PRIVLAČKO SRCE U Mošćenicu odvezen kontejner za obitelj Lidije Horvatiček, vrijedan 87.000 kn

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Stradalnicima u potresu osiguran krov nad glavom
Na elektroničkoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 7. siječnja, donesena je jednoglasna odluka za kupnju kontejnera za stanovanje za potrebitu šesteročlanu obitelj Lidije Horvatiček, 30-postotnog ratnog invalida. Za 87.000 kuna kupljen je kontejner, opremljen i dostavljen obitelji Horvatiček u Mošćenicu kod Petrinje, kazao je Gašpar Begonja - Gajo, načelnik Općine i Stožera civilne zaštite
DALIBOR GLAVAN
Lidija Horvatiček i privlački načelnik Gašpar Begonja - Gajo

Općina Privlaka, od dana strašnog, razornog potresa ne prestaje s pomaganjem stradalnicima. Gašpar Begonja - Gajo, načelnik Općine i Stožera civilne zaštite, vodeći se željom za pomoć jednoj obitelji bez krova nad glavom, Općinskom vijeću je predložio kupnju kontejnera za stanovanje u ukupnoj vrijednosti od 87.000 kuna s prijevozom.
- Naravno da su moji vijećnici i tu pokazali svoje jedinstvo te su na elektroničkoj sjednici održanoj 7. siječnja, donijeli jednoglasnu odluku kojom smo kupili kontejner za stanovanje za potrebitu šesteročlanu obitelj, kazao je Begonja.

Lidija je 30-postotni ratni vojni invalid

Kontejner je otišao u prave ruke, šesteročlanoj obitelji Horvatiček iz Mošćenice, naselja u sastavu Grada Petrinje, koja je ostala bez krova bez glavom. Kuća im nije za stanovanje već za rušenje.
- Gospođa Lidija Horvatiček i njen suprug dragovoljci su Domovinskog rata, a s njima žive još kćer, zet i dvoje maloljetne djece. Nažalost, gospođa Lidija je i 30-postotni ratni vojni invalid, naglasio je Begonja.
Mošćenica se nalazi na državnoj cesti Sisak - Petrinja - Glina i broji oko 2.500 stanovnika. Tijekom Domovinskog rata Mošćenica je bila prva crta obrane od srpske agresije, pretrpjela je velike štete, a jedno je od minski najzagađenijih područja u Hrvatskoj.
- Sada imamo krov nad glavom i beskrajno smo zahvalni našim Dalmatincima iz Općine Privlaka koju su nam darovali kontejner za stanovanje. Teško je i pomisliti kako bismo po ovoj hladnoći s temperaturama u minusu. Hvala Bogu da smo živi i zdravi. Da ne bude više potresa, poželjela je Lidija Horvatiček.

Gajo, Dado, Željko, Alen, Nikola

U potresu je u ovom naselju nastradalo oko 300 objekata. Lidijin sin s obitelji smješten je u kamp kućici koju su donirali Turanjci.
- Drago mi je da smo pomogli onima koji su se 90-ih borili da bi svi skupa bili tu danas. Njihova je kuća oštećena u potresu, dobila je crvenu oznaku te je neupotrebljiva za život. Sretan sam što smo mogli pomoći barem jednoj obitelji da spava pod krovom, a ne u osobnim automobilima, istaknuo je Gašpar Begonja.
Inače, Željko Zorić, općinski koncesionar, sa svojim sinom Alenom nesebično je pružio uslugu spajanja električne energije u kontejner, dok se Nikola Kosanović, privlački ribar, ponudio da kao volonter ide u Mošćenicu i pomogne u montaži. A osim navedenih i načelnika u Mošćenicu je išao i Dalibor Glavan - Dado, voditelj privlačkog komunalnog poduzeća Artić.

Strašna sudbina

- Nakon ratnih strahota zadesila ih je još i ova strašna sudbina. Nisu to naselja poput naših na zadarskom području, nedostaje komunalne infrastrukture, naročito asfaltnih cesta i puteva, kazao je Begonja.
On je od srca zahvalio svima što su svoje obaveze stavili sa strane i nesebično pomogli u ovoj akciji.
- Srce mi je puno, sretan sam što živim u mjestu poput Privlake, što imam ovakve suradnike i vijećnike, naglasio je načelnik.
Općina Privlaka, Stožer civilne zaštite, Turistička zajednica, župni Caritas, Crveni križ, DVD Privlaka i brojni volonteri digli su se na noge već prvog dana kad se dogodio razorni potres.

Pomaže se na više načina

- U prvom valu Općina je uplatila 20.000 kuna pomoći u korist državnog proračuna, sudjelovali smo uz volontere u akciji prikupljanja humanitarne pomoći te u vrijednosti od oko 20.000 kuna kupili pun kamion najlonske cerade i poslali mještanima Moslavine, kazao je Begonja.
Mještani su se odazvali u velikom broju i prikupili humanitarnu pomoć u obliku hrane, higijenskih potrepština, odjeće i deka. Na područje pogođeno potresom otišla su već dva puna kombija i kamion te kontejner za šesteročlanu obitelj. Osigurana je i financijska pomoć za obitelji s potresom pogođenog područja koje borave u Privlaci.
- Ovo je pokazatelj koliko je privlačko srce veliko, zaključio je načelnik Begonja.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)