Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na zadarskom području desetak ozlijeđenih

10.01.2017. 23:00
Na zadarskom području desetak ozlijeđenih


Zbog nesavjesnog rukovanja i protuzakonite uporabe oružja i različitih eksplozivnih sredstava tijekom blagdana je teže ozlijeđeno osam osoba, uključujući petero djece do 14 godina, dok su godinu ranije teže bile ozlijeđene 23 osobe, izvijestio je je MUP.
Lakše je ozlijeđeno 26 osoba, među kojima i 15-ero djece, što je za osam osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine kada su lakše ozlijeđene 34 osobe.
Na zadarskom području u vrijeme akcije Mir i dobro dogodilo se desetak ozljeđivanja pirotehnikom, a samo pet u novogodišnjoj noći. Zabilježen je i nesvakidašnji slučaj na jednom vjenčanju kada je mladoženjinom bratu u ruci eksplodirao topovski udar.
U operatovnoj akciji “Mir i dobro” policija je od 15. prosinca prošle godine do 8. siječnja ove godine zaplijenila 59 komada oružja, 3.692 komada streljiva, 6.312 kilograma raznog eksploziva, 280 komada eksplozivnih sredstava i gotovo 14 tisuća komada pirotehničke galanterije.
U tom razdoblju, prema policijskim podacima, u vezi oružja i pirotehnike počinjena su 72 prekršaja i 17 kaznenih djela dok su prekršajno ili kazneno prijavljene 103 osobe.
Policija je na početku akcije “Mir i dobro” koja se uoči božićnih blagdana provodi već 23 godine upozorila da od pirotehnike koja se slobodno prodaje od 15. prosinca do Nove godine najčešće stradavaju djeca i maloljetnici i to vrlo često u obiteljskom okruženju. “Statistike ukazuju kako se najveći broj ozljeda događa u dvorištima obiteljskih kuća i domovima, što pokazuje da najveći broj ozljeda nastaje u obiteljskom okruženju, dakle upravo na onim mjestima gdje bi se djeca i mladi trebali osjećati najsigurnije”, kazala je Ivana Zelić iz policijske Službe prevencije.