Jedna škola, jedan učenik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
premuda_skola
Škola u Premudi nedavno prilagođena suvremenim nastavnim potrebama

Osnovna škola na otoku Premudi utemeljena je 1867. godine. Prvi zabilježeni podatak o broju učenika datira iz 1862. godine kad je nastavu pohađalo 18 učenika, a predavao je jedan nastavnik. Idućih godina zabilježen je osjetan pad broja učenika koji je na kraju došao na četiri. Tijekom školske godine 1990./91. nastavu su pohađala dva osmaša. Završetkom njihova osnovnoškolskog obrazovanja iduće godine školska zgrada je zatvorila svoja vrata.
Za razliku od mnogih otočnih škola, OŠ Premuda tijekom Domovinskog rata nije započela s radom zbog nedostatka učenika.
Škola na Premudi s radom je započela tek u školskoj godini 2004./05. i to samo zbog jednog prvašića. Upravo zbog njega školska se zgrada adaptirala. Naime, velika učionica koja može primiti tridesetak učenika pregrađena je na pola kako bi bilo olakšano grijanje tijekom hladnih zimskih mjeseci.
- Trenutačno nastavu na Premudi pohađa samo jedan učenik koji je sad u 4. razredu. Dakle, riječ je o razrednoj nastavi. Iduće školske godine morat ćemo uvesti nastavnika koji će predavati stručne predmete. Za sada u PŠ Premuda nije uvedena nastava na daljinu videolinkom, ali pretpostavljamo da hoće i to će sigurno olakšati nastavu, kazao je Branko Matulina, ravnatelj OŠ "Zadarski otoci".
S obzirom da je otok Premuda jedan od udaljenijih zadarskih otoka bez razvijenog gospodarstva, a pogotovo turizma, čime su bile uvjetovane brojne migracije otočnog stanovništva, ne začuđuje činjenica da je na otoku oduvijek bio vrlo mali broj učenika.
- Biti jedini učenik u razredu ima svoje mane i prednosti. Mana jest to što nema prijatelja i ostalih učenika s kojima bi se mogao družiti i natjecati u učenju, a prednost je što ne može razmišljati o bilo čemu drugome osim o nastavnom gradivu s obzirom da je nastavnik usredotočen u svom radu jedino na njega. Za sada nema naznaka da bi ovaj učenik u skoro vrijeme dobio još jednog kolegu u školskoj klupi, napomenuo je Matulina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno