Otvorena izložba Stakleno blago Akvileje

Slika korisnika valentinam
U Muzeju antičkog stakla
Organizatori izložbe naglašavaju kako ovom izložbom, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, žele revitalizirati davni, antički susret dvije sredine i iskoristiti ga za novu suradnju
Arif SITNICA
Otvorenje izložbe privuklo je zadarsku kulturnu javnost

U četvrtak je u Muzeju antičkog stakla Zadar otvorena izložba "Stakleno blago Akvileje". Izloženo je pedeset eksponata, prije svega kolekcija staklenih predmeta Arheološkog muzeja Akvileje koje odlikuje, kako je to navedeno u službenom katalogu izložbe, prozirnost, lakoća i raznolikost živahnih boja, izrazita umjetnička vrijednost koja, povezana s elegancijom oblika mnoge od eksponata određuje kao prava remek djela.

Uzvanike na otvaranju pozdravio je ravnatelj MAS-a Ivo Fadić izrazivši zadovoljstvo realizacijom izložbe kao dijelom jednog od dva osnovna smijera djelovanja muzeja, uz obradu, zaštitu, istraživanje i prezentaciju vlastitog fundusa i suradnju s drugim muzejima, ovaj put s Arheološkim muzejom Akvileje s kojim starta izložbena produkcija ove godine.

Na otvaranju je govorio i, uz Fadića, drugi autor izložbe - viši restaurator i kustos Šime Perović koji, između ostalog, nije propustio spomenuti kako je rijetka prilika da građa napušta svoj matični muzej kao što je to napravljeno za potrebe realizacije ove izložbe što je svakako priznanje Muzeju antičkog stakla Zadar.

Nazočne je pozdravio i Luca Caburlotto, kao predstavnik talijanskih partnera izložbe izrazivši kao i njegovi zadarski domaćini zadovoljstvo zbog prilike da kroz ovu prezentaciju njihovih muzejskih eksponata ne samo ojačaju suradnju dvije kulturne ustanove već javnosti prezentiraju i zajedničke povijesne korjene kulturnih odnosa duž jadranskih obala.

U ime Grada Zadra, gradonačalnika Branka Dukića izložbu je službeno otvorila zadarska dogradonačelnica Jagoda Surać pozdravivši okupljene, kazavši da je ova izložba jedna nova prilika za suradnju između Zadra i Akvileje te nastavak višestoljetne suradnje.

Organizatori izložbe naglašavaju kako ovom izložbom, suprotstavljajući tipologiju staklene kolekcije Muzeja antičkog stakla u Zadru produktima akvilejskih antičkih staklarskih radionica koje se čuvaju u Museo Archeologico Nazionale di Aquileia, žele revitalizirati davni, antički susret dvije sredine i iskoristiti ga za novu suradnju, novi stručni i kulturni napredak te u isto vrijeme i ilustrirati vrijednost akvilejske luke kao distributivnog centra prije svega za staklenu galanteriju siro-palestinskog područja, Cipra ili Egipta. Izložba je otvorena do 11. ožujka 2018. godine, a biti će i dio programa manifestacije „Noć muzeja 2018“ u MAS-u.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)