Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vrančić: Kako vas nije sram, ja nisam lopov!

10.02.2011. 23:00
Vrančić: Kako vas nije sram, ja nisam lopov!


Sad ste prevršili sve ljudske norme. Tko daje njima pravo da tako govore? Ma koji lopovi, ja nisam lopov, uzvratio je Vrančić, prekidajući raspravu vijećnice Dragić


Rasprava o izviješću o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca prošle godine kulminirala je  vikanjem „s klupe” gradonačelnika Zvomniria Vrančića na vijećnicu SDP-a Irenu Dragić, nakon čega je predsjednik Vijeća Živko Kolega predložio petnaestominutnu pauzu.
– Gradonačelniče, vi u nekim područjima idete u sitnice, a u druga područja ostaju zamagljena, ona o kojima mi želimo čuti više. Imamo turizam u tri rečenice, sport u kojem imamo velikih problema je na dnu stranice. Imamo tu nekih čudnih izraza poput „pritisnuli smo” i „dobili smo obećanje”. Nakon što nas je kompanija godinama izrabljivala, sada smo konačno potpisali ugovor za elektroničku i komunikacijsku  infrastrukturu i to je najveći uspjeh u ovom izviješću. Dobivanje sredstava iz fondova EU ne ide.  Imamo gradova na sjeveru Hrvatske koji imaju desetak tisuća stanovnika i prihvaćenih četiri ili pet projekata. Znači, netko ovdje ili krivo radi, ili ne zna raditi, ili namjerno ne želi raditi zbog toga što, za dobivanje novca od fondova EU, svaki posao mora biti jako transparentan i ne dozvoljava nikakvu manipulaciju. O čemu se ovdje radi; ili smo nesposobni, ili ne znamo ili ne želimo?, riječi su kojima je Dragić uzrujala gradonačelnika.
– Molim vas, prestanite! Kako vas nije sram! Vi meni govorite da sam ja lopov, a vi  – pošteni. Sad ste prevršili sve ljudske norme. Tko daje njima pravo da tako govore? Ma koji lopovi, ja nisam lopov, uzvratio je Vrančić, prekidajući raspravu vijećnice Dragić, te je napustio sjednicu, nakon čega je predsjednik Gradskog vijeća Kolega vijećnike pozvao da se „malo smire”. Nakon što je Dragić završile izlaganje, Kolega je predložio petnaestominutnu stanku, nakon koje je, gradonačelnik izrazio žaljenje zbog burne reakcije.
– Uvijek mi je žao nakon što sam se dao isprovocirati, pa i ovaj put mi je žao. Obično se na dam tako lako isprovocirati. Ono što ne mogu nikako prihvatiti jest da se metoda političke borbe svodi na to da se suprotnu političku stranu stalno optužuje za nečasne radnje, lopovluk, krađu, korupciju. Ja sebe u tome ne vidim, i moram vam priznati da nikad neću pristati na to da me svrsta u red takvih. Imam 62 godine i cijeli život sam nastojao živjeti časno i pošteno, i ne mogu pristati na olako kvalificiranje i na to da se onaj kojeg s vrijeđa nema pravo uvrijediti, a da onaj koji govori  ima pravo govoriti što želi, rekao je Vrančić.
Kako bi vama bilo da su vam smanjili plaću?
Govoreći u ime Kluba vijećnika SDP-a Sabina Glasovac  je ustvrdila kako u nedostatku dokumenta u kojem bi se  nalazile strateške smjernice rada gradonačelnika, vijećnici izvještaj o njegovu mogu uspoređivati samo s predizbornim programom.
– Recesija je gradskoj upravi glavno opravdanje za odustajanje od gotovo svih obećanja. Zašto uslijed vođenja neaktivne politike Vlade, naša politika nije rezultirala proaktivnim pristupom i zašto nismo donijeli jasan antirecesijski program koji bi bio usmjeren očuvanju postojećih radih mjesta i socijalnoj zaštiti građana?  Iz ovog izviješća je razvidno da mi toga nemamo. Nemamo ništa protiv uređenja trgova, ali oni u ovom trenutku nisu prioritet. Ne mogu biti zadovoljna  što u izviješću piše da je jedini realizirani kapitalni projekt  Poljana Ivana Pavla II. Prepolovili smo asfaltiranje prometnica, postavljanje klupica, zaštitnih betonskih stupića i košava za otpatke. Vrludamo, pa s jedne strane „kesamo” KK Zadru, ne bismo li ga spasili, a s druge strane nemamo za isplatiti porodiljne naknade, ili studentima stipendije. Kako bi vama bilo da su vam smanjili plaču za 30 % posto, pa da još tri mjeseca čekate da vam je isplate? Tako je studentima, tako je rodiljama i svim socijalno ugroženim građanima,, rekla je Glasovac.
Govoreći u ime Kluba vijećnika HNS-HSU Ivo Gregov (HNS) je kazao kako nije zadovoljan time što se gradske službe nisu ekipirale kako bi Grad Zadar povukao sredstva iz pretpristupnih fondova.
– Nismo imali samostalnih aplikacija projekata prema pretpristupnim fondovima. Dobili smo nešto u sklopu nacionalnih programa odvodnje. To nije dobro. Istarska i Varaždinska županija imaju svoje urede u Bruxellesu. Pet, šest pravnika i ekonomista smo trebali poslati, i ako bi na potrošen milijun eura dobili pet, to bi bilo dobro, ocijenio je Gregov,
– Od Gospe od zdravlja vidjet ćete Kolonu, ali između nećete vidjeti ljude. Mi dobivamo ogromne površine javnog prostora u Zadru, a ti prostori trebaju ljude. Šest godina govorimo o gospodarskoj zoni Crno. Zapošljavamo u gradsku upravu nove ljude, a efikasnost se nije povećala. Mi smo zbog zone Crno napustili gospodarsku zonu Barbaričene gdje je, doduše i problem što je to privatni prostor. Ako čekanje na zonu Crnu još potraje izgubit ćemo prihode. Zato pozivam da se  gospodarstvu posvete maksimalne snage da bismo uopće ostvarili preduvjete za punjenje proračuna, rekao je Željko Predovan (HSLS)
Najveće poduzeće u gradu je ZRP
Navodeći kako žene u trgovačkim lancima rade za plaću od 2.000 kuna Željko Mikin (SDP) je rekao kao bi želio u sljedećem izviješću vidjeti da se gradonačelnik sastajao s potencijalnim ulagačima u proizvodne pogone. Ingrid Antičević Marinović je, napominjući kao je lani zatvoreno 119 obrta, ustvrdila kako  je „najveće poduzeće u gradu ZRP” što znači „zatvoreno zbog preuređenja”.
– Ima i toga da je zatvoreno radi krize, ali preko 80% prostora je zatvoreno radi uvođenje reda u naplati najma gradskih prostora. Nema više onoga da  se moglo licitirati, pa da onda ovaj odustaje, ovaj ne odustaje, odgovorio je Svemir Bašić (HDZ).
Josip Vlahović (DSU) je ustvrdio je kako ga brine „klijentelizam u vladajućoj stranci”.
– Svugdje su angažirani samo ti građani. Ja cijenim sve vas pojedinačno, ali ste se rasporedili po isplativosti, reko je Vlahović.
– Ne možemo biti zadovoljni ovom izvješćem ako nam se izviješće o mjesnoj samoupravi svodi na dvije rečenice,  a čak nije ni napomenuto da nisu konstituirana sva vijeća mjesnih odbora, to jest da se nije poštovala volja građana, kazala je Vesna Sabolić (HNS).
Izviješće gradonačelnika su uz Bašića branili i vijećnici HDZ-a Rade Šimičević, Nediljko Pavlović, i Denis Karlović koji je ustvrdio kako je „impresivno ono što je gradska vlast napravila na području sportske kulture”, te  koalicijski partner Duško Vuković (HSU).
– Govorite o predizborna obećanjima. Mandat traje četiri godine, tko kaže da predizborna obećanja neće biti ispunjena. Iza toga stoji gradonačelnik i dio Vijeća koji je u funkciji vlasti, rekao je Pavlović, dok je Šimičević kazao kako „ni jedna kategorija nije uskraćena, bilo da se radi o zdravstvu, školstvu, socijalnoj skrbi ili sportskim dječjim igralištima”.
– Vama je sve odmah lopovluk, odmah klanove spominjete. Ja se divim gradonačelniku kako ovo može izdržati. Dajte malo budite konstruktivni, malo pomognite da idemo svi zajedno. Ovo nisu normalni uvjeti u kojima gradonačelnik radi, jer vi nikad ne dajete podršku, zaključio  je Bašić.