Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dječja karnevalska povorka prodefilirala gradom

Autor: Vanja Mirčeta

10.02.2010. 23:00
Dječja karnevalska povorka prodefilirala gradom

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Na potezu od starog autobusnog kolodvora preko Kalelarge do Narodnog trga te nazad do Arsenala svojim maštovitim maskama djeca iz zadarskih vrtića oduševila su prvenstveno svoje roditelje i ostalu mnogobrojnu rodbinu koji su ih došli podržati
Usprkos lošim vremenskim uvjetima koji su obilježili i drugi dan održavanja Karnevalića 057, izostanak padalina, usprkos hladnoći, ipak je omogućio održavanje unaprijed planiranog programa, no na pomalo izmijenjenoj ruti.
Današnja dječja karnevalska povorka konačno je prodefilirala gradom. Iako je prvotno bio zamišljen polazak povorke s Branimirove obale, organizatori su se zbog moguće kiše odlučili na polazak s mjesta u blizini Arsenala, kako bi se u slučaju kiše djeca ipak mogla što brže skloniti u zatvoreni prostor. Na potezu od starog autobusnog kolodvora preko Kalelarge do Narodnog trga te nazad do Arsenala svojim maštovitim maskama djeca iz zadarskih vrtića oduševila su prvenstveno svoje roditelje i ostalu mnogobrojnu rodbinu koji su ih došli podržati, u, za mnoge od njih, prvom javnom nastupu, ali i sve ostale sugrađane koji su glasnim pljeskom nagrađivali svaku pojedinu grupu.
U vremenu od 10.30 pa sve do 12,00 sati ovoga drugog dana Karnevalića, na zadarskim ulicama, Narodnom trgu i Arsenalu predstavilo se preko 500 dječice iz DV Sunce, Područnih objekata Maslačak, Jazine, Ciciban, Duga, Smiljevac, Vladimir Nazor te djeca iz privatnih vrtića Grada Zadra, Kocka-kockica, Zvjezdica, Smiješak, Čuperak, Pinokio i Maslačak.
Uz gromoglasnu glazbu i himnu Karnevalića, koja je odzvanjala iz Dadinog i Vladinog vozila, povorku je predvodio gradonačelnik Nilo Karuc sa gorilom, inače članom njegove svite. Šarenilo i veselje malih maškara pozivalo je sve prisutne na održavanje predviđenog programa u Arsenalu gdje su pred mnogobrojnom publikom djeca još jedanput predstavila svoje maske koje su vrijedno izrađivala sa svojim tetama te plesne ili recitatorske točke koje su svakodnevno uvježbavali u svojim vrtićima i pri tome se zaista jako zabavljali. Jučer smo na pozornici Arenala, ali i u defileu gradskim ulicama mogli vidjeti preslatke pahuljice, domina, šumske vile i vilenjake, piture, Olive i Popajiće, orkestar, limune i narančice, vreće s povrćem, bodljikave ježiće, zastavice te kuhare i pomoćno osoblje.
Iako je u povorci bilo i dječjih suza, te sitnih tehničkih problema oko stabilnosti određenih maštovitih kreacija, što su djeca zaista stoički podnosila, veliki broj njih je ipak ponosno prodefilirao gradom znajući da sa ovom manifestacijom u kojoj su oni zapravo najvažniji, na neki način ispraćaju svoje vrtićko doba te se polako pripremaju za slijedeći korak, korak polaska u školu. Cijeli program je održan uz mnoštvo veselja, igre i zabave, a vjerujemo da će svim sudionicima Karnevalića, njihov dan, ostati u trajnom sjećanju.
I ovoga puta organizatori su se pobrinuli da djeca ne ostanu gladna i žedna te su ih u Arsenalu dočekali s krafnama i sokićima, koji su planuli nakon pošteno odrađenog “posla”. Osim toga i svi sudionici drugoga dana Karnevalića 057 dobili su također slatke poklon pakete te prigodne zahvalnice.
Sutra, posljednjeg dana Karnevalića 057 na programu je predstavljanje djece iz privatnog vrtića Latica, OŠ Voštarnica, DV Paški mališani, privatni vrtići grada Zadra Ribica i Žuto pače, DV Biograd, DV Cvit-sv. Filip i Jakov, DV Gardelin-Pakoštane, DV Smješko, DV Bambi, DV Manulica, igraonica Casper, Dom za odgoj djece i mladeži Zadar, OŠ Krune Krstića, OŠ Šimuna Kožičića Benje (Puntamiški tići) te OŠ Bol-Brač.
Istoga dana u 18.00 sati započinje i Karnevalić 057 otvorenog tipa, za sve roditelje, njihovu djecu i one koji se osjećaju mladima i žele podržati dječicu grada Zadra u njihovom veselju i igri. Dakle, u popodnevnim satima osim koncerta Jacquesa Houdeka, nastupit će OŠ Zadarski otoci, OŠ Bokanjac, OŠ Bartol Kašić, Plesna udruge Tim, Felicity i Alba.