Povjerenje Ćurku i Knezu, Katuša umjesto Erstića

Slika korisnika admin
lovacki_8
Velimir BRKIĆ
Erstić i Katuša i dalje će biti najbliži suradnici, ali u obrnutim ulogama

Željko Katuša, pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije, HDZ-ov je kandidat za gradonačelnika Benkovca a Mirko Erstić za benkovačkog dogradonačelnika na predstojećim lokalnim, neposrednim izborima. Odluka je to Gradskog odbora HDZ-a grada Benkovca na sinoć održanoj sjednici.

Nakon što je Branko Kutija, benkovački gradonačelnik s 11-godišnjem stažem, prije godinu dana kao HDZ-ov zastupnik otišao u Hrvatski sabor, Željko Katuša obnaša dužnost dogradonačelnika dok je dotadašnji dogradonačelnik Mirko Erstić na dužnosti gradonačelnika. Za lokalne izbore u mjesecu svibnju HDZ je napravio rošadu, Katuša za gradonačelnika a Erstić za dogradonačelnika.

Pregovori u Benkovcu

- Sigurni smo da će Željko Katuša već u prvom izbornom krugu osigurati mjesto benkovačkog gradonačelnika i da će tim ljudi s njim na čelu nastaviti uspješno voditi naš grad. Istovremeno očekujemo da ćemo i u Gradskom vijeću osigurati apsolutnu većinu, rekao je predsjednik GO HDZ-a Branko Kutija, koji će na predstojećim izborima biti nositelj HDZ-ove liste za Gradsko vijeće.

HDZ na izbore izlazi samostalno. No kako su u tijeku pregovori sa srodnim političkim strankama postoji mogućnost da HDZ na izbore izađe u koaliciji, poglavito s HSP-om. Svog kandidata za benkovačkog gradonačelnika dosad je istaknuo jedino HSLS, čiji je kandidat dr. Ivica Žuvela. U multinacionalnom Gradu Benkovcu očekuje se i kandidat benkovačkog ogranka Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) čiji je predsjednik Željko Bajalica.

Na sjednici Gradskog odbora HDZ-a Nin jednoglasno je ukazano povjerenje dosadašnjem gradonačelniku Emilu Ćurku.

- On je svojim radom u protekle tri i pol godine u Gradu Ninu ljestvicu kvalitete življenja podigao na svim razinama i njegov je kvalitetan rad prepoznat ne samo u Ninu već ga često uzimaju za primjer i u drugim jedinicama lokalne samouprave, rekao je predsjednik ninskog HDZ-a Davor Ćurjurić, najavljujući kako HDZ ide na apsolutnu pobjedu u ovoj jedinici lokalne samouprave.

Surać Lončarov zamjenik

Istovremeno u Općini Poličnik HDZ zasigurno nije ni mogao donijeti drugu odluku osim što je za svog kandidata jednoglasno izabrao jednog od najuspješnijih načelnika u Zadarskoj županiji Davora Lončara. Zanimljivo da je kandidat za Lončarovog zamjenika, odnosno za donačelnika Općine Poličnik Josip Surać, inženjer u zadarskoj tvrtki Franto. Surać je predsjednik MO Murvica, upravo onog Mjesnog odbora u kojem je HSS prije nekoliko godina pokrenuo, doduše zasad neuspješnu inicijativu izdvajanja Murvice iz Općine Poličnik.

HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Pakoštane je dosadašnji gradonačelnik Milivoj Kurtov, dok će dogradonačelničkog kandidata istaknuti HDZ-ov koalicijski partner HSS. Protukandidata je zasad istaknuo tek HSLS - Slavu Kaziju.

Na prvim izborima za Općinsko vijeće općine Vrsi prije dvije godine pobijedila je Nezavisna lista Sandre Vukić. Načelnica Vukić je, kako sama kaže, prepoznala HDZ kao stranku koja je spremna raditi na boljitku življenja mještana. Danas u Vrsima ima preko 250 članova HDZ-a, od toga 220 novih članova. Naravno, nezaobilaznu ulogu u svemu imao je ministar Božidar Kalmeta.

Ostaje i Šimunić

U samostalnoj Općini Bibinje HDZ-ov kandidat za načelnika je dosadašnji načelnik Nino Šimunić, dok je kandidat za donačelnika Bruno Bugarija.

- Trebaju nam sposobne osobe koje će poput menadžera kompetentno i uspješno realizirati razvojne programe koji će Bibinju donijeti daljnji napredak i razvoj. Kandidati koje podržavamo predstavljaju spoj iskustva, mladosti, znanja i sposobnosti. Vjerujemo da će birači na izborima znati prepoznati naš dosadašnji rad kao i kvalitete naših kandidata, kaže predsjednik općinskog odbora HDZ-a Bibinje Ivan Šimunić.

HDZ Općine Jasenice i dalje bezrezervno i jedinstveno podržava dosadašnjeg načelnika Martina Barićevića za čijeg je zamjenika, odnosno dogradonačelnika, jednoglasno podržao Danu Rončevića. Slična je situacija i u Općini Škabrnje, gdje je HDZ-ov kandidat sadašnji načelnik Nediljko Bubnjar.

HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Vir je Miroslav Glavan. Tako je odlučio Općinski odbor te stranke na svojoj sjednici održanoj prošloga tjedna. Ovu odluku, kažu u virskom HDZ-u, podržava i koalicijski partner Dino Bašić sa svojom nezavisnom listom.

 

U gradu Biogradu svoju kandidaturu dosad je istaknuo jedino HSP u osobi Slavena Desnice, direktora hrane i pića u Iliriji d.d. Očekuje se da svoje kandidate istaknu i ostale političke stranke, poglavito HSLS i SDP. Vladajući HDZ-a još nije donio svoju odluku, barem javno. Ivan Knez, koji je završio, pokrenuo i najavio brojne komunalne projekte, pokleknuo je pred gripom te se sjednica Gradskog odbora HDZ-a tek očekuje, a već je izvjesno da će on biti kandidat za gradonačelnika.

Javnosti je dobro poznata politička situacija u Gradu Pagu gdje je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Andrej Bukša kojeg su jučer, neposredno pred lokalne izbore, s mjesta gradonačelnika smijenili, između ostalih, i koalicijski partneri iz HSP-a. Do lokalnih izbora na vlasti u Pagu je odsad HSP, SDP, HNS i nezavisni. Kako to tumače u županijskom HSP-u koji su u koaliciji s HDZ-om u Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, nažalost, nismo uspjeli doznati.

 NEIZVJESNO U STARIGRADU I SV. FILIPU I JAKOVU

Zanimljiv će biti rasplet u Starigradu, gdje su temeljni ogranci Starigrada i Selina istaknuli dosadašnjeg načelnika Krstu Ramića, koji u svojim redovima ima protukandidata, predsjednika općinskog HDZ-a Rolu Dokozu.

Budući da Marin Colić više nije baš voljan ostati u fotelji načelnika Općine Sv. Filip i Jakov, očekuje se zanimljiv rasplet u HDZ-u, koji u ovoj općini nije imun na razmimoilaženja kao primjerice na prošlogodišnjim unutarstranačkim izborima.

 POZNATI KANDIDATI

NIN - Emil Ćurko

BENKOVAC - Željko Katuša

BIOGRAD - Ivan Knez

VRSI - Sandra Vukić

POLIČNIK - Davor Lončar

BIBINJE - Nino Šimunić

PAKOŠTANE - Milivoj Kurtov

JASENICE - Martin Barićević

ŠKABRNJE - Nediljko Bubnjar

VIR - Miroslav Glavan

PAG - Andreja Bukša

OBROVAC - Ante Župan

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno