Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

U Gračacu energija vjetra

Autor:

10.02.2009. 23:00
U Gračacu energija vjetra


Na području općine Gračac planirano je 43 vjetroelektrane, uz lokaciju Velika Popina tu su i lokacije Bruvno i Otrić za koje je u tijeku javni uvid studije utjecaja na okoliš, a zanimljive su i lokacije Žujino polje, Malovan i Omščica – Gubavčevo polje, kaže donačelnik Đekić


Vjetroelektrane su obnovljivi izvori energije koji smanjuju utjecaj na okoliš, koriste prirodne resurse i imaju neovisnost opskrbe. Do kraja godine na području općine Gračac s radom bi trebale početi prve vjetroelektrane. Studija utjecaja na okoliš za vjetroelektrane na području Velike Popine je prošla na javnom uvidu, a trenutačno se radi natječaj za pristupne puteve i temelje vjetroagregata. Član općinske Komisije za ispitivanje utjecaja vjetroelektrana na okoliš Veljko Đekić kaže kako je plan da se tijekom ove godine završe radovi i počne s radom.
– Studije utjecaja na okoliš se rade za sve lokacije posebno, a na području Velike Popine su završene. U mjestu Velika Popina bit će 6 vjetroelektrana tvrtki Rade Končar i Eko consulting, do kraja godine izgradit će se pristupni putevi i temelji, a ostala je i izgradnja trafostanice i dogovor s HEP-om oko otkupa energije, rekao je Đekić, osvrnuvši se na to da je prema nekim preliminarnim razgovorima trebalo biti zaposleno 16 radnika.
Prije par godina obavljena su prva mjerenja vjetropotencijala u općini Gračac i utvrđeno je da je jako dobar. Europska unija, između ostaloga, u procesu pristupa Hrvatske zahtijeva i korištenje obnovljivih izvora energije, što bi u ovome slučaju bio još jedan plus. Samo jedna turbina od 2 mW dovoljna je za opskrbu struje oko 2.000 domaćinstava.
– Na području općine Gračac planirano je 43 vjetroelektrane, uz lokaciju Velika Popina tu su i lokacije Bruvno i Otrić za koje je u tijeku javni uvid studije utjecaja na okoliš, a interesantne su i lokacije Žujino polje, Malovan i Omščica – Gubavčevo polje, kaže Đekić, ističući kako zainteresirani za ovu temu mogu doći na raspravu o studiji utjecaja na okoliš 24. veljače u 11 sati, a studija je do tada izložena u prostorijama Općine Gračac i tamo zainteresirani mogu dati pisana mišljenja, prijedloge i primjedbe.
– Studija utjecaja na okoliš bi na javnoj raspravi trebala proći, jer vjetroelektrane, zbog smanjenja štetnih plinova, imaju ekološki moment, rekao je Đekić, ističući kako s obzirom da na lokacijama Bruvno i Otrić nema puteva za migracije ptica, studija bi, kao i ona za Veliku Popinu, trebala proći.
Na javnoj raspravi razgovarat će se o glavnim karakteristikama utjecaja na krajobraz, vode, tlo i poljodjelstvo, floru i faunu, zrak, buku, kulturno-povijesne vrijednosti, a razmatrat će se i sociološki i infrastrukturni utjecaji. Svi zainteresirani, a najviše mještani koji se boje ovih utjecaja mogu doći i postaviti pitanja koja ih najviše interesiraju.


 OKRETANJE OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE




Ukupna potrošnja električne energije u Hrvatskoj je oko 14-15 TWh od čega 20-30% pokriva uvoz. Na temelju višegodišnjih mjerenja do 2010. se u proizvodnji električne energije predviđa mogućnost instaliranja 500-600 MW vjetroelektrana uz proizvodnju od 1600-1900 GWh, što bi također dovelo i do otvaranja 12.000 radnih mjesta.
Projekt Wind Force 12 Europske udruge za energiju vjetra predviđa da će uz promjenu zakonskih regulativa i okretanje obnovljivim izvorima energije do 2020. proizvodnja električne energije postati industrija koja će na globalnoj razini ostvarivati godišnji profit od 67 milijardi EUR-a, zapošljavati 1,5 milijuna ljudi, a zamjenjujući tradicionalne izvore energije neće biti proizvedeno 12 milijardi tona ugljičnog dioksida. Energijom vjetra proizvodi se električna energija bez zagađivanja ili emisije ugljičnog dioksida. Zajedno s drugim tehnologijama koje koriste obnovljive izvore i energetskom iskoristivošću, energija vjetra mogla bi biti presudna za smanjenje globalnih klimatskih promjena, kiselih kiša i drugih ekoloških problema. Svjetska opskrba naftom, plinom i uranom bit će iscrpljena za samo par desetljeća. Na to je jedini i logični odgovor korištenje i širenje obnovljivih izvora energije.