Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Stara farma za novo doba

Autor: Ivan Stagličić

10.02.2010. 23:00
Stara farma za novo doba

Foto: Adam VIDAS



“Vigens” namjerava biti nukleus tog procesa koji obuhvaća i poljoprivrednu proizvodnju, promociju domaće kuhinje i edukativne programe, čime će se objediniti sve naše djelatnosti. Ovaj plan je u potpunom suglasju s nedavno iskazanim planovima prostornog uređenja Hrvatske, gdje se naglašava pomicanje turističkih sadržaja od zone obalne crte prema zaleđu, kaže Elvira Sterle


Pred vijećnicima zadarskog Gradskog vijeća naći će se danas i prijedlog Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja zone “Farma krava”, Postupak izradbe urbanističkog plana uređenja ove zone, pokrenut još u svibnju 2008. godine s ciljem rekonstrukcije i prenamjene u objekte proizvodno-uslužne i ugostiteljsko-turističke djelatnosti. Sada se došlo do konačnog prijedloga UPU-a koji se upućuje Gradskom vijeću na donošenje.
Podnositelj zahtjeva izrade UPU-a i investitor ovog projekta je tvrtka “Vigens” d.o.o. čija nam je direktorica, Elvira Sterle o ovome projektu kazala:
– Nije zapravo riječ o prenamjeni, nego više o nastavku razvoja i ulaganja u prostor stare farme, koja je bila podignuta još 1964. godine. S tim planovima smo mi započeli još 2006. i imali smo stalnu potporu kako lokalne samouprave, tako i Ministarstva prostornog uređenja s ciljem oživljavanja ruralnog dijela područja Grada Zadra i to programima agro turizma. “Vigens” namjerava biti nukleus tog procesa koji obuhvaća i poljoprivrednu proizvodnju, promociju domaće kuhinje i edukativne programe, čime će se objediniti sve naše djelatnosti. Ovaj plan je u potpunom suglasju s nedavno iskazanim planovima prostornog uređenja Hrvatske, gdje se naglašava pomicanje turističkih sadržaja od zone obalne crte prema zaleđu. Želimo biti jedan od subjekata koji će u tom smjeru organizirati djelatnost i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, ističe Sterle.
Na prostoru ukupne površine 8,18 hektara predviđene su zone ugostiteljsko-turističke namjene sa smještajnim kapacitetima, edukativni centar, zona sporta i rekreacije, jahački centar i uslužne djelatnosti. Posebna pozornost posvetit će se i očuvanju i zaštiti okoliša, ambijentalnih vrijednosti i kulturno-povijesnih cjelina. Osim “Vigensa”, koji se nalazi na području grada Zadra, na susjednom području koje potpada pod Grad Nin, također su u tijeku kapitalna ulaganja u agroturizam, vinogradarstvo i mediteranske kulture koje u suradnji s lokalnom samoupravom, provode tvrtke “Jurjević vina” i grupa NIDA pa se može očekivati da će čitav potez unutrašnjosti od Zadra do Nina, donošenjem i provedbom novih UPU-a, postati važno područje, kako proizvodne, tako i turističko-ugostiteljske djelatnosti, u skladu s najaktualnijim europskim i svjetskim trendovima.