Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ostat ćemo i bez ribara i ribe

10.02.2011. 23:00
Ostat ćemo i bez ribara i ribe


Stanje je alarmantno, registriran je veliki pad ulova i plave ribe i u koćarskom ribolovu te je pad prihoda tridesetak posto, istaknuo je Petar Baranović


Važnost i problemi u ribarstvu nisu ništa manji od važnosti brodogradnje, kazao je Petar Baranović, predsjednik ŽO HNS-a Šibensko-kninske županije na konferenciji za medije održanoj jučer u prostorijama zadarskog HNS-a s temom problema u ribarstvu. Uz Baranovića, koji je dugo bio predsjednik Strukovnog sindikata ribara, na samom početku konferencije nešto o problemima kazao je Zvonko Mišlov, predsjednik Županijskog odbora HNS-a, koji je istaknuo kako Zadarska županija ima veliku ulogu u ribarstvu te je spomenuo Kali kao centar ribarstva, koncesije za marikulturu, ribarske luke i gatove i dodao kako je ribarstvo rijetka djelatnost koja ima veći izvoz od uvoza.
Kvota pet puta manja
Kao probleme naveo je kako ne postoji mreža iskrcajnih luka duž Hrvatske obale te kako su mu ribari rekli da su nedovoljno informirani o zakonskoj regulativi koja će biti važeća ulaskom RH u EU. Pritom, cijena otkupa ribe je znatno niža, 30 do 100 posto, od cijena u Europskoj uniji.
– Ulovna kvota tuna za Hrvatsku je 40 vagona, a ribari su prije 30 godina lovili i do 200. Danas kvota ne bi trebala biti manja od 100 vagona, odnosno trebala bi biti fluktuirajuća, ovisno o količini tuna u Jadranskom moru. Činjenica je da su obični ribari prije 25 godina živjeli bolje uz dvostruko manji ulov te gradili kuće i školovali djecu, a danas to ne mogu. Socijalna zaštita je bila kvalitetna i oni koji su otišli u mirovinu prema starom mirovinskom zakonu danas imaju iznadprosječne mirovine, dok će budući ribarski umirovljenici biti socijalni slučajevi, kazao je Mišlov i dodao kako mali otočni ribolov treba zadržati kao mjeru za zaustavljanje snažne depopulacije otočana, a ne ga ograničiti na socijalne slučajeve.
Za kraj je spomenuo i ZERP i Gospodarski pojas te je spomenuo izjave HDZ-a i bivšeg premijera Sanadera na pokušaj da se uvede 2003. godine.
– Govorili su za ZERP kako ne znaju je li to ptica ili kokoš. HSS je inzistirao na proglašenju ZERP-a i sada šuti. Ovakvom ribarskom politikom ostali smo bez kokoši i ptice, a mogli bismo i bez ribara i ribe, kazao je Mišlov.
Iz aspekta vrsnog poznavatelja stanja u ribarstvu govorio je Petar Baranović, predsjednik ŽO HNS-a Šibensko-kninske županije i odnedavno zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, koji je i profesionalni ribar s dugogodišnjim iskustvo, jedan od osnivača i dugogodišnji bivši predsjednik Strukovnog sindikata ribara te član radne skupine koja je pregovarala s EU o poglavlju 13.
Uložena sredstva, a povrata nema
– Malo smo sačekali da se smire tenzije oko situacije u ribarstvu nastale u proteklih nekoliko mjeseci, a koje su eskalirale mirnim prosvjedom. Oni nisu bili čin obijesti, nego je na naplatu stigao račun pogrešne ribarstvene politike koja se vodi posljednjih dvadesetak godina. Stanje je alarmantno, registriran je veliki pad ulova i plave ribe i u koćarskom ribolovu te je pad prihoda tridesetak posto. Pođemo li od računice da je ekonomska računica posljednjih godina nategnuta, ovaj pad dovodi čitavu tu gospodarsku granu u nezavidnu situaciju. Uložena su sredstva u modernizaciju flote i situacija je zabrinjavajuća. Podignuti su krediti, od tog posla žive tisuće obitelji na Jadranu i usudio bih se reći da važnost ribarstva nije ništa manja od važnosti brodogradnje, kazao je Baranović. Kazao je kako je uzrok krize pogrešno vođenje ribarske politike te je iznio i prijedloge što se treba poduzeti.
– Paradoksalno je da u jednoj gospodarskoj grani u kojoj bi sve trebalo biti isplanirano i usklađeno s realnim mogućnostima ne postoji strategija koliko ribe se može uloviti, pod kojim uvjetima, u koje vrijeme te s kolikim brojem ribara. Cijena plavog dizela prešla je magičnu cifru od pet kuna, iako je 2008. dogovoreno da cijena bude kontrolirana na 4 kune. Danas je cijena nafte znatno manja od tadašnjih 160 dolara po barelu, a iskorištena je pasivnost i činjenica da zaborav radi svoje te su se u Ini razigrali, rekao je Baranović.
Rekao je i kako je Zadarska županija perjanica hrvatskog ribarstva te da je sada kota izlova ispod 40 tona te je s tim smanjena i mogućnost prihoda, a farming tune je dobio konkurenciju u Japanu.