Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prvi korak u osnivanju klastera ugostitelja

Autor: Ivana Burica

10.02.2009. 23:00
Prvi korak u osnivanju klastera ugostitelja

Foto: Boris KUPČAK



Želimo napraviti iskorak. Cilj nam je biti zajedno kako ugostiteljima profit ne bi uzimale druge tvrtke, kazao je Dubravko Milin Kvisko, pročelnik Sekcije ugostitelja, navodeći razloge za osnivanje zadarskog klastera ugostitelja


“Udruživanjem do uspjeha – klasteri” naziv je seminar-radionice koji je u organizaciji Razvojne agencije Zadarske županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva jučer održan u prostorima ZADRA-e.
Dvadesetak samostalnih poduzetnika, pretežno ugostitelja koji se namjeravaju udružiti u klaster zadarskih ugostitelja od certificirane agentice HAMAG-a (Hrvatske agencije za malo poduzetništvo) za ekonomiju Aiše Milović mogli su čuti osnovne informacije o načelu i osnovnim kriterijima stvaranja i razvoja klastera, njihovim prednostima, u što se u prvom redu može ubrojiti konkurentnost u uvjetima globalizacije, kao i o nedostacima.
Aiša Milović poduzetnike je upoznala i s osnovnim oblicima organiziranja klastera te o postupku izrade ugovora o međusobnim odnosima.
Definiranje pravnog subjekta koji će upravljati klasterom, izbor lidera, sudionika i upravljačkog tima i komunikacijska infrastruktura osnovni su preduvjeti udruživanja u klaster, moglo se čuti na seminaru. Predavačica Milović govorila je također i o važnosti izrade programa rada i aktivnosti klastera.
Inače, incijator seminara je Sekcija ugostitelja pri zadarskom Udruženju obrtnika čiji je pročelnik Dubravko Milin Kvisko upozorio na sve prisutniji negativni trend zatvaranja obrta do kojeg je došlo zbog rastućih financijskih opterećenja što pritišću obrtnike.
– Mi mali obrtnici moramo se početi boriti sami za sebe. Sekcija ugostitelja je dosta aktivna, tražimo da se napravi strategija razvoja ugostiteljstva. Rijetko tko ima master plan, a strategiju turističkog razvoja na lokalnoj razini nema nitko. Želimo da budući klaster ugostitelja okupi ugostitelje koji će štititi svoje interese, koji će biti lokalpatrioti u pozitivnom smislu, kazao je Milin, dodavši da su na seminar u ZADRA-u došli predstavnici iz upravnog odbora Udruženja obrtnika. Naime, udruženje okuplja preko 1.000 ugostitelja, kojima će se saznanja s jučerašnje radionice prenijeti na sastancima u Udruženju obrtnika.
– Želimo napraviti iskorak. Cilj nam je biti zajedno kako ugostiteljima profit ne bi uzimale druge tvrtke, zaključio je Milin, navodeći razloge za osnivanje zadarskog klastera ugostitelja.
Inače, besplatni seminari za poduzetnike u ZADRA-i se u sklopu projekta “Obrazovanje za poduzetnike” Ministarstva gospodarstva održavaju svakog tjedna.
Ovakav način rada već je urodio osnivanjem tri klastera – automobilskog, informatičkog i klastera benkovačkog kamena.
Spomenimo i da je osim klastera ugostitelja, u pripremi i osnivanje klastera povrćara te klastera malih distributera nafte i plina, koji će okupiti i distributere i izvan Zadarske županije.
Može se zaključiti da je među poduzetnicima zadarskog područja u porastu svijest o prednostima udruživanja u klastere. Tako su, informirala nas je direktorica Razvojne agencije Zadarske županije Sanja Peričić, inicijativu za osnivanjem klastera nedavno pokazali i medari.