Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šimunić: Žalit ću se, a ostavku neću dati

10.02.2011. 23:00
Šimunić: Žalit ću se, a ostavku neću dati


– Šokiran sam i zatečen. Nisam se još čuo s odvjetnikom, a na izricanju presude nisam bio zbog poslovnih obveza. Međutim, ako kažete da sam osuđen na sedam mjeseci zatvora, ako je to stvarno tako, sigurno da ću se žaliti – rekao je Šimunić istaknuvši kako neće dati ostavku


Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci danas je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen Nino Šimunić, HDZ-ov načelnik Općine Bibinje, dok je općinskom referentu za proračun Anti Frleti presuđena uvjetna osuda na četiri mjeseca zatvora s rokom kušnje na dvije godine. Uskokovom optužnicom Šimunića se teretilo zbog zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih isprava, a Frletu zbog neurednog vođenja općinskih poslovnih knjiga, no na današnjem izricanju presude pred splitskim sudom ni jedan, ni drugi se nisu pojavili. Šimunića je u ovom slučaju zastupao splitski odvjetnik Ivan Topić koji nam je rekao kako ne može komentirati presudu jer je ona nepravomoćna, no nije krio svoje nezadovoljstvo ishodom suđenja.
– Moram istaknuti kako je stav obrane da ovakva presuda nema uporište i na nju ćemo se zasigurno žaliti. Drugo ništa u ovom trenutku ne mogu reći jer je riječ o nepravomoćnoj presudi za koju na koncu još uvijek nismo dobili ni pisani otpravak – rekao je Tolić, a ništa manje nezadovoljan presudom nije bio ni sam Šimunić.
Šimunić šokiran, ali ne daje ostavku
– Šokiran sam i zatečen. Nisam se još čuo s mojim odvjetnikom, a na izricanju presude nisam bio zbog poslovnih obveza. Međutim, ako kažete da sam osuđen na sedam mjeseci zatvora, ako je to stvarno tako, sigurno da ću se žaliti – rekao je Šimunić, a na pitanje kako će takva presuda utjecati na njegovu političku karijeru i sam načelnički mandat decidirano je odgovorio kako nikakvih promjena neće biti.
– Neću dati ostavku jer je ovo kao prvo nepravomoćna presuda na koju imam pravo žalbe, a kao drugo, ne osjećam se krivim – siguran je bio Šimunić koji će, kaže, nastaviti dalje obnašati svoj načelnički mandat kao da se ništa nije ni dogodilo.
Šimunićev stranački kolega Željko Lončar, tajnik Županiskog HDZ- a također je bio zatečen viješću o odluci splitskog suda, a kako je to prvi slučaj da jedan od načelnika iz redova stranke bude osuđen nije mogao reći ni kakva je Šimunićeva sudbina u stranci.
– Zatečen sam ovom viješću. To mi je prvi glas i zaista ne znam što bih rekao. Ako sam dobro shvatio to je odluka prvostupanjskog suda i mislim da će trebati sačekati odluku drugostupanjskog pa onda vidjeti što dalje i hoće li stranka eventualno poduzeli neke korake. U svakom slučaju, on ne neposredno  izabran na načelničko mjesto i to se, barem za sada neće mijenjati – kazao je Lončar najavivši kako će o svemu porazgovarati još i sa svojim stranačkim kolegama još do kraja dana. Pojasnio je kako večeras imaju proslavu 21. obljetnice HDZ-a u Starigradu gdje će se okupiti čelni ljudi stranke pa će se zasigurno i ta tema spomenuti, iako nije prigodna.
Proglašeni krivima iako je samo dio optužbe dokazan
Inače, Uskok je teretio Šimunića da je kao načelnik Općine Općine Bibinje tijekom 2006. godine, radi pribavljanja protupravne imovinske koristi, ispunio veći broj putnih naloga na svoje ime i na ime dvojice muškaraca iako na nekim putovanjima uopće nije bio te da je i za ona putovanja na kojima jest bio prikazao i zadržao za sebe iznose veće od stvarnih troškova. Optuživalo ga se i da je tijekom istog vremena odobrio isplatu po putnim nalozima za dvojicu volontera, iako oni na službenim putovanjima uopće nisu bili niti su na njih imali pravo te da je potom, kako bi prikrio prisvajanje novca, uz putne naloge priložio šest neistinitih hotelskih računa te na taj način pribavio ukupnu protupravnu imovinsku korist od 77.049,34 kuna.
Osim navedenog, Šimuniću se inkriminiralo i da je 29. ožujka 2005. u Bibinjama, protivno Uredbi Vlade RH o postupku nabave roba, radova i usluga male vrijednosti, zaključio ugovor o izvođenju radova s građevinskim obrtom Kero te da je potom tijekom 2006. godine, protivno Zakonu o javnoj nabavi, a tim obrtom nekoliko puta usmeno ugovarao izvođenje građevinskih radova.
Šimunićeva računovodstvenog referenta Frletu Uskok, pak optužio da je tijekom 2006. godine, protivno Pravilniku o proračunskom računovodstvu, nekoliko puta knjižio uplatnice i isplatnice bez potpisa i putne naloge uz koje nisu bili priloženi obračuni troškova službenih putovanja te je tako onemogućio kontrolu poslovanja. Na koncu dokaznog postupka optužba je samo dio inkriminiranih navoda uspjela dokazati, no obojica su ipak proglašena krivima i nepravomoćno osuđena zbog malverzacija u poslovanju.