Cvjećarnica će biti pusta i na Valentinovo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
Radovi na dvostrukom križanju u cijelosti bi trebali biti završeni do sredine ožujka

Zbog izgradnje glavnog gradskog kolektora visokih zona Zadra već mjesec dana zatvoreno je dvostruko križanje na Meladi, od križanja Puta Bokanjca s Benkovićevom ulicom prema jugu, do križanja s Putem Nina i dalje do križanja sa Zajčevom, Meštrovićevom i Tuđmanovom ulicom.

Uzaludna peticija

Zatvaranje prometa u tom dijelu grada najviše osjećaju tamošnje obrtničke radnje kojima je posljednjih mjesec dana drastično pao promet. Zbog smanjenja prometa, kao što je poznato, sedamnaest zadarskih obrtnika prije dvadesetak dana uputilo je peticiju gradonačelniku dr. Zvonimiru Vrančiću, kojom traže izmjenu postojeće regulacije prometa. No peticija nije dala nikakvih rezultata jer su nadležne službe ocijenile da jedino ovakva prometna regulativa omogućava sigurno odvijanje prometa u tom dijelu grada.

Zadarski obrtnici ne slažu se s takvim stavom, tim više što je zatvaranje prometa na Meladi ozbiljno ugrozilo njihovu egzistenciju. Neki od njih privremeno su zatvorili svoje radnje, primjerice mesnica i pečenjarnica, a oni koji to nisu u mogućnosti, poput cvjećarnice i papirnice ukinuli su drugu smjenu jer jednostavno nemaju posla. Tako sada dio obrtničkih radnji radi samo u jutarnjoj smjeni.

Obrtnici vjeruju da ovakva situacija neće dugo trajati jer postoje naznake da će kroz nekoliko dana građevinari krenuti s asfaltiranjem jednog dijela raskrižja, što će omogućiti cirkulaciju prometa barem s jedne strane Melade. Radovi na dvostrukom križanju u cijelosti bi trebali biti završeni do sredine ožujka. Probijanja rokova, kako kažu građevinari, ne bi trebalo biti. Njihova uvjerenja su ovoga puta ozbiljna, o čemu svjedoče i slike s terena, odnosno Melade koja je pretvorena u veliko, bučno gradilište gdje radnici i mehanizacija rade od jutra od mraka.

 U trgovini prehrambenih proizvoda na Meladi kažu je dolazak do Melade za kupce gotovo nemoguća misija. Iz tog razloga i ne dolaze u kupovinu. Sve skupa rezultira velikim nezadovoljstvom trgovaca i kupaca, koji unatoč svemu vjeruju da će kroz mjesec dana sve se vratiti na staro.

Kriza i radovi

Radmila Miletić, vlasnica cvjećarnice na Meladi, navodi da nije zanemariv broj obrtničkih radnji koje su direktno zakinute zatvaranjem ovog raskrižja. Melada koja je zbog radova odsječena od ostalih dijelova grada, kako ističe Miletić, pretvorena je u zastrašujuću pustoš. Popodne osim očajnih obrtnika na Meladi nikoga nema. Ujutro je situacija tek nešto bolja, no od rijetkih mušterija koje se mogu nabrojiti na prste jedne ruke obrtnici ne mogu živjeti. Daleko je, kako ističe Miletić, sredina ožujka, za kada je najavljeno otvaranje prometa na Meladi.

- Obrtničke radnje većini od nas jedini su izvor prihoda. Pretvaranjem Melade u gradilište ozbiljno je ugrožena naša egzistencija. Zbog zakašnjele obavijesti o početku radova dovedeni smo u krajnje tešku situaciju jer se nismo na vrijeme stigli pripremiti, odnosno reducirati troškove u prethodnom mjesecu. Poslujemo sa smanjenim prihodima, čak i više od 70 posto, jer ne možemo obrte privremeno zatvoriti. Mjesečni troškovi dolaze na naplatu i teško ćemo ih podmiriti s drastično smanjenim prihodima, ogorčena je Radmila Miletić, koja smatra da se na Meladi trebao ostaviti slobodan jedan prometni pravac kojim bi se moglo doći do radnji.

Kako nitko u Zadru nije imao sluha za vapaje obrtnike s Melade, njihova igra živaca se nastavlja. Miletić vjeruje da ludilo na Meladi, kako ona naziva ono što se ondje događa, neće potrajati duže nego što je to rokovima predviđeno.

- Radovi na Meladi su loše organizirati. Danak loše organizacije plaćaju obrtnici koji ionako teško spajaju kraj s krajem u kriznim vremenima. Sada je naša egzistencija ozbiljno ugrožena. Zbog radova je zatvoreno cijelo raskrižje, tako da je nemoguće doći do nas. Mnogi ljudi misle da mi više i ne radimo, da smo zatvorili radnje dok radovi ne budu završeni. No istina je drugačija, tu smo, radimo, borimo se... Ide Valentinovo, mnogi od nas imali su prilike za dodatnu zaradu, no pod ovakvim okolnostima pitanje je što će biti, kaže Radmila Miletić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno