Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Samo strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti

10.02.2011. 23:00
Samo strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti


Akademija će svojim djelovanjem nastojati utjecati na formiranje društvene svijesti, a samo samozatajan, strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti i daje prave rezultate. Mi smo nacija koja je impresionirana samo herojskim potezima, a nitko se ne bavi radom. Uspjeh ne počiva na velikim riječima i parolama, istaknuo je Zvonko Kusić


U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je za veliki broj novinara, uz prisutnost tajnika pojedinih razreda, organiziran u srijedu, 9. veljače, razgovor s poznatim liječnikom, profesorom zagrebačkog medicinskog i stomatološkog fakulteta, akademikom Zvonkom Kusićem, novim predsjednikom HAZU. Donosimo nekoliko naglasaka iz tog razgovora.
– Hrvatska akademija znanosti i umjetnost ovih je dana pokrenula seriju foruma, okruglih stolova, predavanja i drugih aktivnosti kojima će nastojati širu javnost upoznati sa stajalištima utemeljenim na znanstvenim pristupima mnogim društveno važnim problemima – u pravosuđu, gospodarstvu, prometu itd., istaknuo je predsjednik HAZU Zvonko Kusić, naglasivši „kako ne postoje jednostavna rješenja koja bi riješila naše probleme, a takve promjene u društvu.”
Ovom prigodom je akademik Kusić rekao:
 – Akademija će svojim djelovanjem nastojati utjecati na formiranje društvene svijesti, a samo samozatajan, strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti i daje prave rezultate. Mi smo nacija koja je impresionirana samo herojskim potezima, a nitko se ne bavi radom. Uspjeh ne počiva na velikim riječima i parolama, – istaknuo je. Po njegovom mišljenju, HAZU treba stalnim, pravilnim vrednovanjem društvenih pojava postupno i uporno voditi do prihvaćanja novih društvenih mjerila i vrijednosnih sustava te tako djelovati kao korektiv društvenih zbivanja. Drži također da je „Akademija jedina institucija koja nije direktno zainteresirana, što daje dodatnu težinu njezinim stavovima, ona mora motivirati i ostale znanstvenike.”
Zanimljivo je i ovo razmišljanje predsjednika HAZU-a: – Akademija se mora više otvoriti široj javnosti i upoznati je sa svojim aktivnostima. Raznim događajima i aktivnostima, a to su Dani Akademije, simpoziji, forumi, predavanja, koncerti, izložbe i slično trebaju se poticati i stimulirati otvorene i zanimljive teme koje su od javnog interesa. Predstoji nam uporan i dugotrajan rad kako bi se izišlo iz medijske indiferentnosti.
Po Kusićevim riječima treba osnivati radne skupine s najkompetentnijim znanstvenicima i stručnjacima iz pojedinih područja iz Akademije i izvan nje koje bi, pod vodstvom i okriljem Akademije, kontinuirano radile i davale meritorne procjene, mišljenja i evaluacije važnih pitanja u društvu.
O važnim odlukama javnost će biti uvijek obaviještena i mi ćemo biti uvijek dostupni medijima, dodao je Kusić.