Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U GRADSKOJ LOŽI PREDSTAVLJENA KNJIGA “Šeks. Politička biografija”

11.01.2019. 18:15
U GRADSKOJ LOŽI PREDSTAVLJENA KNJIGA “Šeks. Politička  biografija”


Ova biografija govori o političkoj karijeri Vladimira Šeksa,  zasigurno jednog od najvažnijih hrvatskih političara. Također, to je i  priča o uspostavi moderne hrvatske države te brojnim političkim zapletima koji su je pratili. Autor ove biografije, povjesničar Ivica Miškulin, na  više od 800 stranica knjige napravio je vrlo kvalitetno i temeljito istraživanje. Priča o Šeksu priča je o životu u komunizmu i odgovoru na  napravde tog nedemokratskog sustava. Priča je to o uskrsnuću hrvatskog  domoljublja, o promjenama koje uzrokuje ulazak u demokratski sustav,  priča o raspadu Jugoslavije, ali i o Domovinskom ratu. Posebno je  upamćen kao autor tzv. Božićnog ustava koji je i danas najvažniji pravni  akt Republike Hrvatske. "Ja sam svoje ideale ostvario. Uvijek se stvarnost  razlikuje od ideala", njegova je istaknuta izjava iz 2013.godine, koja dodatno potvrđuje onu Machiavellijevu teoriju o politici kao – umijeću mogućeg – rekao je među ostalim župan Zadarske županije Božidar Longin  jučer u prepunoj Gradskoj loži prilikom predstavljanja knjige Ivice  Miškulina  – "Šeks. Politička biografija".
Osim samog Vladimira Šeksa, predstavljanju knjige nazočili su brojni  uglednici iz političkog, kulturnog i javnog života grada.
Dijelove knjige pročitao je glumac zadarskog Kazališta lutaka Dragan  Veselić, a o knjizi je sa stručnog aspekta govorio i povjesničar i sveučilišni  profesor doc.dr.sc. Zlatko Begonja koji je rekao kako je knjiga vrlo intrigatntno i zanimljivo štivo koje u sebi sadrži i 2.555 bilježaka i priča o Vladimiru Šeksu od njegove mladosti do današnjih dana.
Osim Begonje, na knjigu se osvrnuo i njegov kolega povjesničar  prof.dr.sc. Mladen Ančić te na kraju i sam autor doc.dr.sc. Ivica Miškulin  koji je u ovoj opsežnoj biografiji naglasio Šeksovo političko djelovanje od  ulaska u politički život do napuštanja Hrvatskoga sabora.