Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjedočki umro za vjeru

Autor: Marija Ćurko

10.02.2010. 23:00
Svjedočki umro za vjeru

Foto: Tomislav JERAK



Stepinca slavimo kao mučenika jedinstva Crkve. Umro je za ovaj svijet, ali se rodio za nebo da nas prati i zagovara svojim moćnim zagovorom – don Dario Tičić, župnik župe Bl. Alojzija Stepinca


Prije 50 godina Blaženi Alojzije Stepinac predao je svoju dušu Bogu, u predanosti svojega života i riječima koje je nasljedovao “U tebe se Gospodine uzdam”, kazao je don Dario Tičić u uvodnim riječima misnog slavlja koje je predvodio na svetkovinu Blaženog Alojzija Stepinca u župnoj crkvi na Bilom brigu u Zadru. Ove godine obilježava se 50. obljetnica blaženikove smrti.
– Stepinac je cijeloga svoga života imao pouzdanje u Božju snagu. Cijeli je svoj život i biskupsku službu usmjerio prema riječima “U tebe se Gospodine uzdam”. Njegov lik i djelo možemo iščitati u riječima prvog čitanja: “Duše su pravednika u ruci Božjoj i njih se ne dotiče muka nikakva…” I svaki onaj koji se uzda u Gospodina i svoj život stavlja u njegove ruke, nikada ne smije i ne treba računati na konačni neuspjeh. Neuspjeh se može dogoditi u vremenu i prostoru, ali s one strane života je nagrada vječna, gdje jedino Bog kraljuje. Sva muka života ima svoju isplativost. Alojzije Stepinac je bio duboko svjestan da je Bog gospodar svega, da on kraljuje u srcima onih ljudi koji ga prihvaćaju i koji sav svoj život stavljaju upravo u njegovo pouzdanje. I onda kad mu je bilo najteže, kada su mu nudili da se odrekne jedinstva s Petrovim nasljednicima, sa svetim Petrom, s Papom u Rimu, znao je, ako se to dogodi, da će hrvatski narod duhovno umrijeti, rekao je don Dario Tičić, župnik Bilog briga.
– Stepinca slavimo kao mučenika jedinstva Crkve, nastavio je predvoditelj svete mise dodajući kako je blaženik kojeg se spominjemo svjedočki umro za vjeru.
– Mučeništvo nije samo izvanjsko. Mučeništvo je u svakodnevnom prihvaćanju Božjih zakona i zalaganja za Božju stvar na ovoj zemlji, poput Alojzija koji se do zadnjega trenutka svojega života zalagao za Božju stvar. Slaveći 50. obljetnicu njegove blažene smrti, zahvaljujemo Bogu za primjer njegova života i još više za dar njegove mučeničke smrti. Nema uspjeha i nagrade bez boli, žrtve i patnje. Iza svakog Velikog petka mora doći Uskrs, iza svakog sutona Velikog petka mora doći zora uskrsnuća, jer to je nada našega kršćanskog života. Po tome je živio, za to je umro i naš blaženik. Umro je za ovaj svijet, ali se rodio za nebo da nas prati i zagovara svojim moćnim zagovorom, naveo je u propovijedi don Dario Tičić.


 U CRKVI SV. MARIJE PROSLAVLJENA SV. SKOLASTIKA




Slava onih koji pripadaju Bogu ostaje uvijeke, rekao je fra Božo Bugarija na početku misnog slavlja na blagdan Svete Skolastike u crkvi Sv. Marije u Zadru. Predvoditelj euharistije dodaje kako je sveta Skolastika, zaštitnica benediktinki, živjela prije gotovo 1.500 godina, u punini života s Bogom, punim pravednosti i ljubavi. Ona je u skrovitosti Bogu služila, ljubeći njega iznad svega.
– Svetica koju slavimo pokazuje da djela pravedna nikada ne stare. Skolastika je živjela s Bogom, “obučena u lan pravednosti, dobrih djela, vjere, pouzdanja i izgaranja za Boga”, zaključio je predvoditelj svete mise.
 Misno pjevanje predvodio je kor koludrica. Na orguljama je svirala s. Marija Benedikta uz dirigentsku pratnju prof. Igora Cecića.