Koncertni ured Zadar kupio koncertni klavir za 350 tisuća kuna

Slika korisnika valentinam
Opremanje Koncertne dvorane Blagoja Berse
Koncertni ured prošle godine organizirao je čak 89 koncerata, od kojih je njih 78 upriličeno u Bersinoj dvorani, a od toga broja u većini se koristio i klavir. Namjera nam je novi klavir koristiti isključivo za koncerte, priča Dina Bušić, ravnateljica
Ilustracija
Nabavljen je koncertni glasovir Boesendorf 200 cm model Conservatory, koji pripada samom vrhu kvalitete ovih glazbala

Koncertni ured Zadar kupio je nedavno koncertni klavir za potrebe Koncertne dvorane Blagoja Berse smještene u Kneževoj palači, koja im je dana na upravljanje. Na javnom natječaju jedinu ponudu za isporuku glasovira dao je poznati distributer glazbenih instrumenata i glazbene opreme Euro-unit Čakovca s iznosom od 350.655,74 kuna.

Govoreći o kupnji koncertnoga klavira ravnateljica Koncertnog ureda Dina Bušić kazala je kako je EU projektom obnove Kneževe palače posve opremljena Koncertna dvorana Blagoja Berse.

- Budući da smo u dogovoru s humanitarnom organizacijom Lions Zadar tijekom tri ljeta na koncertima koje je organizirao naš ured prikupljali dobrovoljne donacije za obnovu Bersine dvorane, ostao je novac koji smo, u dogovoru s njima, mogli iskoristiti za određenu namjenu. U razgovore smo uključili i Grad Zadar, a na naš prijedlog smo zajednički odlučili kako nam je najpotrebniji koncertni klavir. Osim novca od darivanja, bilo je potrebno da Grad doda određen iznos za kupnju klavira, govori Bušić dodajući kako je naposlijetku kupljen koncertni glasovir Boesendorf 200 cm model Conservatory, koji pripada samom vrhu kvalitete ovih glazbala.

- U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru koju smo godinama koristili i još uvijek koristimo za neke koncerte postoji veliki koncertni klavir, no on je veličinom bio neprikladan za Bersinu dvoranu. Ljubitelji glazbene umjetnosti znaju kako je u Bersinoj dvorani, koja je stradala u bombardiranju JNA, također bio koncertni klavir koji je pritom oštećen. No njegova vlasnica bila je Glazbena škola Blagoja Berse koja ga je dala popraviti te ga je prenijela u svoje prostore, priča ravnateljica KU-a koja nam je otkrila kako je njihov ured prošle godine organizirao čak 89 koncerata, od kojih je njih 78 upriličeno u Bersinoj dvorani, a od toga broja u većini se koristio i glasovir.

- Namjera nam je novi klavir koristiti isključivo za koncerte, no ako od nas netko bude htio unajmiti Bersinu dvoranu i klavir, dakako da ćemo na to pristati. Što se tiče aktualnoga programa ove koncertne sezone, u tijeku je ciklus Glazba pokreće koji se sastoji od više različitih programa. Dio obuhvaća radionice s mladim glazbenicima, imamo i jazz koncerte od kojih su dva već upriličena u Bersinoj dvorani, dok je u planu je održavanje još dva koncerta. Ova dvorana ima prednost prenamjene pa za jazz večeri postavimo stolove sa sjedalicama, čime se dobiva prava atmosfera za jazz, što je publika izvrsno prihvatila, kaže Bušić dodajući kako ciklus obuhvaća i program Ples u Kneževoj pa su tako dvaput upriličene večeri tanga, a u veljači slijedi večer salse sa živom glazbom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno