Kamo s građevinskim otpadom?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zdrelac smece
Divlji deponij u blizini vikend-naselja već dulje vrijeme muči stanovnike Gladuše

Problem zbrinjavanja krupnog građevinskog otpada na otoku Pašmanu ulazi u svoju alarmantnu fazu. Na otoku, naime, ne postoji nijedno mjesto predviđeno za odlaganje otpada, a svoja vrata za ovu vrstu otpada zatvorio je i deponij Baštionski brig na koji je do sada Općina Pašman odvozila svoj krupni otpad. Zatvaranje Baštionskog briga za krupni otpad u nezavidnu je situaciju dovelo ne samo žitelje otoka Pašmana, već i grada Biograda i okolice s obzirom da se na to odlagalište do sada nosio sav krupni građevinski otpad sa spomenutog područja. Načelnica Općine Pašman Maja Bašić ističe da je Općina Pašman, kako bi se riješio ovaj problem, spremna sufinancirati sanaciju odlagališta Baštionski brig zajedno s gradom Biogradom te općinama Pakoštane i Sv. Filip i Jakov, kao i Fondom za zaštitu okoliša.
- Tijekom 2006. godine sanirali smo četiri odlagališta divljeg otpada - u Kraju, Neviđanima te dva u Mrljanama, a vrijednost cijelog projekta bila je preko 400 tisuća kuna. Pola smo dali mi, a pola Fond za zaštitu okoliša, čiju participaciju očekujemo i u projektu sanacije Baštionskog briga, ističe Bašić.
Na četiri sanirana odlagališta smeće se za sada više ne odlaže, no problem građevinskog otpada već duže vremena muči stanovnike Pašmana. Revoltirani nemarnošću pojedinaca neki su stanovnici Gladuše, vikend-naselja u Ždrelcu, zaprijetili svim bezobzirnim odlagačima krupnog otpada porukom upozorenja napisanom na jednoj ploči na deponiju. Natpis "Prvi tko baci smeće neka se pazi" jasno odražava revoltiranost stanovnika Gladuše, kojima je već dosta da se od probijanja protupožarnog puta sa zapadne strane otoka neki pojedinci služe istim kako bi se riješili "višaka", ne razmišljajući pritom o devastaciji prirode.
- Mi se trudimo djelovati preventivno na svijest građana, upozoravamo ih da ne bacaju građevinski otpad u divljinu, no uvijek se nađe nemarnih pojedinaca koji ne mare za upozorenja, naglašava Bašić.
Dakako, divljim deponijama svakako pogoduju i jako male kazne za prekršitelje koje bi uskoro trebale biti znatno veće, dodaje Maja Bašić.
- Problem zbrinjavanja građevinskog otpada je problem prisutan na razini cijele županije. Općina Pašman za odvoz krupnog otpada izdvaja oko 80 tisuća kuna godišnje, pa je pitanje adekvatnog zbrinjavanja ovog otpada kao i svega ostalog pitanje raspoloživih sredstava, zaključuje Bašić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno