Snjegovići s Puntamike

Slika korisnika admin
puntamiski_karneval
Adam VIDAS
Bruna Supičić, Branka Vukoša, Ines Brunac i Ika Pavin - prijateljice koje s još nekolicinom Puntamičana već godinama sudjeluju u organiziranju i šivanju kostima za Puntamiške maškare

Veljača je za mnoge najluđi i najzabavniji mjesec u godini - mjesec karnevala i maškara. Tijekom najkraćeg mjeseca u godini svatko može biti ono što želi, na raznim se maškaranim povorkama može reći sve što nas muči i izrugivati se s čim god hoćemo. Sve je oprošteno, jer su svi pod maskama.

Pod maskama se u veljači sastaje i zabavlja već dugi niz godina i skupina prijateljica s Puntamike koje i ove, kao i svake godine u ovo doba, upravo završavaju sa šivanjem kostima za karneval.

Bruna Supičić, Branka Vukoša, Ines Brunac i Ika Pavin, četiri su prijateljice koje s još nekolicinom Puntamičana već godinama sudjeluju u organiziranju i šivanju kostima za Puntamiške maškare, koje su već godinama članovi Hrvatske udruge karnevala kao i Europske udruge.

Šiva se naveliko

- Ove godine naša grupa bit će 44 snjegovića, a imamo i još neka iznenađenja, rekle su nam gospođe koje se prije nove godine sastanu s još nekolicinom gospođa te smišljaju ideje za maske s kojima će se predstaviti na karnevalu. - Nas desetak se sastane, osmislimo kostime, malo popričamo o brojnim idejama i kad odaberemo što ćemo biti, onda nađemo krojeve i podjelimo se međusobno, pa krećemo šivati, rekle su. One se, naime, podjele po kućama, svatko dobije zadatak sašiti desetak kostima i na takav način se raspodjele snage i posao.

Međutim, ističu kako imaju problema oko financiranja, jer sudionici Puntamiških mašraka kostime plaćaju sami. Sami nađu ideju, krojeve, materijal i same šiju. Gospođe kažu kako imaju i problema oko nabave materijala, jer je u Zadru nemoguće kupiti materijal na veliko, pa moraju posebno naručiti i čekati da dođe.

O tome kako dođu na ideju kažu da gledaju televiziju, što se događa oko njih, neke ne spavaju noćima, već misle o tome u što bi se mogle maskirati.

- Svake godine nam je sve teže, mi smo sve starije, a mladi nemaju vremena niti su zainteresirani za mašakre, ali nama je ovo u krvi, ovo je naša tradicija i unatoč poteškoćama svake godine iznova idemo u organiziranje maškara, rekla je Bruna Supičić istaknuvši da je tradicija karnevala na Puntamici duža od 100 godina.

Dodala je da Puntamiške maškare već godinama sudjeluju i na brojnim karnevalima u Hrvatskoj, kao primjerice u Gospiću, Kaštelima ili Dubrovniku, kamo će ići i ove godine.

Idemo na karneval jer ga volimo

- Kad nas pozovu u neki grad plaćen nam je smještaj, hrana i prijevoz i to nam je dovoljno. U drugim gradovima u Hrvatskoj tijekom karnevala nema novčanih nagrada kao u Zadru, već su sve grupe nagrađene jednakom svotom novaca ili imaju kupone za hranu i piće, tako da su svi jednaki i onda nema zavisti i ljubomore, već se svi skupa zabavljaju. Nije kao u Zadru gdje najbolja grupa dobije novac, a mi ostali ništa i sami moramo plaćati "piti i isti", rekla je Bruna Supičić istaknuvši da se često znalo dogoditi da pobjednici na glavnoj "maškaranoj fešti" uzmu novac i odu, pa gradski trg ostaje prazan.

Supičić je ispričala da u drugim gradovima maškarane grupe najmanje dobiju kupone za jelo i piće te su time i nagrađene, dok primjerice u Dubrovniku imaju plaćen smještaj u hotelu, ručak, večeru s plesom pod maskama, doručak, rezgledavanje grada uz pratnju vodiča. Kažu kako je tamo sve vrhunski organizirano te da ih čak i gradonačelnica primi.

Sve su se složile da one ne mogu nikoga pozvati u gostovanje u Zadar, jer ih ne bi imale gdje smjestiti niti bi im mogle dati jesti. Kažu kako su mnoge skupine izrazile želju za dolazak u Zadar, ali to trenutno jednostavno nije moguće.

Ipak, sve ističu da im TZ Grada Zadra pomaže u plaćanju nekih troškova.

- Prema karnevalu treba postojati ljubav, ne smije se samo čekati prvu nagradu. Mi se želimo zabaviti, ali svake godine nam je sve veći pritisak, puno je posla koji treba obaviti, a mi smo sve starije. Ipak ovo je naš grad i svake godine idemo na karneval, jer ga volimo, zaključuju gospođe dodajući kroz šalu kako na kraju nitko s nikim ne razgovara.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno