Možda Zadar dobije i službu gerontodomaćica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Volonteri zadarskog Crvenog križa stižu odmah po pozivu
Autor: 
Interventni tim volontera zadarskog Crvenog križa uvijek je na dispoziciji i ukoliko nekome od naših sugrađana zatreba bilo kakva pomoć tijekom duge i hladne zime, oni dolaze u najkraćem mogućem roku
Zvonko KUCELIN
Volonteri Crvenog križa po pozivu izlaze na teren

Za sada nismo imali poziva i nije bilo potrebe da naš  interventni tim izlazi na teren. No, ukoliko se ukaže potreba, mi  smo kao i uvijek do sada spremni "u roku odmah" otići do onih kojimu je pomoć potrebna. Mi, u zadarskom Crvenom križu, imamo  zaposlenu osobu koja je zadužena za rad i koordinaciju s volonterima i kad se dogodi neka izvanredna situacija, onda naši volonteri  odlaze ne teren. Posljednji takav slučaj imali smo prošle zime i to u  gradu. Naša starija sugrađanka koja živi sama i polupokretna je, odnosno teško se kreće, nazvala je Državnu upravu za zaštitu i  spašavanje u Zadru i zatražila pomoć. Trebalo joj je malo iscijepati  drva za nekoliko dana i odnijeti u stan te otići po namirnice. To su  naši volonteri odmah po pozivu i učinili - rekao je Bore Galac dugogodišnji prvi čovjek zadarskog Crvenog križa.

Naime, kako je još objasnio Galac, u Zadru ne postoji stalna i  profesionalna služba gerontodomaćica kao što je to slučaj primjerice, u susjednoj Ličko-senjskoj županiji što je i razumljivo s obzirom na to da je lička zima puno jača i dulja od zime na našem području, da su lička sela manja i raštrkana i da tamo ima puno više  samačkih i staračkih domaćinstava.

- Što se našeg područja tiče iako nemamo stalnu i profesionalnu  službu gerontodomaćica, mislim da su zapravo te potrebe  samčakih i staračkih domaćinastva dosta dobro pokrivene jer osim  zadarskog Doma za odrasle osobe svetog Frane u Zadru koji ima  patronažnu službu tu je i Caritas Zadarske nadbiskupije koji također, pomaže u takvim slučajevima. No, nije isključeno da u skoroj budućnosti i u Zadru bude ustrojena služba gerontodomaćica  koje bi pokrivale 19 jedinica lokalne samouprave. Dakle, Grad Zadar i Nin te pripadajuće im općine - dodao je Bore Galac.

Jer ponekad je možda dovoljno tek skuhati čaj i malo proćakulati...

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)