Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Lipi 79 Slovenaca

10.02.2012. 23:00
U Lipi 79 Slovenaca


Redovna godišnja skupština Slovenskog kulturnog društva “Lipa” Zadar održana je sinoć u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar. Proslava Prešernovog dana, slovenskog kulturnog dana prilika je za jedinstveno godišnje okupljanje članova „Lipe”, kao i njihovih prijatelja i gostiju.
– U Zadru već sedmu godinu djeluje prvo i jedino društvo zadarskih Slovenaca – Slovensko kulturno društvo „Lipa” Zadar. Društvo okuplja, prije svega, hrvatske državljane slovenske nacionalnosti, kao i prijatelje Slovenije. Usprkos tomu što nemamo vlastitih prostorija kao ni ureda ni telefona, do sada se u društvu okupilo 79 članova, od ukupno 242 Slovenca, koliko ih obitava na području Zadra, od čega 158 u samom Gradu Zadru, kazala je Darja Jusup, predsjednica „Lipe” istaknuvši kako se članovi društva redovno sastaju u prostorijama Udruge kapetana i poručnika trgovačke mornarice u vlasništvu Tankerske plovidbe, zahvalivši im pritom na tome.
Na skupštini je istaknuto bogato djelovanje društva u prošloj godini, kada su priredili likovnu izložbu radova Likovne kolonije Maj 2008. – 2010. Turanj, gdje su svoje radove izložili sudionici likovne kolonije, članovi slovenskih društava u Hrvatskoj. „Lipa” je također sudjelovala na Međunarodnom danu kulturne raznolikosti, a u svibnju je organizirana likovna kolonija Maj 2011. Turanj, po završetku koje je otvorena izložba, s bogatim kulturnim programom, sudjelovanjem recitatora, Kulturne udruge Maslina iz Turnja i nastupom ženske klape „Karmel” iz Turnja.
U prigodnom programu po završetku skupštine nastupila je skupina recitatora, a zabavni dio programa upotpunio je nastup Muškog okteta Zven iz Črnuča kod Ljubljane, koji izvodi slovenske narodne i suvremene pjesme.
Članovi okteta Zven, pod vodstvom Vinka Jagera izveli su 14 pjesama, što tradicionalnih, što suvremenih, a cijelo druženje završilo je prigodnim domjenkom.