Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PLAN ZA 2021. Grad uvodi videonadzor za one koji bacaju smeće u okoliš

11.01.2021. 20:30


Unatoč teškoj poslovnoj godini u uvjetima koronakrize Odjel za komunalne djeatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra već ima razrađen plan za 2021. godinu, koja je ujedno četvrta godina mandata pročelnika Robertina Dujele.
Naime, priljev sredstava komunalne naknade kao temeljni izvor financiranja za Program održavanja komunalne infrastrukture zasigurno će biti manji od onog prošlih godina, upravo zbog pandemije covida zbog koje je znatan dio sredstava preusmjeren u kapitalne projekte Grada:
– Planiramo investirati u mobilne kamere za nadzor lokacija na kojima manji dio nesavjesnih sugrađana neprimjereno odbacuje otpad u okoliš. Prva lokacija je u uvali Bregdetti za koju već imamo sve potrebne suglasnosti nadležnih službi, kazao nam je pročelnik, navodeći i ostale projekte za tekuću godinu:


Uređenje gradskih plaža
– U protekle tri godine, uz redovitu dohranu plaža, na zadovoljstvo sugrađana uređene su gradske plaže Punta Bajlo, Marex te šetnica uz obalu na Puntamici, a iduće godine fokusirat ćemo se na uređenje druge faze projekta plaže na Kolovarama. Gotovo cijelu pripremu i izvedbu uređenja prostora između bivših zgrada Poliklinike i Zara Beach Bara odradit će Upravni odjel za EU fondove, dok će se Komunalni odjel dinamikom prethodnih radova uključiti prije turističke sezone u uređenju okoliša travnatog dijela i šetnice u cijeloj duljini plaže, pojasnio je Dujela, napominjući kako će se, osim plaža, uređivati i ulice.
– Nastavili smo krajem 2020. godine sa započetom dinamikom uređenja Ulice Stjepana Radića. Na dionici od Strossmayerove ulice do Gradske knjižnice postavit ćemo isključivo ekološki prihvatljivu javnu rasvjetu i novi nogostup, kao i novi gradski sat na frekventnoj lokaciji uz Malu Poštu. Ovoga tjedna započinjemo s radovima na uređenju okoliša uz područnu osnovnu školu na Bokanjcu te nastavljamo s tamponiranjem nevremenom ispranih makadamskih puteva u Crnom. Nadamo se i pozitivnom ishodu konzultacija s kolegama iz Konzervatorskog odjela oko postavljanja kamenih rubnjaka kojima bismo odvojili travnate zelene površine od same šetnice kako bi olakšali održavanje javnih površina na lokaciji, ali i stvorili primjerenu sliku samoj povijesnoj jezgri, najavljuje pročelnik za komunalne djelatnosti.


Podizanje razine sigurnosti prometa
Odabirom ugovorenog izvođača za održavanje nerazvrstanih cesta nastavit će i sa segmentnom sanacijom oštećenja Trpimirove obale koja zahtijeva daleko ozbiljniju cjelokupnu sanaciju same komunalne infrastrukture u prometnici, odnosno vodovoda i odvodnje. U planu im je započeti i sa sanacijom kolničkog zastora Puta Murvice.
– Podizanje razine sigurnosti sudionika u prometu je jedno od prioritetnih zadaća, stoga nastavljamo s postavljanjem kamera za nadzor brzine. Uz već postavljene kamere na Putu Vrela, u Ulici dr. Ante Starčevića te na Trpimirovoj obali, sukladno prioritetima MUP-a kamere za nadzor brzine vozila planiramo postaviti i na Splitskoj ulici, Benkovačkoj cesti, Ulici braće Miroslava i Janka Perice, Ulici Benka Benkovića, Ulici dr. Franje Tuđmana, Ulici Hrvatskog Sabora, Ulici Antuna Gustava Matoša, Putu Bokanjca, Ulici Bregdetti, prometnici kroz Crno i u Ulici Borka Šarlije Kese, kaže Dujela o planovima za ovu godinu.




Nova parkirna mjesta
– Što se tiče problema parkinga, odnosno njegova nedostatka, posebice na Poluotoku, nastavit ćemo s osiguranjem dodatnih parkirnih mjesta isključivo za stanare stare jezgre. Sigurni smo da će se stanari Poluotoka aktivno uključiti u kreiranje odluka i pozdraviti naš napor, baš kao što su vrlo brzo prihvatiti i novi režim dostave. Potrebe naših sugrađana za uređenim parkirnim mjestima u blizini povijesne jezgre sve su veće, zbog čega nastojimo analizirati mogućnost organiziranja prometa iz dvosmjernog u jednosmjerni s dodatnim parkirnim mjestima duž cijelih ulica Stjepana Radića i Josipa Bana Jelačića, ističe pročelnik, dodajući kako će realizacija ovog projekta vjerojatno pričekati kompletnu rekonstrukciju Tuđmanove ulice.
Smatra kako nema razloga da se jednosmjerni promet bez odgode organizira u geometrijski pravilnom rasporedu prometnica:
– Primjerice, jednosmjerni promet može se organizirati unutar Mjesnog odbora Jazine II, dijelom Molatske ulice, odvojka Ulice Hrvoja Ćustića, unutar stambenih blokova zgrada mjesnog odbora Bili brig, ali i u drugim dijelovima grada, kaže Dujela.


Uređenje zapuštenih okućnica
Što se tiče zaštite i očuvanja okoliša, Upravni odjel za komunalnih djelatnosti, kao i dosad, usko će surađivati s Čistoćom i Nasadima te će Čistoći osigurati sredstva za još jedan podzemni kontejner, a Nasadima financijsku podršku za uređenje postojećih i podizanje novih zelenih površina drvoreda.
– Postavili smo i nove ciljeve: uređenje zapuštenih okućnica uz urušene objekte. Zadatak pred Odsjekom za zaštitu okoliša je donošenje prijedloga odluke kojom bi urušeni objekti do uklanjanja ili rekonstrukcije bili izolirani od pogleda, ograđeni statičnom skelom za zaštitnim platnom na kojima bi bilo moguće istaknuti vizualizacije i slično. Ako postoji prostor unutar zakonske regulative iskoristit ćemo ga za implementaciju naših zamisli, zaključuje Dujela, napominjući kako su prava vrijednost Komunalnog odjela svi njegovi djelatnici i službenici te da zasluge za dobro odrađen posao idu svima.