Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadranke mogu biti i – prvakinje

Autor: Šime Ćurko

10.02.2009. 23:00
Zadranke mogu biti i – prvakinje

Foto: Sebastian GOVORČIN



Velika prednost Zadra pred konkurencijom jer malo je ekipa koji se mogu pohvaliti s tolikom širinom igračkog kadra


U Ligi za ostanak, koja počinje 21./22. veljače, košarkašice Zadra imaju realne izglede postati – prvakinje. A prvo mjesto je prvo mjesto, makar u razredu nižem od onog u kojem najboljih šest ekipa traži prvaka Hrvatske.
– Zašto ne? U Ligi za ostanak postavit ćemo neki cilj, možda i taj za osvajanje prvog mjesta. Međutim, primarno je ostvariti što prije tri pobjede jer bismo na taj način prema našoj računici i matematički osigurali ostanak. Kad to riješimo možemo razmišljati o prvom mjestu i o nekim drugim ciljevima – kaže Marija Mazija, trenerica. Sačuva li Zadar prednost s kojom ulazi u Ligu za ostanak moglo bi se dogoditi da na kraju zauzme prvo mjesto u donjem domu, što će reći ukupno sedmo mjesto u Hrvatskoj. To je tek stepanica niže od lanjskog šestog mjesta osvojenog plasmanom u Ligu za prvaka. A od lani je Zadar izgubio cijelu petorku dok je trenutačno jedina nova igračica u ekipi Ina Marin.
Golema je prednost Zadranki pred pet konkurentima u borbi za ostanak. S tim je ekipama Zadar u dosadašnjem dijelu sezone ostvario osam pobjeda i dva poraza. Samo je Agram slavio u Jazinama, a Pula je uspjela pobijediti Zadar na svom terenu. Zadranke su s omjerom 8-2 četiri pobjede ispred pretposljednje Murse (4-6) i sve drže u svojim rukama. Prema onom što je Mazijina ekipa do sada pokazala nema straha od preostalih utakmica, čak i nakon odlaska Božene Radoš, uz Katarinu Popović, jedinog centra u zadarskoj ekipi.
– Našli smo nekoliko rješnje na poziciju koju je igrala Radoš i uspjeli smo zatvoriti to mjesto čak i lakše od očekivanog – smatra Mazija. Pod košem je najdominantnija Iva Grbas, a otvorio se prostor za Ivanu Blažević i Katarinu Popović. Obje još imaju poteškoća s realizacijom, ali ono što je za sada najvažnije jest to da otvorene šuteve rijetko promašuju. Ne treba zaboraviti da je riječ o igračicama koje su još lani bile kadetkinje. Pravi posao napravljen je na pozciji organizatora igre. Na tom mjestu Mazija može kombinirati Marin i Gloriju Sikirić, pa i Maja Ledenko (protiv Novog Zagreba odigrala odličnu utakmicu), a sve realnija opcija je i Lucija Štrmelj. Zadar je puno dobroga napravio ove sezone, sada samo valja posao zavšiti do kraja u ritmu u kojm je i započet i bit će to odlična sezona koja bi mogla završiti i utješnom titulom prvaka.
– U Ligi za ostanak i dalje ćemo davati priliku svim igračicama baš kao što je to bilo u prvih 14 utakmica. Imamo puno mogućnosti u rotaciji i to dobro koristimo – zaključuje Mazija.
To i jest velika prednost Zadra pred konkurencijom jer malo je ekipa koji se mogu pohvaliti s tolikom širinom igračkog kadra. Na taj način lakše se nadoknađuje manjak iskusnijih igračica, a i smanjena je ovisnost ekipe o učinku jedine ili dvije igrčice.


 ZADAR S EKIPAMA IZ LIGE ZA OSTANAK




Zadar – Pula 80:88, 79:69.
Zadar – Požega 100:76, 68:65
Zadar – Agram 64:80, 78:54.
Zadar – Mursa 82:69, 80:69.
Zadar – M. N. Zagreb 75:59, 100:58.