Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Uskoro opet ispod podvožnjaka

Autor: Anamarija Bilan

10.02.2010. 23:00
Uskoro opet ispod podvožnjaka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Mnogi Arbanasi predlažu da se u Ulici Milana Šufflaya promijeni dopušteni smjer vožnje tako da se njome može voziti od Trga gospe Loretske prema Ulici Đure Marušića. S ovim se prijedlogom ne slažu u Gradu Zadru i u nadležnim službama jer smatraju da kratkoročna promjena smjera na prometnicama u praksi ne završava dobro


Za desetak dana u promet bi se trebale pustiti Ulica fra Gjergje Fishte, Šestanski prolaz te dio Ulica Đure Marušića, čime će se olakšati vožnja kroz Arbanase. Ovih dana bi trebalo započeti asflatiranje tih ulica na kojima smo prvo započeli s radovima, tako da ćemo stvoriti odušak za promet, rekao je Grgo Peronja, direktor Odvodnje.
Promjena smjera
Asfaltiranjem ovih ulica stvorit će se prolaz kroz sredinu Arbanasa tako da više neće biti potrebno voziti do Punte Bajlo pa na Gaženičku cestu i potom preko Biogradske za centar grada, što je brojnim Arbanasima, ali i drugim građanima predstavljalo problem. Naime, ako su htjeli autom odvesti djecu do škole Krune Krstića ili u crkvu, poslije su morali napraviti velik zaobilazni krug oko cijelih Arbanasa te preko Gaženičke ceste doći do Biogradske kako bi se mogli vratiti u grad. Zbog toga su mnogi Arbanasi predlagali da se u Ulici Milana Šufflaya promijeni dopušteni smjer vožnje. Naime, to je jednosmjerna ulica kojom se vozi u smjeru iz Ulice Đure Marušića do Trga Gospe Loretske. No velik je broj žitelja Arbanasa predlagao da se toj ulici promijeni smjer tako da se njome može voziti od trga prema Ulici Đure Marušića.
 – Mnogi misle da bi bilo dobro kad bi se u ovoj ulici promijenio smjer vožnje samo dok traju ovi radovi. Time bi se omogućilo da oni koji trebaju doći samo do trga ne voze cijeli krug kroz Arbanase pa Gaženicu i na Biogradsku, već bi se kod trga mogli spustiti na Ulicu Đure Marušića i odmah otići prema gradu, rekao je Enio Grdović, predsjednik Društva zadarskih Arbanasa uime svih Arbanasa.
S ovim se prijedlogom ne slažu u Gradu Zadru i u nadležnim službama jer smatraju da kratkoročna promjena smjera na prometnicama u praksi ne završava dobro. Naime, ako se nekoj cesti na kraće vrijeme promijeni smjer vožnje, prilikom povratka na staro može doći do problema te do povećanog broja prometnih nesreća. Zbog toga se izbjegavaju kratkoročne promjene smjera vožnje.
Sustav odvodnje
Grgo Peronja, direktor Odvodnje, rekao je da će do kraja mjeseca biti asfaltiran i dio Ulice Bregdetti, odnosno potez od hiperdiskonta do nadvožnjaka, čime bi se promet na cijelom tom potezu normalizirao.
 – Nakon što završimo s asfaltiranjem ovih ulica, krećemo s radovima do Autobusnog kolodvora, u Ulicu Đure Marušića te po poprečnim uličicama gdje nećemo toliko smetati prometu. Trudimo se što prije završiti s radovima, ali osim našeg sustava odvodnje otpadnih voda tijekom ovih radova se postavlja i druga infrastruktura, odnosno telefonski i električni kablovi, objasnio je Peronja. Dodao je da radove na kanalizacijskoj mreži Arbanasi izvode u nekoliko faza jer ne žele u potpunosti blokirati promet u tom kvartu te žele da prometnice bar donekle funkcioniraju.
Inače, radovi na sustavu odvodnje gradskog naselja Arbanasi započeli su u rujnu 2009. godine, a završetak je predviđen do sredine 2010. godine. Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda sastoji se od 20 gravitacijskih kolektora, od toga 19 fekalnih i jedan oborinski kolektor te četiri zacijevljena kanala, čime se rješava problem odvodnje fekalnih voda kao i oborinskih voda većeg dijela Arbanasa koje gravitira na crpnu stanicu Arbanasi II, odnosno za dio do hiperdiskonta.