Umjesto ekrana kulinarska radionica, igra s patuljastim kozama i prekrasnim konjima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Marijana Miličevska Medić i Ivana Bobić Čulina osmislile drukčije druženje za djecu
Misao vodilja nam je bila da djeca izrađuju nešto sa svojim rukama, da je to nešto autohtono, tradiconalno, da se maknu od igrica, da budu vani i da na kraju i osjete taj svoj proizvod kad ga povečeraju. I naravno, da ponudimo jednu novu vrstu druženja djeci u našem gradu. Nastavljamo s kulinarskim radionicama, jednom do dva puta mjesečno. Teme će biti raznolike i veselimo se novim polaznicima, rekla je vlasnica ranča Marijana Miličevska Medić
Vedran SITNICA
»Mama ranča« Marijana Miličevska Medić

Kad se male ruke slože, sve se može. Toga dana su se na ranču Idassa u Kožinu složile ruke vlasnice Marijane Miličevske Medić i kuharice Ivane Bobić Čulina zajedno s vrijednim prstićima desetero djece. Rezultat je bio - tri sata konstruktivnog i zabavnog druženja te ukusna večera od tjestetnine koju su djeca sama izradila.
Bila je to prva u nizu kulinarskih radionica za djecu koje organizira ovaj ženski tandem u cilju nove i drugačije ponude koja će djeci potaknuti maštu, probuditi kreativnost i maknuti ih od ekrana. Ima li boljeg okruženja za takav cilj od ranča sa životinjama na kojem se djeca mogu igrati sa patuljastim kozama, voziti u karijoli, a i vidjeti prekrasne konje mladog jahača, 14-godišnjeg Bepa Medića?

Topla koliba, domaća pašta

Za prvu radionicu su Marijana i Ivana izabrale izradu domaće pašte. Ivana je kod kuće zamjesila 10 bublica tijesta za paštu.
- Odlučili smo okupiti djecu, naučiti ih da zavole domaću hranu te da rade sa svojim rukama. Kad me Marijana pozvala na suradnju, oduševila sam se s idejom jer sa svojom djecom doma redovito kuham. Moj Duje ima 9 godina i jako voli kuhati, na takav način često provodimo slobodno vrijeme, tako da mi je jako drago bilo što ćemo to sad raditi s više djece, rekla je Ivana, voditeljica kulinarske radionice.
Tjesteninu je, kaže, bojala s ciklom, špinatom, kurkumom i crnilom od sipe, a obična neobojana se koristila za pljukance.
U toploj kolibi uz peć na drva djeca su se odlično zabavljala uprljana brašnom. Valjala su tijesto s valjcima pa potom u stroju, zatim rezala rezance, prstićima slagala oblike. Djevojčice Tea, Sara i Natali su izradile prekrasne istarske fuže u bojama. Različite tek toliko da se vidi da se radi o domaćoj pašti.
- Prvo smo razvaljale tijesto, narezale na deblje trake i nekako preko prsta zamotale, pojasnile su djevojčice, dodajući kako jedva čekaju da se pašta skuha te da probaju što su napravile.
Osim pljukanaca i fuža, bilo je tu i širokih i uskih rezanaca te ravijola punjenih svježim sirom.

Jafa, Oreo i Bajadera

Da svako društvo treba imati i nekoga tko zna svirati gitaru, pokazalo se i ovom prilikom. Ova je ekipa, osim glazbene podloge na radiju, imala čak dva gitarista, dječake Leonarda i Roka koji su povremeno zasvirali i zapjevali za ekipu.
Dok su čekali da Ivana i Marijana naprave karbonaru od njihovih pljukanaca te ostale vrste raznobojne tjestenine pomiješaju s domaćom šalšom od Marijanine svekrve, djeca su se zabavljala vani. Nasmijavale su ih tri prepametne i zabavne kamerunske patuljaste koze jednako zabavnih imena Jafa, Oreo i Bajadera.
Marijana i njezin suprug Mate ovaj su ranč u zadnjih par godina pomalo podizali, a sa svime su započeli jer je njihov sin Bepo već kao desetogodišnjak otkrio ljubav svog života - jahanje. Knjigovođa Marijana i ugostitelj Mate potrudili su se da mu to i omoguće te na svom komadu zemlje u kožinskoj šumi polako uredili ranč i nabavili konje. Odonda su postali poznato mjesto za ljubitelje životinja, rekreativne jahače, turiste i dječje rođendane. Posebno se ranč svidio roditeljima koji su željeli izbjeći zatvorene igraonice te se zajedno sa svojom djecom vratiti prirodi.

Ponosni na svojih ruku djelo

- Misao vodilja nam je bila da djeca izrađuju nešto sa svojim rukama, da je to nešto autohtono, tradiconalno, da se maknu od igrica, da budu vani i da na kraju i osjete taj svoj proizvod kad ga povečeraju. I naravno, da ponudimo jednu novu vrstu druženja djeci u našem gradu. Nastavljamo s kulinarskim radionicama, jednom do dva puta mjesečno. Teme će biti raznolike i veselimo se novim polaznicima, rekla je Marijana.
Zadarska kuharica Ivana, inače poznata i po sudjelovanju u TV kulinarskom showu, na kraju svega je bila jako zadovoljna.
- Vidi se da su to djeca koja su inače vani i koja inače rade s rukama, tako da mi je srce ispunjeno. Danas su bili svi opušteni, zaposleni, sudjelovali su rado, a kad su još sve isprobali, to je bila zaokružena priča. Ne samo da su se upoznali s tehnikom, teksturama, okusima, već su vidjeli i smisao tog svog proizvoda. I mogli su biti ponosni na sebe, zaključila je Ivana nakon večere, dodajući kako je ona svakako ponosna na njih.
Cijelu je atmosferu u par riječi složio najmlađi polaznik radionice: »Meni je ovo najbolji svijet ikada«.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)