Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Suđenje će pratiti veleposlanici, predstavnici OESS-a i nevladnih udruga

Autor: Minja Gugić

10.02.2010. 23:00
Suđenje će pratiti veleposlanici, predstavnici OESS-a i nevladnih udruga

Foto: Filip BRALA



Janković se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje 1991. godine, uhićen je temeljem tjeralice u susjednoj Sloveniji u kolovozu prije dvije godine, a izručen Hrvatskoj u travnju prošle godine


Jose Enrique Horcajada Schwartz veleposlanik i voditelj Ureda OESS-a u Zagrebu, veleposlanik Kazahstana i Južne Koreje, predstavnici brojnih nevladinih udruga, potom Semina Lončar i Sandra Raos iz Centra za razvoj demokracije te osječkog Centra za mir, najavili su svoj dolazak u ulozi promatrača na zadarski Županijski sud gdje bi danas, ukoliko ne bude nekih nepredviđenih problema i odgode, trebalo započeti suđenje protiv 37-godišnjeg Nedeljka Jankovića.
Janković je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništa kojeg je počinio na području Zemunika Gornjeg i Jagodnje Donje tijekom listopada i studenog 1991. godine, a Sudskim će vijećem predsjedati sutkinja Dijana Grancarić.
S obzirom na to da će se tek danas na početku rasprave koja je javna, pročitati optužnica nikakvi detalji vezani uz navode zadarskog tužiteljstva nije bilo moguće saznati.
Ono što je poznato je činjenica da je Janković uhićen temeljem tjeralice zadarskog Županijskog suda koja je za njim bila na snazi, a uhvaćen je u Sloveniji 12. kolovoza prije dvije godine. Slovenci su ga izručili pravosudnim tijelima Republike Hrvatske 22. travnja prošle godine od kad se nalazi u Istražnom centru Županijskog suda u Zadru gdje čeka početak današnje rasprave.
Zanimljivo je svakako da će i njega braniti poznati zagrebački odvjetnik Luka Šušak koji kao da se specijalizirao za ovakve slučajeve. Naime, javnost ga pamti i kao odvjetnika Zorane Banić (59).
Nakon 1995. godine, ona je jedina uz Nevena Pupovca i Milenka Radaka procesuirana na zadarskom Županijskom sudu te potom i pravomoćno osuđena zbog kaznenog djela kršenja pravila međunarodnog prava za vrijeme ratnog sukoba te sudjelovanja u napadu i ubijanju civila u Škarbrnji 18.studenog 1991. godine. Banić je 31.listopada 2007. godine puštena iz ženske kaznionice u Požegi gdje je odrobijala šestogodišnju zatvorsku kaznu. Bivša osuđenica je 2001. godine biila uhićena u Švicarskoj temeljem međunarodne tjeralice te potom izručena Hrvatskoj. Na prvom suđenju u odsutnosti na Županijskom sudu u Zadru  bila je osuđena na 20 godina zatvora.
Nakon izručenja najprije je bila osuđena na 13, potom na ponovljenom suđenju na deset da bi joj Vrhovni sud kaznu umanjio za četiri godine.
Neven Pupovac (40), Srbin iz Raštevića zbog ratnog zločina je 19. svibnja 2006. godine na Županijskom sudu u Zadru bio osuđen na šest godina zatvora. Vrhovni sud RH je 7. ožujka 2007. godine tu presudu potvrdio tako da Pupovac i danas robija.
Njegova je priča slična kao i ona Zorane Banić. I on je naime, uhićen temeljem Interpolove tjeralice 2004. godine u susjednoj BiH kada je izručen Hrvatskoj.
Prije toga i njemu se sudilo u odsutnosti na Županijskom sudu u Zadru kada je bio osuđena na osam godina zatvora.
Zbog ratnog zločina nad civilima Škabrnje sudilo se i Milenku Radaku (45) kojeg je Županijski sud u Zadru 19. listopada 2004. godine oslobodio od optužbe zbog nedostatka dokaza, a 11.travnja 2006. godine Vrhovni je sud potvrdio oslobađajuću presudu.
Iako izručen iz Grčke temeljem međunarodne tjeralice zbog sumnje da je također, počinio kazneno djelo ratnog zločina u Škarnji, do suđenja košarkaškom treneru Ernestu Rađenu nikada nije došlo jer je istraga obustvaljena.
On je izašao iz pritvora zadarskog Istražnog centra 14. listopada 2008. godine nakon 550 dana provedenih iza rešetaka i tada je novinarima izjavio kako će tužiti Republiku Hrvatsku i tražiti odštetu jer je nevin ležao u zatvoru.
I početak današnjeg suđenja Nedeljku Jankoviću zasigurno će privući veliku medijsku pozornost.