Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ABA LIGA Justice u zadnjim sekundama promašio pobjedu

11.01.2021. 09:25


Povratak regionalne lige nakon čak 70 dana na parket Krešinog doma neće košarkaši Zadra pamtiti po dobrome jer su upisali četvrti domaći poraz u sezoni, ovog puta od Cedevite Olimpije iako je moglo završiti drugačije da je bilo malo više koncentracije u završnim minutama. Ljubljančani su umalo prokockali dominaciju koju su imali tijekom tri četvrtine utakmice, kad su konstantno održavali 9 do 12 plusa. Momčad Ivana Perinčića pak nije posustajala, tražila je svojih pet minuta i došla je u priliku dobiti utakmicu u zadnjim sekundama, no šut Justicea nije prošao kroz mrežicu te je tako momčad s Višnjika ostala na tek dva uspjeha iz 10 utakmica u ABA ligi.


Devet minuta bez koša iz gre
Uvodne tri minute potpuno su šokirale gostujući sastav jer Zadar je lagano ubacio devet koševa. Onuaku i Bursać su se pokazali spretnim pod obručem dok je Justice stavio dugu dvicu i jednu tricu za vodstvo 9:4 te je Golemac morao dok je utakmica bila još potpuno mlada pozvati svoje igrače na hlađenje. Što im je rekao na toj minuti odmora teško je bilo dokučiti, no po viđenom do kraja prve dionice njegovi igrači su shvatili da moraju stisnuti prvenstveno u obrani i ubrzo su se vidjeli rezultati tog pristupa. Zadrani su ubacili tek tri poena u narednih sedam minuta i to sva tri s linije za bacanja, a slovenska momčad je u napadu pak pronašla u Jaki Blažiču raspoloženog egzekutora i prvih 10 minuta su dominantno zaključili s osam viška (12:20). Na koš iz igre Perinčićeva momčad je morala čekati praktički devet minuta (sedam minuta u prvoj plus dvije minute u drugoj četvrtini) kad je Carter ubacio tricu za 15:22. Djelovalo je da se malo konsolidirala domaća momčad nakon tog ubačaja, no ubrzo su "zmajčeki" potvrdili suprotno, tricom Jonesa i laganim košem Blažića pobjegli su na 12 plusa (15:27). Zahvaljujući Junakoviću i Justiceu Zadrani su uspjeli do odlaska na odmor ostati blizu, (24:31, 31:37), jer bilo je od iznimne važnosti izbjeći sve evidentniji Cedevitin mlin i održati se na jednoznamenkastom zaostatku. Golemac je najčešće igrao s četiri Amerikanca i Blažičem i u tom atletskom smislu Cedevita se pokazala nadmoćnijom te je teško bilo očekivati da će domaća momčad prepuna rekonvalescenata biti u stanju dominirati nad tako kvalitetnim protivnikom. Zato se uspjehom mogao smatrati rezultat 31:40 nakon prvih 20 minuta. Zadar se, što je najvažnije, nije raspao, a bilo je naznaka da bi se to moglo zbiti tijekom druge četvrtine. Uspio je koliko-toliko zaustaviti vanjski šut Ljubljančana iako su gađali za tri s 50 posto uspješnosti (4-8), no razlika u pojedinačnoj kvaliteti je bila ta koja je i donijela prevagu na semaforu. Blažić koji ima golemo euroligaško iskustvo pokazao se sa 13 poena nerješivom zagonetkom za domaću obranu, a osim Justicea (osam poena) nitko se kod Zadrana nije uspio nametnuti kao košgeter i taj detalj je donio Cedeviti Olimpiji prednost koja je joj garantirala mirniji nastavak utakmice.


Preokret Zadra
A povratkom iz svlačionica jedno je bilo sigurno, da je Perinčićeva momčad odlučila skupo prodati svoju kožu favoriziranim "zmajčekima". Dokazuje to i potpuno izjednačena bitka u trećoj dionici. Nakon pet minuta bilo je 13:13, što je ostavilo na snazi isto odstojanje s poluvremena (44:53). Ponovno su na domaćoj strani najviše vukli Onuaku i Bursać, pa je četvrta osobna Onuakua teško prihvaćena na zadarskoj klupi. Cedevita je pak vješto odgovarala na svaki koš domaćina, ponajviše preko Blažiča, Hopkinsa i Jonesa. Ovaj potonji je nakon dugo vremena vratio Cedeviti najvećih 12 plusa (53:65), ali se koševima Bursaća i Vukovića Zadar pred završnih 10 minuta našao na već standardnih devet zaostatka (57:66), s čim je ostao u živoj utakmici. Štoviše, ulaz u četvrtu četvrtinu pokazao je da je moguće i preokrenuti Ljubljančane. Carter je ubacio pet poena, dodao je tricu Justice i osam minuta do kraja Cedevita se našla u problemima. Na semaforu je stajalo tek četiri viška na njihovoj strani (65:69), a Golemca je sigurno mučio naglo razgoropađeni Zadar nakon što je njegov sastav vješto kontrolirao događanja na parketu. Još veću glavobolju su mu donijeli ubačaji Bursaća i Justicea za primicanje Zadrana na minimalni zaostatak 70:71 s čim se potvrdilo da će se igrati potpuno neizvjesne završne četiri minute u kojima je odjednom favorit postala Perinčićeva momčad. Psiha je moćna stvar, a u košarci kad autsajder sustigne i prestigne favorita onda ulazi i ono što inače ne ulazi, pa je tako najlakše objasniti vezane trice Vukovića i Mavre koje su Zadru donijele 76:72, na tri minute do kraja. No, Murićeva trica je naznačila gostima (78:77) da mogu u zadnjih 70 sekundi vratiti izgubljeno, a pomogao im je uvelike u tome Bursać s dva promašena bacanja, a onda je Perry na drugoj strani s tri pogođena bacanja Cedeviti donio prednost (78:80). Ostalo je 23 sekunde, taman vremena za jedan pravi napad Zadra. Perinčić je pozvao minutu odmora i stavio loptu u ruke najvrućijem u svojim redovima, Kodiju Justiceu, ali Amerikanac nije uspio iz teške pozicije zabiti tricu za pobjedu i tako su bodovi otišli put slovenskog glavnog grada. Kod Zadra je prednjačio Justice sa 20 koševa dok je 12 zabio Bursać, a kod gostiju je Blažić ubacio 23 koša.
 




ZADAR 78
CEDEVITA O. 80
(12:20, 19:20, 26:26, 21:14)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Igor Dragojević, Uroš Nikolić i Aleksandar Milojević.
ZADAR: Carter 10, Paponja, Justice 20, Palokaj 3, Brala, Vujičić, Vuković 7, Bursać 12, Junaković 5, Mavra 9, Onuaku 8, Planinić 4. Trener: Ivan Perinčić.
CEDEVITA OLIMPIJA: Radović, Perry 14, Hopkins 13, Duščak 1, Murić 6, Blažič 23, Brown 7, Hodžić 4, Jones 12, Ščuka, Dimec. Trener: Jurica Golemac.
Šut za dva: Zadar 16-26 (62%); Cedevita O. 16-28 (57%).
Šut za tri: Zadar 10-27 (37%); Cedevita O. 9-19 (47%).
Slobodna bacanja: Zadar 16-21 (76%); Cedevita O. 21-29 (72%).
Skokovi: Zadar 21 (14+7); Cedevita O. 27 (19+8).