MILIJARDA KUNA Kopnenom dijelu aglomeracije 600, a otočnom 400 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Razvoj vodoopskrbe i odvodnje Biograd na Moru, Pašman i Tkon
Projekt aglomeracije za bivšu Općinu Biograd težak milijardu kuna obuhvaća izgradnju nevjerojatnih 132.448 metara cjevovoda odvodnje i čak 21 crpnu stanicu. Kad je riječ o vodoopskrbi izgradit će se 86.891 metar cjevovoda, sedam vodospremnika i šest crpnih stanica te promijeniti postojeći cjevovodi
Pašmanski kanal bit će bez fekalija i rojeva komaraca

Velika promjena u strateškom investicijskom projektu Vlade Republike Hrvatske za područje bivše Općine Biograd pod nazivom "Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon".

- Biogradska aglomeracija se dijeli na dva projekta, kopneni i otočni. Kopneni obuhvaća Grad Biograd na Moru i općine Pakoštane i Sveti Filip i Jakov, dok otočni obuhvaća otok Pašman, odnosno općine Tkon i Pašman, pojasnio je Marin Colić, direktor Komunalca d.o.o. Biograd, nositelja projekta.

Počišćivači na Kumentu, Tkonu i Ždrelcu

Projekt aglomeracije za bivšu Općinu Biograd odnosi se na završetak izgradnje kanalizacije i vodovodne mreže te rekonstrukciju postojećih cjevovoda, odnosno promjenu starih s novim vodovodnim cijevima.

- Projekt aglomeracije je u vrijednosti od oko 135 milijuna eura ili milijardu kuna. Za kopneni projektni dio iznos je 600 milijuna kuna, a za otočni 400 milijuna kuna, istaknuo je Colić.

Najznačajnija promjena podjele biogradske aglomeracije na dva projekta otpadne vode, odnosno kanalizacija s otoka Pašmana odnosi se na sustav i uređaje za pročišćavanje otpadnih voda.

- Otočna kanalizacija neće se, kako je prije najavljivano, morskim cjevovodom spojiti na postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda na Kumentu na jugoistoku Biograda već će se po najvišim svjetskim standardima pročišćavati na otoku Pašmanu, ističe Colić.

Ukupno će se graditi čak tri nova biološka pročišćivača. Osim novog, najsuvremenijeg biološkog uređaja za II. stupanj pročišćavanja otpadnih voda Kumenat uz povećanje kapaciteta na postojećoj lokaciji, otok Pašman dobit će čak dva najsuvremenija biološka uređaja, po jednog na svakom kraju otoka.

- Na otoku Pašmanu jedan biološki uređaj najviših svjetskih ekoloških standarda izgradit će se četiri kilometara jugoistočno od Tkona, a drugi kod Ždrelca, najavio je Colić.

Cjevovoda 220 km, 7 vodosprema, 27 crpnih stanica

Projekt aglomeracije za bivšu Općinu Biograd težak milijardu kuna obuhvaća izgradnju nevjerojatnih 132.448 metara cjevovoda odvodnje i čak 21 crpnu stanicu. Kad je riječ o vodoopskrbi izgradit će se 86.891 metar cjevovoda, sedam vodospremnika i šest crpnih stanica te promijeniti postojeći cjevovodi.

- Osim izgradnju vodospreme na području Općine Pašman vodoopskrba uključuje i cjevovod dvostruko većih dimenzija prema otoku Pašmanu i to na dijelu između kopna i otoka Babac. Postojeći cjevovod dimenzija fi 170 mm zamijenit će s cjevovodom fi 300 mm, a izgradit će se vodosprema te proširiti sustav, objašnjava Colić.

Za izradu projektne i natječajne dokumentacije za prijavu izgradnje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije za sufinanciranje iz fondova EU vrijedne 17.232.162 kuna (15% jedine lokalne samouprave, 85% RH i Hrvatske vode) javilo se osam zajednica ponuditelja, izabrani nositelj je zajednica ponuditelja Hidroprojekt – ing d.o.o. Zagreb.

- Dosadašnja vrijednost izrada projektne i natječajne dokumentacije iznosi 10 milijuna kuna, u tijeku je još 7,2 milijuna kuna. Naime, Hidroprojekt – ing dosad je proveo geodetske snimke za dodatne trase vodovoda i odvodnje, a za razvoj sustava vodoopskrba podijeljenih prema lokacijskim dozvolama izrađeni su idejni projekti i glavni projekti za sustav na području Sv. Filip i Jakova, Biograda i Pakaštana. Za područje Pašmana i Tkona kao i za područje Ždrelca izrađeni su glavni projekti, nabraja Colić.

Kreću opsežni radovi 

- U sustave odvodnje i vodoopskrbe sredstava putem fondova CEB, EIB, EU i Projekt Jadran te nacionalnih komponenta u posljednjih šest godina je uloženo preko 350 milijuna kuna. U tijeku su projekti u iznosu od 40 milijuna kuna. Kreću i opsežni radovi na šest projekata aglomeracije.

- Imamo šest ishođenih građevinskih dozvola vrijednih 150 milijuna kuna, predstoji raspisivanje javne nabave ili natječaja kojeg predvode Hrvatske vode. Ostale građevinske dozvole očekujemo do kraja ožujka, kazao je Colić.

Za kopneni projekt raspisuje se javna nabava za komunalne radove i za izgradnju biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih vode Kumenat.

- Javna nabava bi se treba završiti do ljeta. Do kraja godine završila bi i javna nabava za komunalne radove i izgradnju dva biološka pročišćivača na otoku Pašmanu, najavio je Colić.

U idućih nekoliko godina područje bivše Skupštine općine Biograd bit će izuzetno veliko gradilište.

Sve bliži rokovi

- Rok završetka projekta aglomeracije za kopno je do kraja 2020., a za otočnu aglomeraciju na otoku Pašmanu do kraja 2023. godine, precizan je Colić.

Voditeljica Operativne skupine za provedbu projekta je Elizabeta Kos iz Ministra zaštite okoliša i energetike, pomoćnica ministra za vodno gospodarstvo i zaštitu mora.

- Nama u Zadarskoj županiji turizam je ključna gospodarska grana, a izgradnja odvodnje i vodovoda jedan je od ključnih faktora za razvoj turizma. Rješavanje sustava vodoopskrbe i odvodnje omogućuje gospodarski razvoj, poglavito turizam, te povećava kvalitetu života, poboljšava gospodarenje vodenim resursima, poboljšava stupanj zaštićenosti okoliša, a posebice izvorišta pitke vode i obalnog mora, naglasio je Colić.

Naime, na području biogradske aglomeracije, kopnene i otočne, živi oko 17.000 stanovnika, boravi oko 350.000 turista s brojem od oko 2,5 milijuna noćenja godišnje.

- Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama kao i našim brojnim gostima, zaključio je Marin Colić.

Korisnici sufinanciraju 7,50 posto

Projekt će se sa 72 posto sufinancirati sredstvima EU fondova, preostalih 28 posto će se po 10,30 posto sufinancirati Hrvatske vode i RH iz Državnog proračuna, dok će oko 7,50 posto sufinancirati jedinice lokalne samouprave, odnosno korisnici vodovoda i odvodnje.

Primjerena i učinkovita sinergija

Na zajedničkim radnim sastancima u Vladi RH i resornim ministarstvima osim Colića aktivno sudjeluje i Ivan Knez, gradonačelnik Biograda, te načelnici Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Tkona i Pašmana: Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić Peco, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić. Biogradski Komunalac, naime, aktivno potiče sve uključene dionike na lokalnoj i nacionalnoj razini na rješavanje kompleksnog pitanja vodovodizacije, odvodnje i zamjene postojećeg cjevovoda vodoopskrbe. Primjerena i učinkovita sinergija Vlade RH, Zadarske županije, lokalnih čelnika i Komunalca, naime, velikim koracima gura projekt prema naprijed.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno