goriva za motor prodali su Davoru Narančiću. U isto vrijeme na predsjelu Šušnjar u Kruševu, preko dvorišnog zida ušli su u dvorište kuće, metalnom polugom nasilno otvorili drvena garažna vrata, a nakon par dana tamo se vratio sam Vrkić i otamo odnio kompresor marke “Impact air”, neutvrđene vrijednosti veće od 2.000 kuna, kojeg je potom prodao M. M.
Početkom veljače isti je dvojac, tvrdi ODO, na istoj lokaciji metalnom polugom nasilno otvorio kamp kućicu iz koje su odnijeli ronilačko odijelo, tri podvodne puške, tri ribolovna štapa sa rolama, jednu mrežu gavunaru, jedan parangal, jedan nož i jedan kompas, ukupno točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 2.000 kuna. Nakon nekoliko dana Davoru Narančiću prodali su ronilačko odijelo, jednu podvodnu pušku, štapove i kompas te darovali nož, sve za 1.000 kuna. Na predjelu Crna Punta dvojac je prema optužnici kliještima za sječu metala uklonio lokote na vratima spremišta kuće. Odnijeli su dva agregata marke “Lombardini” tip 15 LD 440. Na vrata su potom postavili svoje lokote te iz glisera parkiranog u dvorištu ukrali jedan CD autoradio sa USB-om i jedan akumulator neutvrđene vrijednosti veće od 2.000 kuna. Dio stvari prodali su I.J. za iznos od 2.000 kuna, dok je Vrkić CD autoradio i akumulator predao J. B. na ime duga od 350,00 kuna.
Početkom siječnja 2015. u Donjem Karinu isčupali su grilje prozora na kući iz koje su uzeli dvije ručne brusilice, jednu slavinu, ručnu brusilicu, cirkular i ubodnu pilu “blecker-decker” s pripadajućom torbicom i blanjalicom. Sve to su prodali za svega 750 kuna nepoznatoj osobi. Tijekom siječnja 2015. u Donjem Karinu sličnim ključem otvorili su vrata podruma kuće te uzeli aparat za varenje, miniwash marke “Kirsch” i jednu ručnu brusilicu marke “Bosch” s pripadajućim koferom u kojem su se nalazile dvije glatke i jedna rebrasta podloška, ukupno točno neutvrđene vrijednosti, ali svakako veće od 2.000,00 kuna.
– Provaljivanjem i obijanjem zatvorenih zgrada i prostora s ciljem da se domognu tuđih stvari te su tuđe pokretne stvari oduzeli i protupravno ih prisvojili, stoji u zaključku nepravomoćne presude.