Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Možda Zadar dobije i službu gerontodomaćica

11.01.2019. 13:42
Možda Zadar  dobije i službu  gerontodomaćica


Za sada nismo imali poziva i nije bilo potrebe da naš  interventni tim izlazi na teren. No, ukoliko se ukaže potreba, mi  smo kao i uvijek do sada spremni "u roku odmah" otići do onih kojimu je pomoć potrebna. Mi, u zadarskom Crvenom križu, imamo  zaposlenu osobu koja je zadužena za rad i koordinaciju s volonterima i kad se dogodi neka izvanredna situacija, onda naši volonteri  odlaze ne teren. Posljednji takav slučaj imali smo prošle zime i to u  gradu. Naša starija sugrađanka koja živi sama i polupokretna je, odnosno teško se kreće, nazvala je Državnu upravu za zaštitu i  spašavanje u Zadru i zatražila pomoć. Trebalo joj je malo iscijepati  drva za nekoliko dana i odnijeti u stan te otići po namirnice. To su  naši volonteri odmah po pozivu i učinili – rekao je Bore Galac dugogodišnji prvi čovjek zadarskog Crvenog križa.
Naime, kako je još objasnio Galac, u Zadru ne postoji stalna i  profesionalna služba gerontodomaćica kao što je to slučaj primjerice, u susjednoj Ličko-senjskoj županiji što je i razumljivo s obzirom na to da je lička zima puno jača i dulja od zime na našem području, da su lička sela manja i raštrkana i da tamo ima puno više  samačkih i staračkih domaćinstava.
– Što se našeg područja tiče iako nemamo stalnu i profesionalnu  službu gerontodomaćica, mislim da su zapravo te potrebe  samčakih i staračkih domaćinastva dosta dobro pokrivene jer osim  zadarskog Doma za odrasle osobe svetog Frane u Zadru koji ima  patronažnu službu tu je i Caritas Zadarske nadbiskupije koji također, pomaže u takvim slučajevima. No, nije isključeno da u skoroj budućnosti i u Zadru bude ustrojena služba gerontodomaćica  koje bi pokrivale 19 jedinica lokalne samouprave. Dakle, Grad Zadar i Nin te pripadajuće im općine – dodao je Bore Galac.
Jer ponekad je možda dovoljno tek skuhati čaj i malo proćakulati…