Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ljudska patnja i smrt nisu uzaludni

Autor: Marija Ćurko

10.02.2009. 23:00
Ljudska patnja i smrt nisu uzaludni

Foto: Zvonko KUCELIN



Misno slavlje sa svečanim “Tebe Boga hvalimo” na blagdan Blaženog Alojzija Stepinca u istoimenoj crkvi u Zadru na Bilom brigu predvodio je mons. Ivan Mustać, generalni vikar Zadarske nadbiskupije i katedralni župnik. Stepinčeva župa ove godine slavi desetu obljetnicu utemeljenja, a njezin duhovni razvoj na početku svete mise predstavio je župnik mons. Šime Perić. Govoreći o župnom zaštitniku izdvojio je hrabrost i ustrajnost u vjeri, duhovnu snagu i ljubav prema Crkvi.
Generalni vikar u svojoj je propovijedi pozvao na nasljedovanje Isusa Krista i u teškoćama i problemima života, kad često gubimo nadu. Potrebno je, kaže mons. Mustać, po krštenju svoju vjeru svjedočiti i živjeti.
– Put Isusa Krista je put svakog kršćanina. Krist na križu kojem se molimo i utječemo je izvor snage za naš svakodnevni život. Bog i preko slabih i nemoćnih daje svoje znakove čineći svoja djela. Na taj način možemo vidjeti sve ljude koji su u trpljenju i patnji. U bolnicama susrećem ljude s dubokom ljudskom patnjom, trpljenjem i strahom pred smrću i teškim dijagnozama kojima je potrebna riječ utjehe i nade, koji u liječnika gledaju s velikom nadom, u rukama drže krunicu i s vjerom primaju bolesničko pomazanje. Vjera je ona koje te ljude drži, daje nadu i snagu, jer ljudska patnja, trpljenje i smrt nisu uzaludni, kazao je katedralni župnik. Dodao je kako su kršćani znak svijetu tako da i oni koji ih upoznaju žele im se priključiti, krstiti i nasljedovati puninu i radost života u Bogu.
– Kršćani su za vrijeme progona Crkve u prvim stoljećima ulazili u smrt s vjerom da je to rođenje za novi život. Našoj smrti i trpljenju u životu daju snagu riječi Evanđelja: “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod.” I cijela ova Božja Riječ govori jednu činjenicu, a to je da onaj tko se pouzdaje u Boga i živi u zajedništvu s Njime, progonstvo, bolest, siromaštvo i smrt gleda drugačijim očima. Čovjek bez Boga i vjere u trpljenju pada u očaj, i zbog toga su prisutna mnoga samoubojstva, depresije i razočaranja. Bog ne napušta pravednika, koji nikada nije bez utjehe, i u najtežim trenucima svoga života. Kršćanin zna da je Bog onaj koji mu pomaže, istaknuo je u propovijedi mons. Ivan Mustać.
Brojni župljani su nakon svete mise pristupili štovanju moćnika Blaženog Alojzija Stepinca.