Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nekima ni odgoda sajma nije smetala da dođu

10.02.2012. 23:00
Nekima ni odgoda sajma nije smetala da dođu


Uzeo sam sto bala sijena, nek’ se nađe za blago. Gore pod Velebitom stanje je užasno, bura i hladnoća deru sve oko nas, govori Grga Rončević iz okolice Jasenica, stišćući se ne bi li mu bilo toplije…


Dva rukava robe više, tople rukavice, kombinezon i gardijska jaketa, a sigurno i duge mudante…
Tako su bili obučeni oni najhrabriji koji su jučer došli na mjesto održavanja Benkovačkog sajma, koji jučer nije održan zbog loših vremenskih uvjeta. Iako je bura otpuhala većinu domaće ponude najvećeg dalmatinskog sajma, oni najuproniji su došli prkoseći lošoj vremenskoj prognozi i hladnoći, misleći da će zbog onog što su dovezli naići kakav kupac. A dovezlo se samo ono što u ovoj ljutoj zimi baš treba, sijeno za stoku, tople čarape, krumpir, kapula, najosnovnije “oružje” kako bi se što lakše dobila bitka s hladnoćom, snijegom i ledom koji već danima ne popuštaju.
Ljuta zima jučer je posjetitelje sajma natjerala da brzo razgledaju i brzo kupuju. Kupovali su samo ono što je najvažnije za preživljavanje. Nije to pretjerivanje. Doista je najbolje išla hrana za stoku, sijeno i kukuruz koje su dovezli proizvođači iz istočnih krajeva Hrvatske. Stočari iz cijele Dalmacije, pa tako i iz Zadarske županije zadnjih dana zbrajaju štete zbog hladnoće. Koze, ovce, janjad ugibaju u stajama tijekom hladnih noći. Kako se vrijeme ne poboljšava, a i najave nisu sjajne, stočari su se u strahu požurili osigurati zalihe hrane za životinje.
– Uzeo sam sto bala sijena, nek se nađe za blago. Gore pod Velebitom stanje je užasno, bura i hladnoća deru sve oko nas, govori Grga Rončević iz okolice Jasenica, stišćući se ne bi li mu bilo toplije.
Među malobrojnim prodavačima stočne hrane bili su i supružnici iz Virovitice. Prodavali su kukuruz po dvije kune za kilogram. Ne boje se, kažu, nevremena pri povratku nazad. U kabini radi grijanje, a kad je toplo sve je lakše.
Osim hrane za stoku prodavala se topla odjeća. Nekih cjenovnih potresa tu nije bilo. Do lokalnih švercera i preprodavača još nisu stigle Liničeve direktive o povećanju PDV-a na 25 posto.
Oni će najsporije reagirati na njih, ipak su to ljudi iz naroda, socijalno osjetljivi, a ne, kako sami kažu, “glavešine”. Tako se cijena pet pari čarapa i dalje kreće oko 25 kuna. Posebno su se tražile termo i to da su veće, dobro bi bilo i do koljena.
Dok su se posjetitelji sajma po cičoj zimi užurbano, gotovo i bez cjenkanja opskrbljivali hranom za svoju stoku, toplom odjećom, krumpirom, kapulom, životinje su se stiskale jedne uz druge kako bi im bilo toplije.
Crni i bijeli zec skupili su se u svom kavezu “u loptu”…
I životinjama i ljudima bilo je toliko hladno da se i ono malo kamiona sa smrznutog platoa sajma ubrzo razišlo…