Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Zadar – nezaobilazna kruzerska luka

10.02.2011. 23:00
Zadar – nezaobilazna kruzerska luka


Činimo napore da bi luka Zadar mogla postati jedna od luka za polazak i dolazak putnika, odnosno ukrcajna i iskrcajna luka, jer ovdje imamo sve preduvjete za to, svu potrebnu infrastrukturu, kazao nam je između ostaloga ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić, te dodao da se planira da u sklopu buduće velike luke u Gaženici jedan dio bude namijenjen upravo velikim kruzerima


Prema najavama svjetskih turističkih agencija ove će godine u Zadar stići više kruzera nego prošle godine, a možda i najviše dosad. S obzirom na to da je većina zemalja izišla iz recesije, putnici se sve više vraćaju na luksuzne brodove koji plove po Sredozemlju, pa tako i našim morem, a Zadar postaje sve zanimljivija luka. I najnoviji događaji u sjevernoafričkim zemljama, čije luke su tradicionalno bile privlačne kruzerima, mogli bi utjecati na porast putnika i plovila u jadranskim lukama.
Inače, podaci govore da gosti s kruzera u Zadru troše više nego u drugim hrvatskim lukama, bez obzira na to što im još uvijek ne nudimo sve i koliko bismo mogli.
Prema informacijama iz Lučke uprave Zadar zasad se može govoriti o najavama za 30-ak posto više putnika nego prošle godine, kada je Zadar posjetilo stotinjak kruzera sa 20-ak posto više putnika nego godinu dana ranije. Prošle je godine plovećim hotelima u Zadar doplovilo oko 17.200 turista.
– Činimo napore da bi luka Zadar mogla postati jedna od luka za polazak i dolazak putnika, odnosno ukrcajna i iskrcajna luka, jer ovdje imamo sve preduvjete za to, svu potrebnu infrastrukturu, kazao nam je između ostaloga ravnatelj Lučke uprave Zadar Ivica Burić, te dodao da se planira da u sklopu buduće velike luke u Gaženici jedan dio bude namijenjen upravo velikim kruzerima. Točnije, tamo bi mogli pristajati i najveći svjetski kruzeri, jer dubina i veličine te luke ne bi imala ograničavajući faktor, kako je to sada na pristaništu Istarske obale, gdje ne mogu pristati brodovi s gazom većim od osam metara. Takvi, i ako dođu do Zadra, moraju na sidrenje u kanal ispred grada.
Inače, Zadrani će i ove godine upoznati više velikih super luksuznih kruzera, impresivnih karakteristika, kojima se voze turisti dubljega džepa. Neki su već bili u Zadru, a mnogi nisu, dolaze prvi put. Jedan od najvećih kruzera najavljen za dolazak 19. svibnja bit će ploveći hotel “Albatros”, matične luke Nassau, a dužine 206 metara, koliki je i “Black Watch”, koji će stići 6. svibnja. Dolazit će više puta i stari znanci poput “Silver Spirita” također dugog gotovo 200 metara, kao i “Seabourn Odyssey”, pa 197 metara dug “The World” itd. Valja naglasiti i da je već najavljen jedan od najvećih europskih kruzera za dolazak u Zadar 2012. godine! Bit će to 201 metar dug njemački kruzer “Aida Aura”, koji prima 1.600 putnika.
Kao i prošle godine, ali više puta dio “zadarskih” kruzera će posjetiti Sali, a sidrit će se tamo ispred samoga mjesta.
Valja također reći da sezona kruzera nije prestajala, nije bilo stanke između lanjske i ove godine, jer su cijele zime u Zadar stizali naizmjenice “Athena” i “Artemis”, manji kruzeri koji nam stalno dovoze zimske turiste. Oni će dolaziti sve do polovice ožujka, a nakon njih u travnju nastupa prava sezona “Seabourn Spirit” i “Seabourn Odyssey”, kruzeri koji su nam stizali i lanjske sezone.