Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRVI OVOGODIŠNJI SAJAM Bura nije omela ljubitelje umijeća trgovanja

11.01.2019. 13:55
PRVI OVOGODIŠNJI SAJAM Bura nije omela  ljubitelje umijeća  trgovanja


Povremeni jaki udari bure bukov list iz Like nosili su  preko Velebita čak u Benkovačkom selu iznad Benkovca gdje se jučer  održavao tradicionalni, prvi ovogodišnji Benkovački sajam. Međutim,  Benkovački sajam ni ovog desetog u mjesecu nije podbacio. Niti bura,  niti veliki osjećaj hladnoće kao i radni dan s ove burze svega i svačega  nije mogao otjerati preko sto godina prepoznatljivi šušur i veselje,  dašak tradicije, popraćen širokim osmjesima dobrodošlice i nezaboravnim zvucima Bukovice i Ravnih kotara.
– Rijetki su oni koji ostanu ravnodušni tom mirisu i muvingu. U  ovom velikom trgovačkom centru na otvorenom ne biti viđen "svakog  desetog u misecu", znači da se dogodilo neko zlo, poručio je Ban iz Gorice.
Na benkovački "dernek" se, naime, dolazi i radi običaja i ugođaja, da  se vidi i bude viđen. Oni koji su ga već posjetili znaju da je to jedinstven doživljaj.
– Svinja je bilo tek u nekoliko kamiona. Prodavale su se po 13 kuna  kilogram žive vage za velike svinje za klanje, a odojci težine od 20 do 30  kilograma po cijeni od 18 do 20 kuna, govori veterinar Ane Šuto, predsjednik ŠDR Sipa Benkovac.
Zato je gužva na brojnim štandovima sa suhomesnatim proizvodima,  jer rijetko tko u ovim krajevima više i uzgaja svinje.
– Čvarci-čičci su po 80 kuna, kobasice 80 kuna, panceta-slanina 80  kuna, pečenice-krmenadle bez kostiju 120 kuna, suhi vrat-buđola 120  kuna, kulen 200 kuna, kulenova seka 140 kuna, devenice 50 kuna, krvavice 50 kuna, svinjska mast 15 kuna, nabraja prodavačica iz Slavonskog  Broda uvjeravajući nas da kod nje nema šverca i preprodaje, kaže, sve  je prema tradicionalnoj recepturi od svinja iz vlastitog uzgoja i vrhunske kvalitete.
Iako u obližnjem Šopotu te u Poljica Brigu, Bibinjama, Zemuniku,  Pagu i drugdje u Zadarskoj županiji ima uspješnih proizvođača magarećeg mlijeka korisnog za djecu, potrebite i bolesne na Benkovačkom  sajmu tu ljekovitu tekućinu kupovali su od ženki magarca ili tovara, odnosno magarice ili kenje iz dalekog Međimurja, 300 kuna za litru ili 30  kuna za decilitar.
– Magareće mlijeko je čudesno, vrhunski lijek, neka vas cijena ne odbije, jer je jedna litra dovoljna za deset dana i za bolesne i za zdrave.  Mlijeko ima ljekovita svojstva, ponajprije za bronhitis, astmu i anemičnost, jačanje imuniteta, pročišćavanje i jačanje krvi, a magareće  mlijeko dokazano ima i afrodizijačka svojstva. Muškarci kod nas hrle, a  i ja ga redovito uzimam, s osmjehom će Mario.
Ovaj trgovački centar na otvorenom radi samo jedan jedini dan na  mjesec.
– Platiš kartu 10 kuna i imaš parkiranje cijeli mjesec, do idućeg desetoga, što u šali što u zbilji će Šime iz Petrčana.