Samo strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti okupio se veliki broj novinara, uz prisutnost tajnika pojedinih razreda

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti je za veliki broj novinara, uz prisutnost tajnika pojedinih razreda, organiziran u srijedu, 9. veljače, razgovor s poznatim liječnikom, profesorom zagrebačkog medicinskog i stomatološkog fakulteta, akademikom Zvonkom Kusićem, novim predsjednikom HAZU. Donosimo nekoliko naglasaka iz tog razgovora.

- Hrvatska akademija znanosti i umjetnost ovih je dana pokrenula seriju foruma, okruglih stolova, predavanja i drugih aktivnosti kojima će nastojati širu javnost upoznati sa stajalištima utemeljenim na znanstvenim pristupima mnogim društveno važnim problemima - u pravosuđu, gospodarstvu, prometu itd., istaknuo je predsjednik HAZU Zvonko Kusić, naglasivši „kako ne postoje jednostavna rješenja koja bi riješila naše probleme, a takve promjene u društvu."

Ovom prigodom je akademik Kusić rekao:

 - Akademija će svojim djelovanjem nastojati utjecati na formiranje društvene svijesti, a samo samozatajan, strpljivi i tihi rad stvara istinske vrijednosti i daje prave rezultate. Mi smo nacija koja je impresionirana samo herojskim potezima, a nitko se ne bavi radom. Uspjeh ne počiva na velikim riječima i parolama, - istaknuo je. Po njegovom mišljenju, HAZU treba stalnim, pravilnim vrednovanjem društvenih pojava postupno i uporno voditi do prihvaćanja novih društvenih mjerila i vrijednosnih sustava te tako djelovati kao korektiv društvenih zbivanja. Drži također da je „Akademija jedina institucija koja nije direktno zainteresirana, što daje dodatnu težinu njezinim stavovima, ona mora motivirati i ostale znanstvenike."

Zanimljivo je i ovo razmišljanje predsjednika HAZU-a: - Akademija se mora više otvoriti široj javnosti i upoznati je sa svojim aktivnostima. Raznim događajima i aktivnostima, a to su Dani Akademije, simpoziji, forumi, predavanja, koncerti, izložbe i slično trebaju se poticati i stimulirati otvorene i zanimljive teme koje su od javnog interesa. Predstoji nam uporan i dugotrajan rad kako bi se izišlo iz medijske indiferentnosti.

Po Kusićevim riječima treba osnivati radne skupine s najkompetentnijim znanstvenicima i stručnjacima iz pojedinih područja iz Akademije i izvan nje koje bi, pod vodstvom i okriljem Akademije, kontinuirano radile i davale meritorne procjene, mišljenja i evaluacije važnih pitanja u društvu.

O važnim odlukama javnost će biti uvijek obaviještena i mi ćemo biti uvijek dostupni medijima, dodao je Kusić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno