Vratio se po registarsku pločicu a pješaku nije pokušao pomoći

Slika korisnika valentinam
ODO inzistira na istražnom zatvoru
PIXSELL/Ilustracija
S nesretnim pješakom osumnjičeni muškarac te je večeri bio u društvu

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je žalbu protiv rješenja suca istrage o odbijanju prijedloga za određivanje istražnog zatvora protiv 50-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 4. u vezi st. 1. Kaznenog zakona/11 i kaznenog djela nepružanje pomoći iz čl. 123. st. 2. u vezi st. 1. KZ-a. Kako je pojasnio glasnogovornik Županijskog suda u Zadru, sudac Hrvoje Visković osumnjičeniku za ovu prometnu nesreću još 5. siječnja 2018. godine određen je istražni zatvor u kojem se još uvijek nalazi. 

Žalba je podnesena nakon primitka rješenja suca istrage Županijskog suda u Zadru kojim je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv 50-godišnjaka u odnosu na opasnost od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a). Državno odvjetništvo je, 10. siječnja 2018., donijelo rješenje o provođenju istrage protiv osumnjičenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio navedena kaznena djela. 

"Osnovano se sumnja da je osumnjičenik 4. siječnja 2018. u 01,18 sati u mjestu Stankovci izazvao prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom upravljajući osobnim automobilom pod utjecajem alkohola (najmanje 2,33 g/kg) i u noćnim uvjetima vožnje u kojima pozornost mora biti pojačana, kao i brzinom koja nije bila prilagođena osobinama i stanju ceste.

Prometna nesreća uzrokovana je kako vožnjom osumnjičenika pod utjecajem alkohola tako i zbog neprilagođene brzine, a državno odvjetništvo smatra kako je osumnjičenik, uz navedeno, pokazao iznimnu bezosjećajnost i nedostatak empatije prema oštećeniku kojeg poznaje od ranije i s kojim je te večeri bio zajedno u društvu. Ne pružanje pomoći osumnjičeniku i vraćanje na mjesto nesreće samo da bi pokupio registarsku pločicu koja mu je prilikom prometne nesreće otpala s vozila ukazuje na iznimnu bezosjećajnost i brutalnost u ponašanju te opravdava bojazan od ponavljanja kaznenog djela.

Državno odvjetništvo je u žalbi predložilo Vijeću Županijskog suda u Zadru preinačenje rješenja suca istrage i određivanje istražnog zatvora osumnjičeniku i po zakonskoj osnovi iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a," stoji u priopćenju na mrežnim stranicama Općinskog državnog odvjetništva. 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno