Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Probuditi širi interes za tekstilno rukotvorstvo

10.02.2011. 23:00
Probuditi širi interes za tekstilno rukotvorstvo


Narodni muzej Zadar danas je u Gradskoj straži u kojoj je smješten Etnološki odjel organizirao predstavljanje knjige “Četverokuka” autorice Marije Vrkić Žuvanić. Knjigu, koja obrađuje karakterističan motiv tradicijskog veza i nošnje, su predstavljali Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja, Jasenka Lulić Štorić, voditeljica Etnološkog odjela, te, naravno, autorica.
– Knjiga, kojoj je Narodni muzej izdavač, govori o motivu tradicijske odjeće Bukovice, Ravnih kotara i velikog dijela velebitskog podgorja zvanom četverokuka. Ta se odjeća odlikuje šarenim vezom živopisnih boja i bogate ornamentike. Recenzentice ove knjige su Jasenka Lulić Štorić i Olga Oštrić, a autorica je naša vanjska suradnica koja dugi niz godina proučava tradicijsku kulturu, a posebice vez. Osim ove knjige, lani je Marija Vrkić Žuvanić izdala knjigu o Zalistavcu. Preko muzejskih primjeraka tradicijske odjeće obrađeni su crteži motiva i popratne ornamentike, tehnike izrade šarenog veza na čohi i suknu te ukazane znakove različitosti varijacija motiva, kolorita i tehnika između lokalnih područja, vjerske pripadnosti i nacionalnog identiteta. Svrha je ove knjige probuditi širi interes za zaboravljen, a mnogima i nepoznat biser tekstilnog rukotvorstva, te uvrstiti ga na sam vrh hrvatskog popisa zaštite kulturne baštine pri UNESCO-u, kazala je, između ostaloga, o knjizi Renata Peroš.
Jasenka Lulić Štorić je, pak, govorila kako autorica svoju nepresušnu inspiraciju crpi iz djetinjstva koje je provela u Obrovcu i okolici rijeke Zrmanje. Tamo se, napomenula je Štorić, autorica prvi put susrela sa šarenim i ukrasima bogatim odjevnim predmetima žitelja obrovačkog kraja koji su svoje umijeće prenosili s koljena na koljeno.
– Kroz ovaj priručnik četverokuka će postati dio žive baštine dostupne svakome tko se želi okušati u ovladavanju njome. Kao važan simbol identiteta ovog područja pruža mogućnost različite primjene ovisno o inventivnosti pojedinca i potrebama šire društvene zajednice, završila je Štorić.