Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Presuda pred Neptunom

Autor: Branko Božić

10.02.2010. 23:00
Presuda pred Neptunom


Karnevalska događanja kulminirat će oko 19 sati čitanjem optužnice, a potom i paljenjem na lomači krivca i ulizice Jure. Njemu će te brojnom okupljenom maškaranom i nemaškaranom puku konačnu presudu uz sudjelovanje boga mora Neptuna javno objaviti vođa čuvenih vrških starih Hrvata


Što su sve ove godine pripremili meštri od maškara i karnevala u Vrsima, Ninu i Privlaci, pučanstvo i brojni gosti će na najbolji mogući način vidjeti u subotu 13. veljače, kada će se uz spuštanje karnevalske zastave održati završne karnevalske svečanosti.
Krivac i ulizica
U Vrsima, kolijevci maškara i karnevala na ovom području, finale karnevala započet će uz obilje glazbe na platou stare gusterne u centru mjesta u 17 sati nastupom vrških mažoretkinja te domaćih malih maškara. Nakon toga pod dirigentskom palicom načelnika vrških maškara Mate Defore i u dogovoru s glavnim meštrom karnevala Tomom Ulizicom te kapom od maškara Jurom Prevrtljivcem, uslijedit će na trgu ispred župne crkve Sv. Mihovila postrojavanje maškaranih skupina. Svi oni će se potom uputiti prema centru događanja, staroj mjesnoj gusterni. Kako nas je izvijestio načelnik Mate Defora, u zabavno-glazbenom programu dijelit će se i vrijedne nagrade. Pored bogate tombole nagradit će se najoriginalnija dječja maska, najizvornija vrška maska kod odraslih maškara, najmaštovitija karnevalska skupina, a nagrada će također biti uručena i za najljepše noge karnevala. Za dobar štimung pored nenadmašnog vrškog meštra od mikrofona Ivice Perinića Giovanija te zadarske grupe “Bumerang” pobrinut će se domaći glazbenici iz banda “Lonci i poklopci” uz prateće vokale “Teće i Pijati”. Karnevalska događanja kulminirat će oko 19 sati čitanjem optužnice, a potom i paljenjem na lomači krivca i ulizice Jure. Njemu će te brojnom okupljenom maškaranom i nemaškaranom puku konačnu presudu uz sudjelovanje boga mora Neptuna javno objaviti vođa čuvenih vrških starih Hrvata. Na kraju, organizatori svih ovih nezaboravnih ludih karnevalskih događanja, čelnici domaće Karnevalske udruge Vrsi, predsjednik Andrija Milić Jašo, vođa maškara Dragan Radović te redatelj i scenarist karnevala Dražen Predovan Bucko poručuju svima koji će u subotu u večernjim i noćnim satima sudjelovati na završnom činu ovogodišnjih vrških pokladnih svečanosti, da ne trebaju brinuti za jelo i piće jer će im sve to besplatno priuštiti karnevalska kužina.
Ujedinjeni ninski emirati
Ninske će se maškare i karnevalisti u organizaciji Karnevalskog odbora te uz potporu Grada Nina, ninske Turističke zajednice te još petnaestak ninskih sponzora, između 8.30 i 9 sati ujutro okupiti kod mosta. U 9 sati maškarana povorka krenut će prema otoku u detaljno “češljanje” svake ninske kuće. Ludovanje će doživjeti kulminaciju u 19 sati kada će se sve maškare sjatiti na Bardelinu pored Donjeg kamenog mosta, gdje će se nakon izrečene mu presude za sve ninske brige i nedaće u proteklih 365 dana na lomači spaliti ulizica i prevarant Krnje Škariotski. Svoj će ludi pir maškare nastaviti u Domu kulture maskenbalom uz nastup “Live banda” i DJ Venture. Kao i svake godine neće nedostajati nagradnih i zabavnih igara. Birat će se najbolja maska pojedinca i skupine, najbolji plesni par u valceru i twistu, a tradicionalno će se plesati i s jabukom. Po odluci Karnevalskog odbora ovogodišnji ninski Gradski karneval održat će se na temu “U.N.E.” – ujedinjeni ninski emirati, a sve pod geslom “Ninsko blato naše crno zlato”.
Privlačani su se ove godine detaljno i studiozno, više nego ikad dosad pripremali za završnicu karnevala. Karnevalska događanja će otvoriti male privlačke maškare svojim programom koji će započeti u 15.30 sati kod zgrade pošte. Nedugo potom pridružit će im se maškarane skupine iz svih privlačkih zaseoka. Od tuda će maškarana povorka krenuti prema središtu mjesta Kolištu. U 18 sati kreće zabavno-glazbeni program. Da ova pučka manifestacija protekne u što luđem ritmu, uz završno paljenje ulizice šjor krnje, koje će se upriličiti na trgu Kolištu, pobrinut će se uz pregršt nagradnih igara svojim nastupom u poznatom privlačkom restoranu “Sokolar” zadarska grupa “Mares”.