Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Drastičan pad broja srednjoškolskih listova

Autor: Mile Marić

10.02.2009. 23:00
Drastičan pad broja srednjoškolskih listova

Foto: Mile MARIĆ



U glazbenom dijelu programa nastupio je školski zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac i, naravno, klapa ‘Asseria’ Benkovac s izvedbom dalmatinskih pjesama. Svečanom dijelu otvorenja Lidrana 2009. nazočili su dožupan Josip Miletić, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, članovi provedbenog i prosudbenih povjerenstava, te učenici-natjecatelji i njihovi mentori
Stihovima “Zdravice gradu Benkovcu” benkovačkog pjesnika Emil Žeravica u recitatorskoj izvedbi Josipa Perana, ravnatelja Srednje škole kneza Branimira Benkovac, iskazana je dobrodošlica svim sudionicima Županijske smotre radova učenika srednjih škola Zadarske županije na otvorenju smotre ‘Lidrano 2009.’ u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac. U glazbenom dijelu programa nastupio je školski zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac i, naravno, klapa ‘Asseria’ Benkovac s izvedbom dalmatinskih pjesama. Svečanom dijelu otvorenja Lidrana 2009. nazočili su dožupan Josip Miletić, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, članovi provedbenog i prosudbenih povjerenstava, te učenici-natjecatelji i njihovi mentori. U ime Zadarske županije, pokrovitelja županijske smotre Lidrano 2009., zamjenik župana Josip Miletić proglasio je manifestaciju otvorenom, te zaželio svim učenicima-natjecateljima, te njihovim mentorima, puno uspjeha u nastavnom, ali i naravno izvannastavnom radu, a isto tako poželio im da kroz sudioništvo u Lidranu 2009. upoznaju nove prijatelje i da se obogate s novim poznanstvima i novim iskustvima.
Tri glavne kategorije
Prezentacija radova i okrugli stol za literarno stvaralaštvo održali su se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, a novinarski izričaj (prezentacija radova i okrugli stol) na Dječjem odjelu, dok je dramski izričaj (nastupi i okrugli stol) bio u dvorani Doma kulture Grada Benkovca. Nakon prezentacija i okruglih stolova, održan je okrugli stol i sastanak povjerenstava u Studijskoj čitaonici, a nedugo zatim su u Multimedijalnoj dvorani proglašeni najbolji radovi sa smotre ‘Lidrano 2009.’, koji su ujedno i predloženi za državno natjecanje.
Pred prosudbenim povjerenstvom u sastavu: producentica Jadranka Svaguša, glumica Anđela Petković, te glumci Jure Aras i Joško Ševo od predloženih osam pojedinačnih radova izabrana su dva rada za državno natjecanje. Rad Carlo Goldoni: “Gostioničarka Mirandolina” (monolog) učenica Paola Slavica IV. razred, mentor Marin Radica – Gimnazije Vladimira Nazora i Nikola Miličević: “Na brijegu” (kazivanje poezije) učenik Blaž Hrgota 3. razred, mentor Miro Grubić – Pomorska škola Zadar. Od tri predložena rada dramski izričaj – skupine, Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti nije pristupila s jednom od dvije najavljene predstave, a od dva odabrana rada predložen je rad Eugen Ionesco: “Ćelava pjevačica, Stolice” (odabrani prizori) dramsko-scenska igra/predstava u izvedbi Petre Vidas, Roberta Barišića, Filipa Oguića, Anamarije Trcol i Paula Šuprahe, mentor Nataša Strugar iz Srednje škole Bartula Kašića – Pag. Kako na državno natjecanje skupni dramski izričaj ide samo jedan rad i to za područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, narednih dana bit će poznato je li rad Srednje škole Bartula Kašića – Pag ide dalje ili neki od radova s područja Šibensko-kninske županije (saznat će se nakon završetka Lidrana u susjednoj, Šibensko-kninskoj županiji).
Usamljeni ‘Grafitti’
Književnica Mima Simić i književni kritičar Goran Bujić uz pismeno mišljenje Olje Savičević – Ivančević imali su 17 literarnih radova (poezija i proza) iz šest srednjih škola. Za državno natjecanje predloženi su: “Gozdeni vrsi” (poezija) Roberta Špralje učenika 3. razreda, mentor Stipica Radoš – Gimnazija Vladimira Nazora, “Odrastanje” (proza) Franko Lipotić 3. razred, mentor Katica Skukan – Medicinska škola Ante Kuzmanića, “Ti si meni sve” (proza) učenica Adrijana Poljak 1. razred, mentor Sanja Vlahović – Gimnazija Franje Petrića i četvrti rad “Duge” (poezija) učenica Andrea Vitori 4. razred, mentor Slavica Barko – Prirodoslovno-grafička škola.
Za ocjenu radova u novinarskom stvaralaštvu novinari Žana Morović Rudić, Dijana Mijatović i Ivica Neveščanin imali su osam novinarskih izričaja – pojedinačni radovi od kojih su za državno natjecanje predložena tri rada. Iz Prirodoslovno-grafičke škole predložena su dva rada “Ćipirana budućnost” (komentar) učenica Dina Koštan 4. razred i “Normalni ili „roba s greškom”” (komentar plus intervju) učenica Kristijana Jurešić 3. razred – mentor Edo Končurat.
Iz godine u godinu broj školskih listova je u osjetnom pada, a kao i prošle godine, tako i ove godine iz Zadarskih gimnazija nisu imali predstavljene školske listove. Jedini školski list koji je zadržao kontinuitet jest školski list ‘Grafiti’, broj 8. – 2009. Srednje škole kneza Branimira, a što je posebno naglašeno, te će ove godine Grafiti broj 8. predstavljati Zadarsku županiju na državnom natjecanju. Podatak je to svakako za razmišljanje, ali i odavanje priznanja malim sredinama, koje usprkos radu na područjima od posebne državne skrbi pronalaze vremena, druženja i novih ideja da njihov školski list ugleda svjetlost dana. Pohvala u ime novinarske struke.
Jedan video uradak
U videofilmskom stvaralaštvu predstavljen je samo jedan uradak koji ide na državno natjecanje i to: “(Ni)je sva Slavonija ravna” (dokumentarni film) učenici Silvio Mumleša 3. i Martin Majcenović 4. razred, mentor Sanja Vlahović – Gimnazija Frane Petrića.
– Svu svoju osebujnu maštovitost, nadarenost, talent, motivaciju za stvaralaštvom, učenici nastoje pokazati svojom kreativnošću u literarnom, dramsko-scenskom i novinarskom izričaju. Lidrano natjecanje je smotra koja već skoro 20 godina okuplja one učenike koji svojim pjesničkim ili nekim drugim stvaralaštvom iskazuju nešto što se jedino u pisanom tekstu ili dramsko-scenskom nastupu izraziti i iskazati može. Zato je Lidrano jedinstvena prilika okupljanja nadarenih učenika i njihovih mentora da sa svojim radovima i djelima otvore komunikaciju sa vanjskim okruženjem, te svojim pjesmama, novinarskim člancima ili dramskim igrokazima ukažu na nešto, na poseban i sebi svojstven način. Svake školske godine na susretu učenika “Lidrano” sudjeluje vrlo mnogo učenika, kao i njihovih mentora.
Ove se godine na Županijsku smotru Lidrano Zadarske županije u gradu Benkovcu okupilo 50 učenika-natjecatelja i 22 njihova mentora iz 12 srednjih škola. – istaknuo je Josip Peran, ravnatelj Srednje škole kneza Branimira Benkovac.