Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska bi do ljeta mogla cijepiti 50 posto stanovništva, izgleda da imunitet “pokriva” i nove sojeve virusa

11.01.2021. 13:11


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas kako je primio informaciju iz HALMED-a da je u završnoj fazi procedura provjere AstraZenecinog cjepiva te bi ga Europska agencija za lijekove (EMA) mogla odobriti već idućeg tjedna.
“Konačna suglasnost bi se mogla dobiti najvjerojatnije 29. siječnja. To će nam omogućiti dodatne količine cjepiva. Cijepljenje je novi instrument u borbi protiv ove ugroze”, rekao je Beroš.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić kazala je kako ohrabruje manji pritisak na zdravstveni sustav zadnjih dana kao i manji broj pacijenata u Zaraznoj bolnici.
Manje je bolesnika i u covid-centrima, kao i onih na respiratoru, navela je Marković te apelirala na građane da se i dalje drže propisanih mjera kako bi se zadržao taj trend pada.
Kao dobru vijest izdvojila je da je sveučilište u Texasu pokazalo da Pfizerovo cjepivo djeluje i na mutante i nove sojeve koronavirusa koji su izazvali brzo širenje covida u dijelu Europe.
Pozitivnom vijesti od Moderne smatra da su i nakon četiri mjeseca od cijepljenja antitijela u krvi na visokoj razini, a AstraZeneca je objavila da bi se imunitet nakon njihova cjepiva mogao održavati i do godinu dana pa i duže.
“Važno je strpiti se  još nekoliko mjeseci da se što više ljudi procijepi i da se možemo vraćati normalnijem životu”, poručila je Markotić.
Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da sutra u Hrvatsku stiže 3600 doza Moderninog cjepiva, a u siječnju i veljači trebaju stići 52.000 doze tog cjepiva. Prva isporuka od 2000 cjepiva ide u Sisačko-moslavačku županiju, a 1600 za žurne službe.
Ako se registrira i cjepivo AstraZenece te dobijemo sve dogovorene količine, do ljeta ćemo cijepiti 50 posto stanovništva, istaknuo je Capak..
Dosad se cijepilo 29.746 osoba, u Sisačko-moslavačkoj županiji 3100 osoba. Cijepljeno je gotovo 13.000 zdravstvenih djelatnika, a u domovima za starije gotovo 15.000 ljudi.
Tu treba pribrojiti i 770 pripadnika žurnih službi u potresom pogođenom području te 1600 građana i djelatnika domova za starije, rekao je Capak.