Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DOMAGOJ DUVNJAK Na svakom velikom natjecanju prva utakmica je najvažnija

11.01.2019. 14:26
DOMAGOJ DUVNJAK   Na svakom velikom natjecanju prva utakmica je najvažnija


Za Domagoja Duvnjaka Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj nosi posebnu emotivnu notu. Naime, najbolji hrvatski rukometaš uknjižio je prvi nastup za reprezentaciju prije dvanaest godina, i to na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj.
–  Pamtim da sam odigrao utakmicu sa Španjolskom u drugoj fazi natjecanja po skupinama. Iako nas je Francuska izbacila u četvrtfinalu, meni je to Svjetsko prvenstvo ostalo u lijepom sjećanju. Tada sam imao samo osamnaest godina i to mi je bio veliki doživljaj. Danas sam stariji i prošao sam puno toga u karijeri. Međutim, osjećaj je isti, još uvijek se jednako veselim svakom velikom natjecanju – kaže Duvnjak.
Već danas (18 sati)  ga u Münchenu očekuje novi nastup na Svjetskom prvenstvu. Pod svodovima dvorane zvane Olympiahalle Hrvatska igra s Islandom, u sklopu prvog kola skupine B, u kojoj se još nalaze Bahrein, Japan, Makedonija i Španjolska.


 Pune tribine
–  Pripreme su brzo prošle, a sada jedva čekamo da počne ta prva utakmica. Naravno, prisutna je i mala nervoza, ali to je uvijek tako. Na svakom velikom natjecanju prva utakmica je najvažnija jer određuje raspoloženje za dalje. Analizirali smo Island i mogu reći da su vrlo nezgodan suparnik – dodaje Duvnjak koji će 1. lipnja proslaviti 31. rođendan.
Prema njegovim riječima, glavni adut Islanda je izbornik Gudmundur Gudmundson.
–  S njim su osvojili drugo mjesto na Olimpijskim igrama u Pekingu. Za pobjedu nad Islandom moramo odigrati najbolje što možemo. Ostale utakmice u skupini ipak će biti nešto lakše jer ćemo nakon prvog kola vidjeti kako igraju druge reprezentacije. Znamo da će na tribinama biti dosta naših ljudi. Svi se veselimo igranju u takvoj atmosferi. Osim toga, Njemačka je rukometna nacija i zato vjerujem da će tribine biti pune na svakoj utakmici – rezonira Duvnjak.
Nakon prvog dijela natjecanja na redu je križanje sa skupinom A, u kojoj se nalaze Francuska, Njemačka, Srbija, Brazil, Rusija i ujedinjena reprezentacija Koreje.
–  Svi moramo biti svjesni da je naš dio ždrijeba paklen, zbog čega je jako nezahvalno govoriti o očekivanjima. Bilo bi idealno da prenesemo četiri boda u drugu fazu natjecanja po skupinama. No, ako i ne uspijemo u tome, sigurno ćemo se boriti do zadnje lopte koja nas može odvesti dalje. Za hrvatski rukomet je neizmjerno važno da budemo plasirani među prvih sedam reprezentacija na Svjetskom prvenstvu i izborimo kvalifikacije za Olimpijske igre. Postignemo li nešto više od toga, nitko neće biti sretniji od nas – tvrdi lider hrvatske reprezentacije.
Na žalost svih ljubitelja rukometa, zdravlje je neizostavna tema za Duvnjaka uoči svakog velikog natjecanja.
–  Sada se osjećam puno bolje nego prošle godine u ovo doba. Prošlog siječnja, prije Europskog prvenstva u Hrvatskoj, imao sam puno problema s koljenom, ali sada je situacija drugačija. Odigrao sam sve utakmice prvog dijela Bundeslige i dobro se osjećam. Doduše, to koljeno se upali poslije napora i treba mi jedan dan da se to smiri – objašnjava Duvnjak.


Doziranje
Kako sam kaže, nakon niza ozljeda počeo je slušati sve signale koje mu šalje tijelo.
–  Više ni ne pokušavam ići glavom kroz zid kao da je  sve u redu. Jednostavno, moram prihvatiti da više nisam dečko od dvadeset godina koji može juriti po terenu svih šezdeset minuta. Sada se moram dozirati i čuvati. To Europsko prvenstvo u Hrvatskoj mi je jako bolna točka. Naporno sam radio devet mjeseci kako bih se vratio i još jednom nastupio za reprezentaciju na velikom natjecanju pred svojim ljudima, a onda se dogodila takva ozljeda. To razdoblje mi je bilo vrlo teško – govori jedan od najboljih svjetskih rukometaša.
No, vođenje računa o tijelu ne znači da na Svjetskom prvenstvu neće dati sve što može.
–  Dok sam u igri, ići ću glavom kroz zid za reprezentaciju. Čim sam na parketu, ne osjećam ništa. Na ovakvom natjecanju ritam utakmica je malo jači, ali siguran sam da će sve biti dobro s mojim koljenom. Kada igram za reprezentaciju, svaka bol se zaboravi – tumači Duvnjak, dodajući da vjeruje u ovu generaciju hrvatskih rukometaša.
Kada su u pitanju favoriti za zlato, u prvom planu su Francuzi.
–  Iako nemaju Nikole Karabatića, oni su vrlo jaki, a uz bok su im Njemačka i Danska, koje igraju pred svojim navijačima. Ovo Svjetsko prvenstvo je jako izjednačeno,  smatram da za medalje konkurira osam-devet reprezentacija. Nadam se da ćemo tu biti i mi – zaključuje Duvnjak.




Brojke
6 naslova prvaka svijeta Francuske
1-3  omjer Hrvatske u finalima
4 reprezentacije sudjelovale su na prvom SP-u
11 odličja  Švedske
34:31 pobijedila je Hrvatska Njemačku u finalu 2003.


Njemačka i Danska lako
Domaćini su startali pobjedama.  Njemačka je u prvoj utakmici 26. SP-a u dvoboju skupine A u Berlinu svladala Južnu Koreju s  30:19. U susretu skupine C u Kopenhagenu  Danska je nadmašila  Čile 39:16.


Islanđani oslabljeni
Islandski rukometaši s puno problema dočekuju prvu utakmicu Svjetskog prvenstva protiv Hrvatske nakon što su ostali bez najboljega islandskoga strijelca u povijesti.   Islanđani su  lišeni usluga najboljega strijelca i lijevog braniča Gudjona Valura Sigurdssona, a neizvjestan je nastup Arnara Fryra Arnarssona. Igrač Kristiansanda Arnarsson je zadobio ozljedu nosa i vježba s maskom na licu, koju ipak ne može nositi na službenoj utakmici.
– Igramo s s Hrvatskom, vrlo jakom momčadi koja nas je prošli put pobijedila u Splitu i probat ćemo im se osvetiti, mada se radi o momčadi koja gotovo uvijek dođe do polufinala – rekao je Gudmundur Gudmundsson, islandski izbornik koji je Dance 2016. godine odveo do olimpijskog zlata u Riju.  Gudmundsson žali za Sigurdssonom.
– Gudjon je bio temelj naše momčadi, svakako bi nam dobro došao, ali moramo bez njega. Ozlijedio nam se i njegova zamjena Sigurmansson, pa će dosta ovisiti o Bjarkiju Elisonu.  Spremni smo za utakmicu s Hrvatskom, koja će odrediti naš nastup na SP-u.