Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nadu ne gubiti ni kada trpimo

10.02.2011. 23:00
Nadu ne gubiti ni kada trpimo


Misno slavlje na blagdan Blaženog Alojzija Stepinca u istoimenoj crkvi u Zadru na Bilom brigu predvodio je don Josip Radoica Pinčić, župnik Bibinja u zajedništvu župnika don Marina Ninčevića i desetak svećenika. Propovijedao je mons. Ivan Mustać, župnik župe katedrale Sv. Stošije u Zadru.
 Mons. Mustać je na početku propovijedi rekao da Crkva smatra kardinala Blaženog Alojzija Stepinca prvorazrednim svjedokom vjere i mučenikom.
– U povezanosti smo s jednim svjedokom vjere koji će uskoro biti proglašen blaženim, a to je papa Ivan Pavao II, kazao je propovjednik govoreći zatim o mučenicima u Crkvi te o smislu trpljenja i patnje u čovjekovom životu.
– Božja Riječ nas želi uvesti u otajstvo trpljenja. Kad čitate knjigu o Jobu onda možete vidjeti primjer u Starom zavjetu kako trpi pravednik. Job koji nije učinio grijeha, trpi pravedan, ostaje bez sinova i kćeri, bogatstva i imanja, bez nečega na što se može osloniti i sigurnosti. Prorok Izaija govori da će Bog poslati pravednog Slugu koji će trpjeti za nepravedne, koji će grijehe drugih uzeti na sebe, istaknuo je mons. Ivan Mustać dodajući da je najveće trpljenje u čovjekovom životu onda kad živi u grijehu.
– Čovjek ukoliko trpi progonstvo, nepravdu, može trpjeti na dva načina, u milosti Božjoj ili to odbijajući, trpeći u grijehu. Najveći užas kroz koji možemo prolaziti je da imamo određeno trpljenje, a trpimo u grijehu, bez Božje milosti. Kardinalu Stepincu je Božja milost dala da može trpjeti pravedan s nadom. Mi kršćani imamo to iskustvo, govorimo ovom svijetu da ljudsko trpljenje proizlazi iz našega srca, odakle proizlaze naša najveća trpljenja. I zato kaže drugo čitanje iz poslanice Korinćanima da nas Bog tješi u našim nevoljama. Bog nas tješi u svakoj našoj nevolji, poručio je katedralni župnik.


 SVJETSKI DAN BOLESNIKA


Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske obilježava se danas u zdravstvenim ustanovama u Zadarskoj nadbiskupiji. Misno slavlje u kapeli Opće bolnice u Zadru s početkom u 13 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Pacijente i štićenike u ustanovama na Svjetski dan bolesnika već tradicionalno posjećuju članovi, suradnici i podupiratelji Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMST) Zadar s predsjednicom s. Melhiorom Biošić. U subotu će se u prostorijama HKUMST-a održati svečana proslava Dana udruge.