Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ogledi o poeziji Tomislava Marijana Bilosnića

Autor: Z L

10.02.2013. 23:00
Ogledi o poeziji Tomislava Marijana Bilosnića


Šalat u predgovoru ovom nesvakidašnjem esejističko-pjesničkom djelu, za koje je izvršio i izbor iz Bilosnićeve poezije, kaže kako njegova knjiga „nudi uvid, u takoreći, petoricu Bilosnića ili jednoga Bilosnića, pjesnika koji se umnožio unutar sebe, a ipak je ostao jedinstven”


U Zagrebu i Sesvetama predstavljena je knjiga kritičara mlađe generacije Davora Šalata “U tigrovoj kući” posvećena poznatom hrvatskom književniku Tomislavu Marijanu Bilosniću. Naime, riječ je o ogledima o poeziji Tomislava Marijana Bilosnića, a koji se odnose na njegove zbirke Tigar, Odisejeve pjesme, Molitve, Kuća i Afrika. Šalat u predgovoru ovom nesvakidašnjem esejističko-pjesničkom djelu, za koje je izvršio i izbor iz Bilosnićeve poezije, kaže kako njegova knjiga „nudi uvid, u takoreći, petoricu Bilosnića ili jednoga Bilosnića, pjesnika koji se umnožio unutar sebe, a ipak je ostao jedinstven”.
U srijedu 6. veljače knjiga ogleda o poeziji T. M. Bilosnića U tigrovoj kući predstavljena je na Tribini DHK u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. Uz voditeljicu Tribine Ladu Žigo, i autora Davora Šalata, nastupio je i Tomislav Marijan Bilosnić, dok je o knjizi govorio dr. sc. Branimir Bošnjak.
Dr. sc. Branimir Bošnjak između ostalog je kazao: „Knjiga Davora Šalata U tigrovoj kući svojevrsni su ogledi o poeziji Tomislava Marijana Bilosnića, pa ih možemo shvatiti i kao napor autora-analitičara da čitatelju približi preko dvadesetak knjiga pjesama neumornog autora, ali tako da pronađe njihov prepoznatljivi sažetak, koji će obuhvatiti različite Bilosnićeve oblike pjesničke naracije. Izbornik Šalat uspješno je sačuvao, dapače i učinio vidljivim različita poetska lica autora, njihovu mnogostrukost koja se vještinom predstavljača Bilosnićeva opusa zapravo zgušnjava oko njegovih središnjih pjesničkih tijekova koja mogu dojmljivo pa čak i dramatično čitatelju otkriti ono najbolje od tako bogatog pjesnika, zaokupljena i mnoštvom drugih umjetničkih tvorbi, od slikarstva, proznog pisma, novinarstva, knjiga za djecu te mnoštva kulturoloških zadataka.”
Kazavši kako bi svaki autor poželio ovakvu knjigu kao krunu svome radu, izbor svojih djela i odjeka o tim djelima, Lada Žigo je ustvrdila kako je Bilosnićeva poezija izrazito kozmopolitska,nesvodiva na jedan svjetonazor i zato veoma izazovna i proučavateljima filozofije, nastavljajući:”Mogla bih reći da se TMB utječe ujevićevskom načinu pisanja; kao što Ujević ima uzlete od kršćanske poezije do potpuno panteističke u kojoj ne imenuje Boga već ga poistovjećuje s cjelokupnom prirodom, tako i Bilosnić ima slične kulturološke i filozofske izlete.”
Sličan program upriličen je i sutradan, u četvrtak 7. veljače u Sesvetama u sklopu stalnog programa Kulturni četvrtak u Sesvetama u Knjižnici Sesvete. Uz voditelja tribine Ivana Babića, i autora knjige U tigrovoj kući Davora Šalata, u programu su sudjelovali i Tomislav marijan Bilosnić o čijim je djelima riječ u predstavljenom djelu, te Đuro Vidmarović koji je govorio o Šalatovim ogledima Bilosnićevog pjesništva, ali i o samom Bilosniću kao o pjesniku iznimne snage.
Vidmarović je Bilosnića predstavio kao “jednog od najistaknutijih književnih pera naše sadašnjosti”, osobu u kojoj „živi nekoliko stvaralačkih individualnosti”, jer je riječ o književniku, slikaru, publicistu, fotografu, onome koji se bavio i raznoraznim drugim poslovima.