Zadarski osnovci u klupama, u 8 škola u županiji online nastava

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Školski ravnatelji procijenili situaciju i izabrali model nastave
Autor: 
Da smo imali jučer nastavu uživo, kroz vrata ove škole i Tehničke škole prošlo bi više od tisuću učenika. Velik dio njih zadnja je dva tjedna proveo na druženjima i zabavama. Matematički, velik dio njih bio bi pozitivan. No, valja naglasiti da su 60 i nešto posto učenika Strukovne putnici. Ta bi djeca sjedala u autobuse i vozila se sa starijim sugrađanima, kazao je Tomčić
Vedran SITNICA
U OŠ Šime Budinića nastava jučer počela uživo

Premda su u petak gotovo sve škole, osim Strukovne škole Vice Vlatkovića i Tehničke škole, najavile nastavu u školskim klupama, situacija se značajno promijenila.
Naime, ostale škole kojima je osnivač Zadarska županija i koje su zbog epidemiološke situacije zatražile prelazak na C model nastave na daljinu su Medicinska škola Ante Kuzmanića, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Srednja škola Bartula Kašića, Pag, Osnovna škola Jurja Dalmatinca, Pag, za učenike od 1. do 8. razreda u matičnoj školi, Osnovna škola Valentin Klarin, Preko, za učenike 8. b razreda te Gimnazija Jurja Barakovića, Zadar.

Biraju manje zlo

- Razlog prelaska na online nastavu je trenutačno pogoršanje epidemiološke situacije i potreba usporavanja širenja virusa među populacijom. Model C primjenjivat ćemo, za sada, ovaj radni tjedan (od 10. do 14. siječnja), a za dalje ćemo vidjeti ovisno o situaciji, objavila je Medicinska škola Ante Kuzmanića na svojim mrežnim stranicama.
Također, kako saznajemo od ravnateljice Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Marjane Bakmaz, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno većeg broja profesora koji su u pozitivni na COVID-19 ili pak u samoizolaciji, nisu u mogućnosti organizirati nastavu u školi pa će do poboljšanja situacije biti na C modelu nastave.
Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, kazuje da su imali više od 20 pozitivnih učenika i četiri profesora zbog čega je nemoguće održavati nastavu uživo.
- Sad se svi vraćaju s praznika, bolje je da se situacija malo stabilizira prije sljedećeg tjedna. Nadam se da će tada biti bolje i žarko želim nastavu uživo, odnosno A model. Online nastava ostavlja značajne psihološke posljedice na učenike, ali sad smo jednostavno birali manje zlo, kazao je Artuković.

Odgovornost prema sugrađanima

S druge strane, u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića, saznajemo od ravnatelja Tihomira Tomčića, u trenutku donošenja odluke u petak, svi su nastavnici bili zdravi. Međutim, zbog, kako on kaže, odgovornosti prema svim žiteljima ove županije, odlučili su ipak nastavu održavati online.
- Da smo imali jučer nastavu uživo, kroz vrata ove škole i Tehničke škole prošlo bi više od tisuću učenika. Velik dio njih zadnja je dva tjedna proveo na druženjima i zabavama. Matematički, velik dio njih bio bi pozitivan. No, valja naglasiti da su 60 i nešto posto učenika Strukovne putnici. Ta bi djeca sjedala u autobuse i vozila se sa starijim sugrađanima. Nismo htjeli pogoršavati dovoljno tešku epidemiološku situaciju. Osim toga, mi ne možemo organizirati nastavu kao možda neke druge škole, iako imamo sve uvjete ispunjene u skladu s preporukama, budući da imamo strukovne kabinete. Primjerice, moji automehatroničari moraju imati nastavu u učionici mehatronike gdje su auti. Zaključno, primarni razlog je briga za sugrađane, naglašava Tomčić.

Zasad uživo

No, strukovnjacima je online nastava omogućila i neke prednosti. Kako tumači ravnatelj, učenici dva dana tjedno idu na praktičnu nastavu kod obrtnika, a sada im preporučuje da ne idu samo ta dva obvezna dana, već da, u dogovoru s roditeljima i obrtnicima, idu svaki dan.
- A nastavnici će se prilagoditi i svoje nastavne sadržaje dostavljati poslijepodne. Dakle, učenici neće ništa izgubiti, a dobit će više praktične nastave koja je za njih jako važna. Osim toga, učenici prvih razreda imaju praktičnu nastavu isključivo u školskim radionicama. Ali i njima smo dali preporuku da dan ili dva tjedno odu kod svojih obrtnika, poduzetnika, majstora s kojima su sklopili ugovor o naukovanju, da se upoznaju sa svojim mentorima iz svijeta rada i svojim budućim radnim mjestima i tako naprave prve korake u svom zanimanju. Sve u svemu, mi s online nastavom ne gubimo, dapače, dobivamo puno kada je riječ o praktičnoj nastavi i usvajanju vještina, govori Tomčić i dodaje da će krajem tjedna odlučiti kako će nastaviti, ali već razmišlja o tome da, ukoliko epidemiološka situacija ostane ista, nastava i dalje bude online, ali će eventualno dva razreda maturanata biti u školskim klupama radi državne mature.
U svim osnovnim školama nastava se izvodi uživo, kako doznajemo od Jose Nekića, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra.
- Tridesetero je zaražene djece u svim osnovnim školama i 20-ak zaposlenika. Prema podacima koje zasad imamo, situacija je malo bolja nego kad su učenici odlazili na zimske praznike. Nadam se da ćemo i dalje ići s modelom neposredne nastave, kazuje Nekić.
Jagoda Galić, ravnateljica OŠ Šime Budinića, kazala je da su od polovine listopada do kraja polugodišta imali veći broj zaraženih, dok su sad u gotovo punom sastavu.
- Zasad, svega je nekoliko učenika koji su u samoizolaciji. Ako ostane ovako, nastavljamo uživo, dodaje Galić.
Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković kazao nam je da će provoditi mjere u skladu s mjerama Nacionalnog stožera te vršiti nadzore.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno