Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Niti jedan od 28 radova nije potpuno zadovoljio uvjete natječaja

10.01.2017. 23:00
Niti jedan od 28 radova nije potpuno zadovoljio uvjete natječaja


Izložba radova pristiglih na natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja Tržnice u Zadru otvorena je jučer u Arheološkom muzeju. Prva nagrada na natječaju između 28 pristiglih radova pripala je Njirić i arhitektima.
U Zadru pod upravljanjem gradskog trgovačkog društva Tržnice Zadar d.o.o. aktivno je pet tržnica, od kojih je glavna ona gradska tržnica u staroj jezgri na Poluotoku, ujedno i najstarija. Zadarske tržnice nisu dovoljno iskorištene, posebice ako se uzme u obzir njihov značaj pri naglašavnju vrijednosti domaćih lokalnih proizvoda. Nužno je aktivirati ih kako bi se naglasio njihov identitet. Obnova gradske tržnice stvorila bi preduvjete za revitalizaciju Poluotoka.
Simona Gregorović, predsjednica Društva arhitekata Zadar, provoditelja natječaja istaknula je kako niti jedan od pristiglih 28 radova nije u potpunosti zadovoljio projektne uvjete natječaja.
Bilo je teško za arhitekte, priznaje, pomiriti sve smjernice zadane u natječaju, koji je u nekim stvarima čak i nedorečen. Čak i prvonagrađeni rad uređenja zadarske tržnice nije naišao na odobravanje konzervatora, odnosno dobio je negativne primjedbe čak i ocjenjivačkog žirija.
– Negativno mišljenje konzervatora na nagrađeni rad uglavnom se odnose na Zonu 2. Pozitivnim je kod ovog rada ocijenjena njegova vizura s bedema i lagani pokrov. Daljnja razrada rada ići će u daljnje transformacije što nije neuobičajeno. Zona 2 nije primarna, ona je anketnog karaktera, ispitivanje mogućnosti, a Zona 1, natkrivanje seljačke tržnice je primarna, kazala je Gregorović.
Nakon dugog niza godina u Zadru se kreće s izgradnjom nove gradske tržnice, one koja bi trebala biti “duša” stare gradske jezgre i svojevrstan dio turističke ponude.
– Zadar će dobiti tržnicu kakvu zaslužuje jer upravo njih turisti najčešće posjećuju. Bit će to novi turistički sadržaj na Poluotoku, žila kucavica, dio u kojem se odvija život grada, gdje se vide svi autohtoni proizvodi.
Hrvoje Njirić, jedan od četvorice autora prvonagrađenog rada zadovoljan je što je njihov rad prepoznat kao kvalitetan.
– Naš senzibilitet za Zadar potječe odavno još dok smo 1983. godine kao studenti sudjelovali na natječaju za sportsku dvoranu u Zadru, ali i kasnijim natječajima. Kroz sve godine gradili smo odnos prema specifičnom mediteranskom gradu i tradiciji i civilizaciji koju Zadar ima. To nas je poticalo da radimo arhitekturu koja će se uklopiti u ovaj kontekst, rekao je Njirić.
Uvjeren je kako će njihov pobjednički rad pomoći Zadranima u budućnosti da dobiju funkcionalni objekt, a turisti će moći vidjeti jednu, po njegovu mišljenju, “bezvremensku” kuću.