Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Akademija Burda atelier za učenje šivanja i dizajnerske radionice

11.01.2021. 13:18


Zadarska dizajnerica Ella Dušević odlučila je unatoč trenutnoj krizi i nestabilnom vremenu upustiti se u novi projekt i otvoriti akademiju koja se bavi edukacijom ovog pomalo zaboravljenog zanimanja – šivanja.
Akademija uključuje i krojački salon koji nudi komercijalne usluge izrade odjeće i krojačke popravke. Također, akademija će organizirati i dizajnerske stručno vođene radionice za sve koji imaju želje naučiti nešto više.


Uvijek uzvodno i u inat
– S obzirom na trenutnu situaciju, edukacije su u pripremi, ali ono što je dostupno su krojački popravci koji se odrađuju sistemom dostave tj. odjeća kojoj je nužan popravak će biti pokupljena i vraćena korisnicima usluge kući nakon popravka. Naziv akademije je Burda atelier, a ideja za ime je došla zbog toga što ćemo se mi baviti edukacijom šivanja, a časopis Burda je bio sinonim za krojačicu i onda sam se odlučila na ovo ime, kazala je Ella.
Kako nam je otkrila, još od zadnje kolekcije iz 2019. godine pokušava pokrenuti ovu priču ponukana činjenicom da su ovakva strukovna zanimanja i obrti gotovo pred gašenjem. Iako je u početku imala ideju s ovim projektom krenuti u Zagrebu, u konačnici je zbog spleta okolnosti od ove ideje odustala, te je atelier otvorila u samom centru Zadra. Atelier je smješten u centru grada, a posebna pažnja posvećena je i uređenju interijera. Naime, Ella nam je rekla kako joj je slike za uređenje ustupio Mario Padelin od umjetnika Ivana Smirića, poznatijeg kao autora zadarske Sfinge.
– U jednom trenutku su mi ljudi savjetovali da se ne upuštam u projekt i ne povlačim druge u propast. No, kako sam uvijek išla uzvodno i u inat, a i privatno sam pozitivac, odlučila sam se za manji prostor i što bliže kući u Zadru, ali od nakane nisam odustajala. Sa svojim timom upustila sam se ciljano u projekt i zajedno smo napravili što smo mogli u okviru mogućnosti. Kad završi situacija s koronavirusom, krenut ćemo s edukacijama. Do tada radimo što je moguće, naglasila je Ella dodajući kako je zbog dva razloga odlučila pogurati ovaj projekt.


I u vrijeme korone može se pokrenuti posao
– Četiri godine u Zadru nije u srednjoj školi bilo zanimanja krojačica i bilo mi izuzetno žao radi tog. Drugo, tzv. Fast Fashion na kojeg je navikla moja generacija X, lagano izumire. Nove generacije Z imaju potrebe za kvalitetnom odjećom, koja je personalizirana i duže traje. I to je generacija kojoj želim pružiti znanje dizajniranja i izrade, kazala nam je Ella zašto se odlučila svoj projekt realizirati u Zadru.
Da se rizik isplatio dokazuju poslovi na kojima se već radi. U realizaciji je nekoliko projekta, a jedan je dizajniranje uniformi za pjevački zbor Gimnazije Vladimira Nazora, čija je voditeljica Iva Mustać Klarić. U pripremi je i online verzija edukacije, za što priprema i video materijal.
– Mislim da je ovo odlično ne samo za mene osobno iz više razloga. Prvo, želimo ljudima na neki svoj način dati nadu da nije sve tako crno. Dokazati da se može i u ovo vrijeme pokrenuti posao. Nismo se bojali otvoriti niti sekunde, jer ovo, tako reći, ni ne postoji. Obratit ćemo se i za pomoć, iako smo zasad sve sami odradili bez podrške institucija, istaknula je Ella.
U međuvremenu radit će i na vlastitoj novoj kolekciji, a otkrila nam je da joj je želja ponovno se vratiti u Zadar, dizajnirati kostime, uniforme itd.