Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Bez dopusnice za rad 35 zadarskih liječnika

Autor: Anamarija Bilan

10.02.2010. 23:00
Bez dopusnice za rad 35 zadarskih liječnika

Foto: Filip BRALA



Što se tiče špekulacija da bi u tom slučaju bolnice izgubile određeni broj stručnjaka jer bi oni prešli u privatnike, s tim se ne mogu složiti jer teško da bi se situacija uopće razvijala u tom smjeru, kaže dr. Nakić


Oko 1.200 državnih liječnika u Hrvatskoj, dakle svi oni koji izvan bolničkog radnog vremena rade u privatnim praksama, ostaju bez dopusnica za rad u privatnom zdravstvenom sektoru. Među njima je i 35 liječnika iz zadarske Opće bolnice. Njima je, dr. Dario Nakić, ravnatelj Opće bolnice Zadar, prema naputku ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, povukao odobrenja za privatni rad.
Milinovićevu pismenu obavijest, kojom ministar traži od ravnatelja da liječnicima koji rade i privatno ravnatelji povuku odobrenja za privatni rad, dr. Nakić dobio je jučer ujutro. Postupio je prema Milinovićevom naputku, koji je ministar donio kako bi se uredio privatni i javni sustav zdravstva i to u korist liječnika i pacijenata te eliminirale zloporabe preusmjeravanja pacijenata iz bolnice u privatnu praksu.
– Postupio sam u skladu s obavijesti koju sam od ministra Milinovića dobio u srijedu ujutro. U slučaju zadarske Opće bolnice, to znači povlačenje odobrenja za 35 liječnika, specijalista, koji izvan bolničkog radnog vremena rade u privatnim praksama, govori dr. Nakić, smatrajući kako je Milinovićeva odluka nužna za uvođenje reda pa čak i možebitno razdvajanje privatnog i javnog sustava zdravstva te eliminiranja zloporabe preusmjeravanja pacijenata iz bolnice u privatnu praksu.
Što se tiče zloporabe preusmjeravanja pacijenata iz bolnice u privatnu praksu, dr. Dario Nakić vjeruje kako ih u zadarskoj Općoj bolnici nije bilo jer navedenih 35 liječnika, odnosno specijalista na koje se odnosi Milinovićeva odluka u zadarskom slučaju, prema njegovim saznanjima odgovorno i savjesno obavljaju svoj posao.
Inače, povlačenjem odobrenja za rad, državnim liječnicima ne prestaje isti trenutak privatni angažman. Prema Zakonu o radu, a ovisno o duljini radnog staža, svatko od njih može privatno raditi još dva ili tri mjeseca. No, više o svemu trebalo bi se znati nakon donošenje preciznih kriterija o tome koji državni liječnik smije, a koji ne dobiti odobrenje za rad u privatnoj praksi izvan redovitog radnog vremena. Danas takvi kriteriji ne postoje, pa je Milinović njihovo donošenje najavio do početka svibnja ove godine. Pritom, Milinović je izrazio i osobno mišljenje kako bi vrlo rado potpuno odvojio privatni sektor zdravstva od javnog, a na tom tragu su i razmišljanja dr. Nakića.
– Sustav privatnog i javnog zdravstvenog sektora treba organizirati, odnosno urediti u korist pacijenata i liječnika. Osobno smatram da bi najbolje bilo razdvojiti privatni i javni sektor, to bi donijelo više reda u zdravstvu. Što se tiče špekulacija da bi u tom slučaju bolnice izgubile određeni broj stručnjaka jer bi oni prešli u privatnike, s tim se ne mogu složiti jer teško da bi se situacija uopće razvijala u tom smjeru, kaže dr. Nakić, vjerujući kako 35 zadarskih liječnika specijalista, kojima se sada ukida dopusnica za privatni rad, čak i u slučaju potpunog razdvajanja privatnog i javnog sektora zdravstva, ostat će u Općoj bolnici Zadar.