Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

EUROPSKI NOVAC Nekoliko vrtića u gradu radit će i do 22 sata!

11.01.2019. 10:28
EUROPSKI NOVAC Nekoliko  vrtića u  gradu radit  će i do 22  sata!


Produljeni boravak, rad vrtića do 22 sata, zapošljavanje preko 30 odgojitelja, edukacija postojećih odgojitelja, uvođenje novih programa kao što su ekološki, glazbeni, Montessori…, najvažnije su novosti  koje će se uskoro uvesti u zadarske gradske i privatne vrtiće. Radi se o  projektu Grada Zadra pod nazivom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja vrijednom 14.269.513 kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda. Kako govori  Ivana Perić Zrilić, voditeljica projekta Mreža ZaDar, osnovna svrha projekta je usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.


Vrtići nisu samo za čuvanje djece
– Nakon nekoliko anketa po vrtićima, ustanovilo se da postoji potreba  za smjenskim radom u vrtićima za nekih 300-400 djece, što čak i nije neki veliki broj s obzirom na ukupni broj djece koja pohađaju vrtiće. Projekt smo aplicirali za gradske vrtiće Radost i Sunce i za pet privatnih vrtića s obzirom da smo s njima u sinergiji već preko 10 godina zahvaljujući našem modelu sufinanciranja. To su DV Maslačak, DV Ribica, DV  Golubica, DV Klokan i DV Šuškalica, govori Perić Zrilić, koja je ujedno i  voditeljica Odsjeka za odgoj u gradskom Upravnom odjelu za odgoj i  školstvo.
Tako bi, kako otkriva Perić Zrilić, do 22 sata trebali raditi svi navedeni  privatni vrtići osim DV Golubica te još 5-6 objekata iz Radosti i Sunca.
– Produljeni boravak bi se uveo u tri objekta: DV Golubica te Jadran i  Galeb, dva objekta Dječjeg vrtića Radost koja se nalaze na Poluotoku.  Produljeni boravak podrazumijeva produljenje radnog vremena vrtića  za najmanje jedan sat. Radit ćemo još jednu analizu po vrtićima pa  odlučiti po potrebi, rekla je Perić Zrilić.
Osim uvođenja novih programa koji do sad nisu bili prisutni u zadarskim vrtićima, postoji ideja da se obuhvate i djeca koja ne pohađaju vrtić.
– Vrtići nisu samo za čuvanje djece, već su to odgojno-obrazovne ustanove. Ideja je, za što smo također ostavili prostora u projektu, da se u vrtićima na Poluotoku organiziraju radionice za djecu. Tako bi ih roditelji  ostavili na radionici na sat-dva, što je korisno za djecu, dok bi oni mogli  popiti kavu ili nešto obaviti, govori Perić Zrilić, dodajući da bi to moglo  zaživjeti s početkom sljedeće pedagoške godine.


Projekt Mreža ZaDar
Kod cijelog projekta, osim u usklađivanju poslovnog i obiteljskog života te raznovrsnijoj ponudi zadarskih vrtića, veliki je doprinos i u zapošljavanju novih ljudi.
– U trenutku kad smo mi pisali projekt u Zadarskoj županiji je bilo oko  70 nezaposlenih odgojitelja na Zavodu za zapošljavanje, a s obzirom da  je u Zadru i sveučilišni program izobrazbe odgojitelja, najčešće je ta struka ovdje u suficitu. Na ovom projektu će se zaposliti preko 30 odgojitelja,  nekoliko stručnih suradnika te još nekoliko ljudi tehničkog kadra kao što  su spremačice i servirke, navela je Perić Zrilić.
Projekt je odabran za financiranje odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 3. siječnja, a provedba će započeti  danom potpisivanja ugovora i trajati 30 mjeseci. Očekuje se, kako dodaje  Perić Zrilić, da će smjenski rad u vrtićima krenuti sredinom ili pred kraj  ove pedagoške godine.




No, što po isteku dvije i pol godine, koliko je predviđeno trajanje projekta?
– Natječaj putem kojeg smo dobili sredstva za projekt Mreža ZaDar je  trenutno obustavljen, ali imamo najave da će biti trajan tako da vjerujem  da bismo se po isteku ovog projekta mogli ponovno prijaviti. Ako ne bude mogao ići isti projekt, možemo aplicirati druge vrtiće koji nisu obuhvaćeni ovim projektom. Također, 2020. istječe ovo financijsko razdoblje  pa će biti važno iskoristiti što bolje sredstva, tako da vjerujemo da će biti  više načina na koje možemo nastaviti s financiranjem. U svakom  slučaju, Grad Zadar, čak i u samom ovom projektu, garantira održivost  smjenskog rada i kasnije ukoliko se pokaže da je potreba zaista realna,  istaknula je Perić Zrilić.