Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

HT PREMIJER LIGA Niska petorka odnijela bodove iz Jazina

11.01.2021. 09:18


Košarkaši Sonik Puntamike sinoć su na domaćem parketu u 17. kolu HT Premijer lige poraženi od Zaboka rezultatom 64:75. Imali su Zadrani sredinom druge dionice i ugodnih 11 koševa prednosti, ali u nastavku nisu pronašli rješenje za nisku petorku Zagoraca koji su preuzeli kontrolu nad susretom i u završnici stigli do sedme pobjede. Kao i u nekoliko posljednjih utakmica, i sinoć je igračima Hrvoja Vlašića trebalo par minuta da uhvate radnu temperaturu i zaigraju košarku koja ih je dovela do visokih pozicija na ljestvici HT Premijer lige. Iskoristili su to Zabočani i otvorili s pet neuzvraćenih poena, no nije trebalo dugo čekati da stvari sjednu na svoje mjesto, a semafor počne pokazivati prednost domaćina. Dogodilo se to sredinom šeste minute nakon trice Tomislava Cvitkovića za 14:11. Bila je to, pokazat će se, tek uvertira za ono što je slijedilo. Puntamičani su prvu četvrtinu završili serijom 6:0, pri čemu valja istaknuti atraktivnu sekvencu mladog Lovre Runjića koji je prvo presjekao rizično dodavanje Petra Marića, da bi potom žestoko zakucao na južni koš Jazina.


Marić i Tomas inicirali povratak
Otvaranje druge dionice proteklo je u znaju Sonika koji je u 13. minuti nakon polaganja Marina Vručinića otišao na dvoznamenkastu prednost. Letjeli su u tim trenucima Vlašićevi momci parketom i izgledalo je da ih samo jedna iskra dijeli od potpunog preuzimanja kontrole nad utakmicom. Iskra je uistinu i došla, ali s druge strane. Gospić je napravio čvrst prekršaj nad Jambrovićem pri pokušaju zakucavanja, pritom ga blago raskrvavivši po bradi nakon čega je gostujući igrač bio primoran nakratko napustiti parket. Zamijenio ga je Petar Marić koji je prvo mirno zabio oba slobodna bacanja, da bi potom s još četiri poena prišuljao svoju momčad na minus sedam, predavši štafetu Luki Tomasu koji je s nekoliko lijepih poteza zaključio seriju Zaboka 0:8 nakon koje je semafor pred odlazak na veliki odmor pokazivao minimalnih 35:34 za zadarski sastav.


Dobra rola Črnjevića
Dok su "Soniksi" palili motore na otvaranju treće četvrtine, gosti su učas vezali pet poena bez odgovora, davši na znanje da su Jazine došli s ciljem da odnosu oba boda. Raspoložen je u trećoj četvrtini bio Antonio Črnjević koji je sa šest uzastopnih poena držao Zabočane u prednosti, iz minute u minutu unoseći sve više nervoze u domaće redove, a kada mu se pridodao i Petar Marić otišli su Tomasovi momci na ugodnih 45:51. U čvrstoj, i kako je vrijeme odmicalo sve agresivnijoj košarci, obje momčadi su gurale loptu pod obruče, a u takvoj su se igri bolje snašli mladići u plavim dresovima koji su cijelo vrijeme bili na posjedu ili dva prednosti. Pokušavali su Puntamičani na sve načine pronaći dobru igru sa sredine prvog poluvremena, no bez šuta za tri poena i sa samo šest slobodnih bacanja u prvih 35 minuta to im nije polazilo za rukom.




Ni zona nije pomogla
Niska petorka Zaboka stvarala je puno problema domaćinima koji su teško dolazili do koševa pa se u posljednjih pet minuta ušlo s osam poena viška za goste. Bila je to, pokazat će se, dovoljna zaliha za "Žute lavove". Probali su Zadrani zonom doći do preokreta, no najbliže što su stigli bilo je na minus tri (62:65) tri i pol minute prije kraja. Junaci gostujuće pobjede bili su Antonio Črnjević i Luka Tomas koji su u ključnim trenucima iskoristili pruženo i serijom 0:10 donijeli nova dva boda Zaboku.
Goste su do sedme pobjede u sezoni vodili Črnjević i Petar Marić s 23, odnosno 14 poena, dok je najefikasniji u redovima Sonika bio Tomislav Cvitković s 25 koševa, čemu je dodao i sedam uhvaćenih lopti.
 


SONIK P. 64
ZABOK 75
(22:15, 13:19, 14:19, 15:22)
ZADAR – dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Josip Jurčević, Franko Gracin i Mateo Pavičić.
SONIK P.: Runjić 9, Cvitković 25, Vručinić 7, Zovko 7, Petani, Vladović 7, Palčić 2, Rašić 5, Zelanto, Keserović, Manojlović, Gospić 2. Trener: Hrvoje Vlašić.
ZABOK: G. Marić 7, Tomas 13, Črnjević 23, P. Marić 14, Maričević 6, Martinko, Anzulović 6, Jambrović 6, Antonić, Elčić. Trener: Ivan Tomas.