Drastičan pad broja srednjoškolskih listova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
radica_lidrano
Mile MARIĆ
Povjerenstvo za dramski izričaj, skupni i pojedinačni, vodio je Joško Ševo, glumac i profesor na ADU u Zagrebu

Stihovima "Zdravice gradu Benkovcu" benkovačkog pjesnika Emil Žeravica u recitatorskoj izvedbi Josipa Perana, ravnatelja Srednje škole kneza Branimira Benkovac, iskazana je dobrodošlica svim sudionicima Županijske smotre radova učenika srednjih škola Zadarske županije na otvorenju smotre 'Lidrano 2009.' u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac. U glazbenom dijelu programa nastupio je školski zbor Srednje škole kneza Branimira Benkovac i, naravno, klapa 'Asseria' Benkovac s izvedbom dalmatinskih pjesama. Svečanom dijelu otvorenja Lidrana 2009. nazočili su dožupan Josip Miletić, pročelnik upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije Ivan Šimunić, gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić, ravnatelji osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, članovi provedbenog i prosudbenih povjerenstava, te učenici-natjecatelji i njihovi mentori. U ime Zadarske županije, pokrovitelja županijske smotre Lidrano 2009., zamjenik župana Josip Miletić proglasio je manifestaciju otvorenom, te zaželio svim učenicima-natjecateljima, te njihovim mentorima, puno uspjeha u nastavnom, ali i naravno izvannastavnom radu, a isto tako poželio im da kroz sudioništvo u Lidranu 2009. upoznaju nove prijatelje i da se obogate s novim poznanstvima i novim iskustvima.

Tri glavne kategorije

Prezentacija radova i okrugli stol za literarno stvaralaštvo održali su se u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac, a novinarski izričaj (prezentacija radova i okrugli stol) na Dječjem odjelu, dok je dramski izričaj (nastupi i okrugli stol) bio u dvorani Doma kulture Grada Benkovca. Nakon prezentacija i okruglih stolova, održan je okrugli stol i sastanak povjerenstava u Studijskoj čitaonici, a nedugo zatim su u Multimedijalnoj dvorani proglašeni najbolji radovi sa smotre 'Lidrano 2009.', koji su ujedno i predloženi za državno natjecanje.

Pred prosudbenim povjerenstvom u sastavu: producentica Jadranka Svaguša, glumica Anđela Petković, te glumci Jure Aras i Joško Ševo od predloženih osam pojedinačnih radova izabrana su dva rada za državno natjecanje. Rad Carlo Goldoni: "Gostioničarka Mirandolina" (monolog) učenica Paola Slavica IV. razred, mentor Marin Radica - Gimnazije Vladimira Nazora i Nikola Miličević: "Na brijegu" (kazivanje poezije) učenik Blaž Hrgota 3. razred, mentor Miro Grubić - Pomorska škola Zadar. Od tri predložena rada dramski izričaj - skupine, Zadarska privatna gimnazija s pravom javnosti nije pristupila s jednom od dvije najavljene predstave, a od dva odabrana rada predložen je rad Eugen Ionesco: "Ćelava pjevačica, Stolice" (odabrani prizori) dramsko-scenska igra/predstava u izvedbi Petre Vidas, Roberta Barišića, Filipa Oguića, Anamarije Trcol i Paula Šuprahe, mentor Nataša Strugar iz Srednje škole Bartula Kašića - Pag. Kako na državno natjecanje skupni dramski izričaj ide samo jedan rad i to za područje Zadarske i Šibensko-kninske županije, narednih dana bit će poznato je li rad Srednje škole Bartula Kašića - Pag ide dalje ili neki od radova s područja Šibensko-kninske županije (saznat će se nakon završetka Lidrana u susjednoj, Šibensko-kninskoj županiji).

Usamljeni 'Grafitti'

Književnica Mima Simić i književni kritičar Goran Bujić uz pismeno mišljenje Olje Savičević - Ivančević imali su 17 literarnih radova (poezija i proza) iz šest srednjih škola. Za državno natjecanje predloženi su: "Gozdeni vrsi" (poezija) Roberta Špralje učenika 3. razreda, mentor Stipica Radoš - Gimnazija Vladimira Nazora, "Odrastanje" (proza) Franko Lipotić 3. razred, mentor Katica Skukan - Medicinska škola Ante Kuzmanića, "Ti si meni sve" (proza) učenica Adrijana Poljak 1. razred, mentor Sanja Vlahović - Gimnazija Franje Petrića i četvrti rad "Duge" (poezija) učenica Andrea Vitori 4. razred, mentor Slavica Barko - Prirodoslovno-grafička škola.

Za ocjenu radova u novinarskom stvaralaštvu novinari Žana Morović Rudić, Dijana Mijatović i Ivica Neveščanin imali su osam novinarskih izričaja - pojedinačni radovi od kojih su za državno natjecanje predložena tri rada. Iz Prirodoslovno-grafičke škole predložena su dva rada "Ćipirana budućnost" (komentar) učenica Dina Koštan 4. razred i "Normalni ili „roba s greškom"" (komentar plus intervju) učenica Kristijana Jurešić 3. razred - mentor Edo Končurat.

Iz godine u godinu broj školskih listova je u osjetnom pada, a kao i prošle godine, tako i ove godine iz Zadarskih gimnazija nisu imali predstavljene školske listove. Jedini školski list koji je zadržao kontinuitet jest školski list 'Grafiti', broj 8. - 2009. Srednje škole kneza Branimira, a što je posebno naglašeno, te će ove godine Grafiti broj 8. predstavljati Zadarsku županiju na državnom natjecanju. Podatak je to svakako za razmišljanje, ali i odavanje priznanja malim sredinama, koje usprkos radu na područjima od posebne državne skrbi pronalaze vremena, druženja i novih ideja da njihov školski list ugleda svjetlost dana. Pohvala u ime novinarske struke.

Jedan video uradak

U videofilmskom stvaralaštvu predstavljen je samo jedan uradak koji ide na državno natjecanje i to: "(Ni)je sva Slavonija ravna" (dokumentarni film) učenici Silvio Mumleša 3. i Martin Majcenović 4. razred, mentor Sanja Vlahović - Gimnazija Frane Petrića.

- Svu svoju osebujnu maštovitost, nadarenost, talent, motivaciju za stvaralaštvom, učenici nastoje pokazati svojom kreativnošću u literarnom, dramsko-scenskom i novinarskom izričaju. Lidrano natjecanje je smotra koja već skoro 20 godina okuplja one učenike koji svojim pjesničkim ili nekim drugim stvaralaštvom iskazuju nešto što se jedino u pisanom tekstu ili dramsko-scenskom nastupu izraziti i iskazati može. Zato je Lidrano jedinstvena prilika okupljanja nadarenih učenika i njihovih mentora da sa svojim radovima i djelima otvore komunikaciju sa vanjskim okruženjem, te svojim pjesmama, novinarskim člancima ili dramskim igrokazima ukažu na nešto, na poseban i sebi svojstven način. Svake školske godine na susretu učenika "Lidrano" sudjeluje vrlo mnogo učenika, kao i njihovih mentora.

Ove se godine na Županijsku smotru Lidrano Zadarske županije u gradu Benkovcu okupilo 50 učenika-natjecatelja i 22 njihova mentora iz 12 srednjih škola. - istaknuo je Josip Peran, ravnatelj Srednje škole kneza Branimira Benkovac.

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno