Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Palme presađene na Žmiriće

10.02.2011. 23:00
Palme presađene na Žmiriće


Nekoliko palmi je jučer s Poljane Šime Budinića uklonjeno i kamionima odvezeno u rasadnik na Žmirićima. Time je označen kraj polemike o tome trebaju li budućoj Poljani palme ili ne, a tijekom današnjeg dana i one preostale trebale bi biti iščupane i odvezene.
– Dok se ne odluči gdje će se palme preseliti, bit će u rasadniku Nasada na Žmirićima. Pripremljeni su kanali u koje se palme presađuju. Hoće li u rasadniku one uspijevati bolje ili lošije, to je relativna stvar. Zna se dogoditi da stablo uvene kad se presadi, ali nadam se da će palme dobro uspijevati, kazao je Hrvoje Grdović, direktor Nasada.
Ovih dana je rečeno da, osim što palme zaklanjaju starokršćansko pročelje crkve s biforama i s druge strane kolonu, ni palmama nije odgovarala lokacija na kojoj su ih građani toliko željeli zadržati. Nisu jednako rasle i sušile su se, pa preostaje nada da će u rasadniku barem one biti “sretnije”.
U Udruzi Eko Zadar kažu da je presađivanje stabala pozitivan pomak u odnosu na dosadašnju pretjeranu sječu.
– Velik broj poziva što smo dobili od zabrinutih sugrađana pokazuje da se podiže svijest, a to je ujedno i reakcija na dosadašnju pretjeranu sječu stabala u Zadru. Osim toga, i ovaj put se pokazalo da nadležni nisu dovoljno upoznali građane sa zahvatima koji se planiraju raditi. S obzirom da nam sada predstoji rekonstrukcija rive, pozivam građane da počnu pratiti javne uvide i rasprave kako bi mogli na vrijeme sudjelovati u kreiranju javnih prostora svog grada, kazala je Atana Grbić, predsjednica Eko Zadra.
Grbić je istaknula da se iskreno nada da sporne bifore na crkvi sv. Šime neće danas, sutra prekriti štekati i suncobrani.
– Jedan moj prijatelj je rekao da stablo ne zaklanja pogled, već ulazi u pogled, zaključila je Grbić.
Projektanti su naglasili da će, kada se palme maknu, druga stabla maksimalno doći do izražaja.


 NA TRG DOLAZI I ZORANIĆEV KIP


Ispred crkve sv. Šime dolazi još jedan bagrem, a platanama ispred konobe društvo će praviti kip Petra Zoranića, koji se trenutačno nalazi ispred crkve sv. Krševana.
Arhitekt Alan Kostrenčić, jedan od projektanata iz dvojca Kostrenčić-Krebel, kazao je da, iako ne mora uvijek biti tako, logično je da kip Petra Zoranića bude na trgu koji nosi njegovo ime.
– Kao projektanti dobili smo zadatak da kip smjestimo na trg. Važno je da spomenik na trgu ne predstavlja barijeru u
pješačkoj komunikaciji, a lokacija između dvije platane i uz kamene klupe ima neku poetičnu dimenziju. Posebice zato što kip ima ljudsku poziciju, a ne monumentalnu, pojasnio je Kostrenčić.