U izazovnim vremenima unaprijedili znanja zdravstvenih djelatnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Psihijatrijska bolnica Ugljan završila s provedbom projekta
Okosnicu projekta činila je provedba edukacije zdravstvenih djelatnika, organizacija okruglog stola, te studijskog putovanja. Nabavili smo i vrijednu opremu, čija će primjena doprinijeti unaprjeđenju znanja i vještina djelatnika u onom dijelu koji se odnosi na tretman ovisnika o alkoholu. S ponosom mogu reći da smo u ovim zahtjevnim vremenima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti, te kako je niz renomiranih stručnjaka za djelatnike Bolnice održao predavanja na temu liječenja ovisnosti o alkoholu, istaknula je Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta
Marin GOSPIĆ
Završna konferencija projekta održana je u Centru kreativnih industrija

Završnom konferencijom, koja je jučer održana u Centru za kreativne industrije, obilježen je završetak projekta »Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu«, kojim je rukovodila Psihijatrijska bolnica Ugljan. Cilj je projekta bio unaprijediti znanja i vještine zdravstvenih djelatnika i zaposlenika Psihijatrijske bolnice Ugljan, kako bi se promoviralo mentalno zdravlje, te preveniralo ovisnost o alkoholu.
Provedbom ovog projekta unaprijedila su se znanja i vještine zdravstvenih djelatnika, koji neposredno rade s osobama koje se liječe od ovisnosti o alkoholu. Sam projekt, koji se potpunosti financirao bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa »Učinkoviti ljudski potencijali«, vrijedi 609.447.78 kuna. Ciljana skupina u projektu bili su zdravstveni djelatnici Bolnice, kao i stručno osoblje koje radi s osobama koje se liječe od ovisnosti o alkoholu.

Dugogodišnje iskustvo

- Bolnica ima dugogodišnje iskustvo pružanja zdravstvene skrbi osobama koje pate od duševnih bolesti, a osnovana je 1955. godine, kada je nasušno nedostajalo kapaciteta u postojećim institucijama. Tadašnji je ravnatelj Bolnice za duševne bolesti Vrapče tražio rješenje za prenapučenost postojećih kapaciteta i poboljšanje uvjeta za liječenje ovisnosti o alkoholu. Prvi Odjel za alkoholne bolesnike bio je smješten u zgradi koja je do tada služila za stanovanje liječnika, a njegov je prvi voditelj bio prim. dr. Dušan Knežević, koji je uveo suvremene sociopsihijatrijske metode i tehnike liječenja, te humanizirao prostore za boravak i rekreaciju pacijenata. Obzirom da je društvo postupno mijenjalo stav o ovisnosti o alkoholu, te kako se povećavala potreba za kapacitetima za liječenje, 1985. godine u Bolnici su osnovana još tri odjela, kazao je Mladen Mavar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan.
- Zadarska županija, kao osnivač Psihijatrijske bolnice Ugljan, zadovoljna je ostvarenim ciljevima na ovom projektu. Edukacija liječnika i medicinskog osoblja, koje rade sa osobama koje se liječe od ovisnosti o alkoholu, važna je za unaprjeđenje budućnosti takvih pacijenata. Županija će se uvijek brinuti i o infrastrukturnim potrebama i projektima Bolnice, kako bi se djelatnicima i korisnicima osigurala viša razina rada, ali i odgovarajuća zdravstvena skrb i terapija za korisnike njihovih usluga, istaknuo je Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije i dodao kako živimo u vremenu kada se problemi ovisnosti o alkoholu multipliciraju zbog pojave pandemije koronavirusa.

Unaprjeđenje liječenja i zdravstvene skrbi

Prekomjerna je konzumacija alkohola javnozdravstveni problem koji zahvaća gotovo sve dobne skupine. Ovisnost je to koja kod oboljelog za posljedicu ima propadanje gotovo svih organa, a ima i širi društveni utjecaj. Procjenjuje se kako troškovi uzrokovani prekomjernom konzumacijom alkohola iznose dva do pet posto ukupnog bruto nacionalnog dohotka.
- »Kompetentan djelatnik na putu izlaska iz ovisnosti o alkoholu«, naziv je projekta čiju je okosnicu činila provedba edukacije zdravstvenih djelatnika, organizacija okruglog stola, te studijskog putovanja. Nabavili smo i vrijednu opremu, čija će primjena doprinijeti unaprjeđenju znanja i vještina djelatnika u onom dijelu koji se odnosi na tretman ovisnika o alkoholu. S ponosom mogu reći da smo u ovim zahtjevnim vremenima uspjeli provesti sve planirane aktivnosti, te kako je niz renomiranih stručnjaka za djelatnike Bolnice održao predavanja na temu liječenja ovisnosti o alkoholu, istaknula je Danijela Stipanić Graf, voditeljica projekta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno